Acupuncturist

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een acupuncturist? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: acupuncturist.

Zoals de naam van dit beroep wellicht al doet vermoeden houdt een acupuncturist zich bezig met het beoefenen van acupunctuur. Acupunctuur maakt onderdeel uit van een traditionele Chinese behandelmethode, waarbij kleine naalden op acupunctuurpunten in het lichaam gestoken worden. Op deze manier probeert met de pijn uit het lichaam te verdrijven, zonder dat hier medicijnen voor gebruikt hoeven te worden.

Naar schatting wordt deze behandelmethode al meer dan 2500 jaar gebruikt door acupuncturisten. Vanaf de bronstijd is men metalen naalden gaan gebruiken voor het beoefenen van de acupunctuur. Daarvoor gebruikte men vermoedelijk naalden van botsplinters of steen.

Om als acupuncturist aan de slag te mogen gaan is een opleiding vereist, die op verschillende plekken in Nederland wordt aangeboden. Als acupuncturist dien je geen problemen te hebben met het in aanraking komen van andermans lichaam, dien je interesse in de Chinese filosofie te hebben en moet je op een nauwkeurige manier kunnen werken. De naalden moeten immers op precies de goede plek in het lichaam worden gestoken.

Een werkdag van een acupuncturist

Acupunctuur werd in 1979 door de World Health Organization (WHO) erkend als een mogelijk effectieve behandelmethode voor het genezen van verschillende aandoeningen. Hierbij heeft de WHO zich gebaseerd op wetenschappelijke publicaties waarmee zou worden onderbouwd dat acupunctuur daadwerkelijk zin heeft bij een grote variëteit aan aandoeningen, symptomen en condities. Als acupuncturist is het sindsdien mogelijk geworden om acupunctuur te gebruiken bij het genezen van mensen die hinder ondervinden van deze aandoeningen, symptomen en condities.

Binnen de wereld van de geneeskunde wordt acupunctuur nog lang niet altijd erkend als een betrouwbaar middel tegen lichamelijke klachten. Dit komt onder meer doordat er nog geen duidelijk anatomisch substraat voor meridianen en acupunctuurpunten in het lichaam gevonden is. Geneeskundigen beschouwen acupunctuur daardoor als onwerkzaam en kwakzalverij. Daarbij kan een acupunctuurbehandeling tot verdere complicaties leiden als de acupunctuurbehandeling niet op de juiste wijze uitgevoerd wordt. Tijdens het prikken van de naalden kunnen er immers kleine zenuwen beschadigd worden in het lichaam, kunnen er infecties optreden en kunnen nabloedingen een rol spelen.

Veel acupuncturisten zijn tijdens hun werkdag actief in een eigen kliniek, of in een kleine kliniek met een paar andere acupuncturisten. In tegenstelling tot artsen zijn acupuncturisten niet actief in een dokterspraktijk of ziekenhuis. Dit komt mede door het feit dat acupunctuur zowel door artsen, als door niet-artsen kan worden uitgevoerd. Doordat het beroep van een acupuncturist niet als officieel medisch beroep wordt erkend en veel mensen twijfelen over de werking van acupunctuur, is het aantal beschikbare vacatures beperkt. Niet voor niets beginnen veel acupuncturisten een eigen kliniek als zij geen werk kunnen vinden bij bestaande acupunctuurklinieken.

Opleiding tot acupuncturist

Aangezien het beroep acupuncturist niet onder de medische beroepen valt wordt er geen opleiding tot acupuncturist aangeboden door Nederlandse universiteiten of hogescholen. Wel zijn er diverse andere instituten die de mogelijkheid aanbieden om een opleiding tot acupuncturist te volgen. De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur heeft een vijf instituten als betrouwbaar aangemerkt, namelijk: het Instituut voor Complementaire Zorg Opleiding, de OTCG KdG-Hogeschool (België), de Academie voor Chinese Geneeswijzen Qing-Bai, de Shenzhou Open University of TCM en de TCM Academie Nederland. Met een diploma van een van deze opleidingsinstituten kun je je aansluiten bij deze vereniging en aan de slag gaan als acupuncturist.

Organisaties voor acupuncturisten

Nederlandse arts-acupuncturisten kunnen zich aansluiten bij de zogenaamde Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV), welke meer dan driehonderd leden heeft. Let wel, deze organisatie is enkel bedoeld voor arts-acupuncturisten. Niet-arts acupuncturisten kunnen zich aansluiten bij therapeuten-beroepsverenigingen, waarvan er in Nederland meerdere bestaan. Denk aan de Nederlandse vereniging van Traditionele Chinese Geneeskunde Zhong, de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, enzovoorts.

Door je aan te sluiten bij een dergelijke vereniging worden je belangen behartigd en kom je vaak betrouwbaarder over op patiënten. Zeker door het feit dat acupunctuur lang niet door iedereen als betrouwbaar wordt gezien, kan het raadzaam zijn om je als acupuncturist bij een dergelijke organisatie aan te melden. In sommige acupunctuurklinieken is het zelfs een vereiste om je bij dergelijke organisaties aan te sluiten alvorens je als acupuncturist aan de slag kunt gaan.

Past het beroep acupuncturist bij mij?

Als acupuncturist dien je allereerst te geloven in de werking van alternatieve genezingsmethodes, die voornamelijk uit de Chinese cultuur afkomstig zijn. Niet voor niets wordt aangeraden om een opleiding voor Chinese geneesmethodes te volgen om het beroep acupuncturist te kunnen beoefenen. Ook is het belangrijk om te durven werken met het lichaam van anderen, waarbij je in zekere zin een behoorlijke verantwoordelijkheid op je schouders draagt. Als je de acupunctuurnaalden niet op de juiste plek in het lichaam van een patiënt steekt kan dit voor vervelende complicaties zorgen bij een patiënt.

Niet onbelangrijk bij het beroep van een acupuncturist is het durven werken met naalden. Niet iedereen vindt het even fijn om met naalden te werken, waardoor het beroep van acupuncturist vaak al snel afvalt.

Vacatures voor acupuncturisten

Doordat het beroep acupuncturist niet als een erkend medisch beroep wordt gezien kan het behoorlijk lastig zijn om vacatures te vinden voor acupuncturisten. Gelukkig zijn er verschillende kleinere klinieken die deze behandelmethode aan haar patiënten aanbiedt en zodoende op zoek is naar acupuncturisten. Veel van deze klinieken stellen als eis dat je aangesloten moet zijn bij een erkende vereniging voor acupuncturisten en dus een opleiding tot acupuncturist gevolgd moet hebben. Om je baankansen te vergroten kan het raadzaam zijn om je op verschillende traditionele Chinese geneesmethodes te richten, zodat je naast acupunctuur ook andere behandelmethodes toe kunt passen.

Naast de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een bestaande kliniek voor acupunctuur kun je er ook voor kiezen om zelf een kliniek te beginnen. Het nadeel aan het openen van een eigen acupunctuurkliniek is dat het soms behoorlijk lang kan duren voordat je een bepaalde naam hebt opgebouwd onder acupunctuurpatiënten. Voor acupunctuurpatiënten is het logischerwijs erg belangrijk dat je betrouwbare behandelingen aanbiedt, waarbij de kans op complicaties minimaal is. Door je aan te sluiten bij een vereniging voor acupuncturisten kun je meer te weten komen over het openen van een kliniek voor acupunctuurbehandelingen.

Plaats een reactie