Analist (Laboratorium)

Opleidingsniveau:

Vanaf

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een analist (laboratorium)? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: analist (laboratorium).

Bij het beroep analist voor laboratoria moet onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten beroepen, namelijk: laborant(e) en analist(e). Het verschil tussen beide beroepen zit in de opleiding die iemand gevolgd heeft. Met een mbo-3-opleiding is het mogelijk om het beroep laborant te beoefenen, terwijl voor het beroep analist minimaal een mbo-4- of hbo-opleiding vereist is.

Een andere benaming voor een analist is laboratoriumtechnoloog of laboratoriummedewerker. Houd bij het zoeken naar vacatures voor dit beroep rekening met de verschillende benamingen voor nagenoeg hetzelfde beroep. Zo is de kans namelijk groter dat je een geschikte vacature vindt!

Als analist word je gezien als een gespecialiseerd medewerker in een laboratorium binnen een ziekenhuis, een universitaire instelling of een onderzoeksbureau. Tijdens je werk ben je bezig met het onderzoeken en analyseren van verschillende chemische en biochemische stoffen. Doordat je voortdurend bezig bent met nieuwe onderzoeken blijft het beroep analist uitdagend en afwisselend. Nadat je een onderzoek hebt afgerond zal je tot nieuwe inzichten zijn gekomen, die je kunt gebruiken bij een eventueel vervolgonderzoek naar bepaalde stoffen.

De werkdag van een analist

Een analist in een laboratorium is gedurende de werkdag verantwoordelijk voor het op een deskundige wijze uitvoeren van verschillende onderzoeken. Onder deze verantwoordelijkheid vallen onder meer het registreren, bepalen en bijhouden van de meetresultaten van een onderzoek. Ook is een analist of laboratoriummedewerker verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving, het bedienen van apparatuur tijdens het onderzoek en de controle op voorraden om nieuw onderzoek uit te kunnen voeren. Nadat de meetresultaten van een bepaald onderzoek verzameld zijn richt een analist zich op het statistisch verwerken van de onderzoeksresultaten. De onderzoeken kunnen voor verschillende instanties worden uitgevoerd.

Het werkterrein van analisten kan behoorlijk uiteenlopend zijn, wat het beroep analist zo divers maakt. Zo kan de ene analist gericht zijn op het vaststellen van de gezondheid van de mens, door bloed af te nemen en dit te analyseren. Denk bijvoorbeeld aan het bloed wat tijdens het bloedprikken in ziekenhuizen of bij doktersposten afgenomen wordt. Dit bloed wordt bijvoorbeeld getest op de aanwezigheid van bepaalde bacteriën, die de gezondheid van een patiënt negatief kunnen beïnvloeden of bepaalde symptomen kunnen verklaren. Een andere analist kan zich bezighouden met de invloed van bepaalde voedingsmiddelen op onze lichamelijke gesteldheid. Onderzoek bijvoorbeeld wat de invloed van chocola is of het cholesterolgehalte. Heb je niks met het onderzoek naar de gezondheid van mensen? Wellicht is het onderzoek naar cosmeticaproducten dan iets voor jou!

Een derde type analist binnen een laboratorium houdt zich bezig met het vormen van nieuwe chemische stoffen. Hierbij is het erg belangrijk om op verschillende manieren te testen of deze stoffen veilig zijn. Pas wanneer een stof veilig is mag deze grootschalig geproduceerd worden. Als analist speel je hier een belangrijke rol bij.

Opleiding voor het beroep analist

Om het beroep analist te mogen beoefenen zal je een opleiding afgerond moeten hebben. Er zijn in Nederland verschillende onderwijsinstellingen die opleidingen voor dit beroep aanbieden. Zoals eerder al beschreven werd is het van je niveau afhankelijk welk beroep je precies kunt beoefenen in een laboratorium. De meeste laboranten uit een laboratorium hebben een mbo-4-opleiding afgerond. Dit betekent dat zij een middenkaderfunctionaris of gespecialiseerd beroepsbeoefenaar zijn. Om als laboratoriumassistent aan de slag te mogen gaan is het voldoende om een mbo-3-opleiding te hebben afgerond. Hierbij ben je een basisberoepsbeoefenaar.

Om jezelf analist te mogen noemen binnen een laboratorium kun je een hbo-opleiding volgen. Een veel gekozen opleiding is een opleiding hoger laboratorium onderwijs (HLO) of Middelbaar Laboratorium Onderwijs (MLO). Het is sterk aan te raden om na het afronden van een eerste opleiding een vervolgopleiding te volgen. Met een tweede opleiding kun je je kennis over het werken in een laboratorium vergroten of je juist specialiseren in een bepaalde tak van het laboratoriumwerk, waardoor je kansen op een baan aanzienlijk groter worden. De vraag naar analisten en laboranten is over het algemeen groter dan de vraag naar een assistent voor laboratoria. Dit komt mede door het feit dat bij laboratoria in universitaire instellingen studenten worden ingeschakeld als assistent. Zij kunnen na een paar jaar vervangen worden door een nieuwe student, waardoor de universitaire instelling niet aan vaste contracten komt te zitten.

Past het beroep analist bij mij?

Om er zeker van te zijn dat het beroep analist bij je past is het raadzaam om vooraf verschillende open dagen te volgen bij onderwijsinstellingen. Tijdens een open dag krijg je een beter beeld van hetgeen een studie inhoudt. Houd er rekening mee dat je voor het werk als laborant of analist erg geduldig moet zijn en een brede interesse moet hebben in uiteenlopende onderzoeken. Het kan voorkomen dat een onderzoek geen resultaat oplevert, of niet tot het gewenste resultaat leidt. In zo’n geval is het er belangrijk dat je de knop snel weer om kunt zetten voor een volgend onderzoek, waarbij je wellicht wel het gewenste resultaat behaalt.

Ook kan het verstandig zijn om vooraf te kijken naar de verschillende soorten laboranten en analisten die gevraagd worden. Denk aan een klinisch (chemisch) laborant, een chemisch laborant, een farmaceutisch laborant en een milieulaborant. Ieder type laborant voert andere onderzoeken uit, waardoor het ene beroep wellicht beter bij je past dan het andere. Meer informatie over de specifieke functies voor laboranten en analisten is op internet te vinden.

Vacatures voor een analist

Op internet vind je verschillende websites waarop vacatures voor laboranten en analisten worden aangeboden. Het verschilt sterk per type analist hoeveel vacatures er worden aangeboden. Voor een analist op universitaire instellingen is de vraag vaak aanzienlijk kleiner dan voor analisten die zich in de laboratoria van onderzoekbureaus aanmelden. Zoals eerder beschreven worden de vacatures voor analisten en assistenten in universitaire instellingen vaak door studenten ingevuld. De studenten zien het werk als assistent of beginnend analist als stage of bijbaan.

Zoek op internet naar de verschillende benamingen voor het beroep analist om je kans op het vinden van een geschikte vacature zo groot mogelijk te maken. Wellicht vind je onder het beroep “analist” geen vacatures, maar vind je ze wel als je zoekt op “laboratoriumtechnoloog”.

Plaats een reactie