Advocaat Strafrecht

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

€ 5000 - 10000

Arbeidsmarkt:

Onbekend

In het kort ...

Een advocaat strafrecht is een juridisch professional die personen of organisaties vertegenwoordigt die verdacht worden van het plegen van een strafbaar feit, en hen bijstaat tijdens het strafproces.

Welke benaming gebruik jij voor een advocaat strafrecht? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: strafpleiter, strafrechtjurist, strafrechtadvocaat.

Wanneer je aan de Nederlandse advocatuur denkt, zal je in veel gevallen als eerste aan een strafrechtadvocaat denken. Een strafrechtadvocaat is het meest gekozen beroep binnen de advocatuur, waar ook beroepen als advocaat arbeidsrecht, advocaat mededingingsrecht en advocaat insolventierecht onder vallen. Het beroep advocaat strafrecht is onder meer bekend geworden door de vele Amerikaanse series die over dit beroep gaan. In deze Amerikaanse series voeren de strafrechtadvocaten vurige pleidooien op tegenover een geïmponeerde jury. In de praktijk ziet het beroep strafrechtadvocaat er echter heel anders uit!

In veel gevallen worden zaken binnen het Nederlandse strafrecht op papier gevoerd, waardoor er niet per definitie een rechtszaak met bijbehorende redevoering aan te pas hoeft te komen om een zaak op te lossen. In Nederland bestaat er zelfs geen juryrechtspraak, al worden er wel regelmatig redevoeringen opgevoerd in grote strafzaken. Nederland kent een aantal zeer bekende strafrechtadvocaten, waar Spong, Hammerstein en Hiddema de bekendste voorbeelden van zijn.

De werkdag van een advocaat strafrecht

De werkdag van een advocaat strafrecht kan iedere dag weer anders zijn! Een strafrechtadvocaat kan zowel particulieren, als bedrijven helpen bij het oplossen van strafrechtzaken. Het Wetboek van Strafrecht omvat alle wetten en regels die te maken hebben met het gedrag van mensen en de handelingen die zij uitvoeren. Een advocaat strafrecht kan bij een conflict die te maken heeft met het Nederlandse strafrecht een verdachte bijstaan, waarbij de strijd wordt aangegaan met het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie dient hierbij als de aanklager.

Voor een advocaat strafrecht is het doel van het verdedigen van een cliënt het bereiken van een zo laag mogelijke straf. In veel gevallen is dat een vrijspraak, tenzij duidelijk bewezen is dat een verdachte schuldig is. In dat laatste geval probeert een strafrechtadvocaat de straf voor zijn of haar cliënt zo goed mogelijk te beperken. Een groot deel van de werkdag van iemand die het beroep advocaat strafrecht beoefent zal bestaan uit het doorneem van de wetboeken die betrekking hebben op het Nederlandse strafrecht. Op basis van de wetten uit dit wetboek wordt bekeken hoe een advocaat de verdediging voor een cliënt het beste kan voeren.

Het verschil tussen een strafrechtadvocaat en veel andere advocaten is dat een strafrechtadvocaat vaker in de rechtbank te vinden is. Dit komt onder meer door het feit dat een strafrechtadvocaat zich bezighoudt met particulieren, terwijl veel andere advocaten zich juist voornamelijk bezighouden met zaken waar ondernemers bij betrokken zijn. In zo’n situatie vervult een advocaat vaak een adviserende of bemiddelende rol. Voor een strafrechtadvocaat is het dus erg belangrijk dat de advocaat goede presentatievaardigheden heeft om een boodschap duidelijk te kunnen maken in een rechtszaal.

Salaris van een advocaat strafrecht

Als je begint als advocaat die mensen helpt in strafzaken, kun je ongeveer €2.500 tot €3.500 per maand verdienen. Maar als je meer ervaring krijgt en misschien voor een groot advocatenkantoor werkt of je eigen bedrijf hebt, kan je veel meer gaan verdienen. Ervaren advocaten in strafzaken kunnen soms wel €10.000 per maand verdienen. Dit is omdat het werk best moeilijk is en je veel moet weten over de wet, goed moet kunnen nadenken over zaken, en mensen moet kunnen overtuigen.

Advocaat strafrecht worden: welke opleiding volgen?

Om aan de slag te kunnen gaan als strafrechtadvocaat moet je een opleiding advocatuur volgen. In Nederland wordt een universitaire rechtenstudie aangeboden, wat de basis vormt van een opleiding tot advocaat strafrecht. Met een studie Rechten ben je er echter nog niet! De opleiding Rechten is erg breed, waardoor je na het afronden van deze bacheloropleiding nog verschillende richtingen kunt kiezen. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om rechter te worden, of aan de slag te gaan als jurist.

Nadat je de bacheloropleiding Rechten succesvol afgerond hebt mag je jezelf advocaat noemen, maar kun je nog niet beginnen met een eigen advocatenkantoor. Het vervolg op de studie Rechten is een driejarige stageopleiding, waarbij je gedurende drie jaar met een bestaand advocatenkantoor meeloopt om ervaring op te doen. Je mag hierbij al wel zelf procederen, maar staat nog onder toezicht van een ervaren advocaat (de patroon).

In het eerste jaar van deze vervolgopleiding volg de beroepsopleiding Advocatuur, waar je de basisbeginselen van het beroep advocaat leert. In het tweede en derde jaar kun je kiezen voor een verdere specialisatie in een bepaalde richting. Het beroep advocaat strafrecht is hier een goed voorbeeld van. Je zou echter ook voor het beroep advocaat arbeidsrecht, advocaat mededingingsrecht, of advocaat contractenrecht kunnen kiezen.

Wanneer je ook deze tweede periode van drie jaar succesvol doorgekomen bent kun je je inschrijven bij het tableau van de Nederlandse Orde van Advocaten. Alleen wanneer je hier ingeschreven staat mag je zelfstandig het beroep strafrechtadvocaat beoefenen.

Past het beroep advocaat strafrecht bij mij?

Het is van verschillende aspecten afhankelijk of het beroep strafrechtadvocaat bij je past. Zo dien je er rekening mee te houden dat je in de eerste drie jaar van je opleiding veel meer moet leren, dan je uiteindelijk zal gebruiken bij het beroep advocaat strafrecht. De studie Rechten is immers erg breed, zoals reeds beschreven is in dit artikel. Je moet over voldoende motivatie beschikken om deze eerste drie jaar door te komen en je vervolgens nog eens drie jaar te specialiseren tijdens het tweede deel van je opleiding tot strafrechtadvocaat.

Daarbij moet je sociaal vaardig zijn en goede presentatievaardigheden hebben. Je moet je boodschap immers duidelijk kunnen maken tijdens een eventuele rechtszaak. Ook geduld en respect voor andere partijen zijn hierbij belangrijk. Het kan soms een lange tijd duren voordat besloten is welke straf een cliënt krijgt, doordat de verschillende partijen in hoger beroep kunnen gaan na de eerste uitspraak van een rechter.

Benodigde competenties en vaardigheden

Voor een advocaat in strafrecht zijn specifieke competenties en vaardigheden essentieel, we hebben ze hieronder voor je op een rij gezet:

  1. Juridische kennis: Diepgaand begrip van strafrecht en aanverwante rechtsgebieden.
  2. Analytisch vermogen: Het kunnen analyseren van complexe juridische kwesties en bewijsmateriaal.
  3. Communicatievaardigheden: Sterke mondelinge en schriftelijke vaardigheden voor pleiten, onderhandelen en het uitleggen van complexe juridische informatie.
  4. Onderzoeksvaardigheden: Efficiënt kunnen uitvoeren van juridisch onderzoek.
  5. Overredingskracht en overtuigingskracht: Het vermogen om argumenten overtuigend te presenteren in de rechtszaal.
  6. Emotionele intelligentie: Empathie voor cliënten en het vermogen om onder druk te werken.

Geschikte persoonstypen

DISC-type

Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep advocaat strafrecht? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.

Rood (Dominantie - D):

Kenmerken: Assertief, resultaatgericht, vastberaden, risiconemend.

Geschikt voor beroepen waarin leiderschap, snelle besluitvorming en het overwinnen van uitdagingen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, manager, ondernemer, advocaat, verkoopdirecteur.

Blauw (Conformisme - C):

Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.

Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.

Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!

Enneagram Type

Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep advocaat strafrecht?

Type 1 - De Perfectionist:

Kenmerken: Consciëntieus, verantwoordelijk, verbeteringsgericht.

Geschikt voor beroepen waar nauwkeurigheid en hoge kwaliteitsnormen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: auditor, redacteur, ingenieur, kwaliteitscontroleur.

Type 8 - De Uitdager:

Kenmerken: Zelfverzekerd, sterk, beschermend.

Geschikt voor beroepen waarin leiderschap en het vermogen om invloed uit te oefenen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, projectmanager, advocaat, coach.

Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.

Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!

MBTI Type

Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep advocaat strafrecht vind je hier!

ENTJ (Bevelhebber):

Kenmerken: Assertief, efficiënt, strategisch.

Geschikt voor leiderschapsrollen, management, consultancy.

ESTJ (Uitvoerder):

Kenmerken: Praktisch, geordend, assertief.

Geschikt voor management, rechtshandhaving, financiën.

Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.

Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!

Vacatures voor een advocaat strafrecht

Een strafrechtadvocaat komt relatief makkelijk aan het werk bij een bestaand advocatenkantoor, doordat de vraag naar advocaten groot blijft. Op internet vind je verschillende website waarop de vacatures voor strafrechtadvocaten verzameld staan. Hier kun je zoeken naar een vacature van een advocatenkantoor die aansluit bij je persoonlijke voorkeuren. Kies je voor een groot advocatenkantoor met een grote baanzekerheid? Of kies je juist voor een bescheidener kantoor waar een persoonlijke aanpak vooropstaat?

Het is af te raden om direct te starten met een eigen advocatenkantoor. Hoewel dit soms erg aantrekkelijk lijkt, is het zeker in de beginfase van een eigen advocatenkantoor lastig om nieuwe cliënten te vinden. Veel cliënten zullen voor ervaren en grote advocatenkantoren kiezen, die hen via anderen is aangeraden. Pas wanneer je een grotere naam hebt opgebouwd binnen de Nederlandse advocatuur is het opstarten van een eigen advocatenkantoor de moeite waard.

Veelgestelde vragen

Om advocaat in strafrecht te worden, moet je eerst een rechtenstudie afronden aan een universiteit en daarna de beroepsopleiding voor advocaten voltooien, inclusief een specialisatie in strafrecht.

Belangrijke vaardigheden zijn uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatie, analytisch vermogen, kritisch denken, overtuigingskracht, en het vermogen om effectief onder druk te werken. Ook zijn empathie en integriteit essentieel.

Een advocaat in strafrecht kan werken aan een breed scala van zaken, variërend van diefstal en geweldsmisdrijven tot ernstigere zaken zoals moord, fraude, en drugsdelicten.

Uitdagingen omvatten het omgaan met complexe en soms emotioneel beladen zaken en het werken onder hoge druk. De voldoening komt van het waarborgen van een eerlijk proces voor cliënten en het bijdragen aan het rechtssysteem.

Plaats een reactie