Beroepen met kinderen

Gepubliceerd door op

Werken met kinderen biedt afwisseling en is iedere dag weer een uitdaging. Wie graag met kinderen werkt heeft de keuze uit verschillende beroepen: zowel in de zorg, het onderwijs als de dagbesteding. We hebben de meest populaire en bijzondere beroepen met kinderen verzameld.

Werken in het onderwijs

Een van de meest bekende beroepen met kinderen is het beroep leerkracht of onderwijzer. Het is een veelzijdig en dankbaar beroep. Hierbij heb je de keuze uit leraar basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Je geeft les aan kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar, afhankelijk van de groep die jou is toegewezen. Je deelt niet alleen je kennis maar begeleidt de kinderen in hun persoonlijke ontwikkeling. Voor dit beroep volg je de lerarenopleiding basisonderwijs Pabo.

De peuterleidster is werkzaam in de peuterspeelzaal. Je stimuleert de ontwikkeling van peuters en let goed op mogelijke ontwikkelingsachterstanden. Dit doe je na het volgen van de opleiding pedagogiek of pedagogisch medewerker kinderopvang. Een vergelijkbaar beroep is die van medewerker kinderopvang in een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang of natuurlijk de welbekende kindercoach!

Professionele oppas

Naast de kinderopvang hebben ouders ook de keus hun kind naar een oppas toe te brengen. Zo kun je aan de slag als gastouder. In je eigen thuissituatie vang je kinderen van verschillende leeftijden op. De opleiding helpende zorg en welzijn voor gastouders geeft je de nodige kennis en ervaring.

De bemiddelingsmedewerker gastouderbureau brengt ouders en gastouders samen. Een opleiding die hier goed op aansluit is de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang op mbo-niveau, of sociaal pedagogische hulpverlening op hbo-niveau.

Zorgberoepen met kinderen

De kinderarts staat klaar voor kinderen met medische problemen. Je stelt een diagnose, behandelt en geeft nazorg. Je werkt op de polikliniek van het ziekenhuis. De universitaire opleiding geneeskunde duurt 6 jaar.

Ook de kinderverpleegkundige werkt in het ziekenhuis. Je biedt verpleging en verzorging aan kinderen met een medische aandoening. Ook is het mogelijk dat je bij het kind thuis komt. Na het volgen van de basisopleiding verpleegkundige volg je de vervolgopleiding kinderverpleegkundige. De intensive care kinderverpleegkundige is een vergelijkbaar beroep, waarbij je kinderen met ernstige problemen verpleegd.

De kinderpsychiater behandelt jongeren tot 18 jaar die te maken hebben met psychiatrische problemen. Je onderzoekt, stelt een diagnose en behandelt. Vooraf volg je de opleiding psychiatrie op academisch niveau. Ook de kinderpsycholoog is er voor het kind. De kinderpsycholoog richt zich op het gedrag en hoe dit veranderd kan worden. De universitaire bacheloropleiding psychologie sluit hier goed op aan, vervolgd met een master kinder- en jeugdpsychologie.

Bescherming van kinderen

De vertrouwensarts jeugd/AMK is het eerste aanspreekpunt bij kindermishandeling. Je regelt hulp voor het kind en de ouders. De universitaire opleiding geneeskunde met specialisatie kinderarts of jeugdarts geeft je de nodige kennis en ervaring.

Als vertrouwenspersoon jeugdzorg sta je klaar voor kinderen, hun ouders of familieleden. Hierbij zoek je naar een passende oplossing. Voor dit beroep volg je de opleiding sociaal juridische dienstverlening, een 4-jarige bacheloropleiding op hbo-niveau.

De pedagogisch medewerker jeugdzorg helpt en ondersteunt kinderen bij hun ontwikkeling. Van problemen bij de opvoeding tot kindermishandeling, je weet hoe je hiermee om moet gaan. Vaak werk je bij een jeugdzorginstelling of een crisisopvang. Hiervoor volg je de hbo-opleiding pedagogiek of sociaal pedagogische hulpverlening.

Kinderen en sport & spel

Binnen de recreatie kom je veel beroepen met kinderen tegen. Denk maar aan het animatieteam op een vakantiepark of begeleider tijdens een zomerkamp of kinderwerk week. Daarnaast zijn er veel beroepen te vinden waarbij je kinderen actief bezig houdt.

Als activiteitenbegeleider werk je in de kinderopvang, de gehandicaptenzorg of zorginstelling. Je organiseert passende activiteiten voor kinderen. Vooraf volg je de opleiding agogisch medewerker op mbo-niveau, sociaal pedagogische hulpverlening op hbo-niveau of een van de andere vergelijkbare opleidingen.

Ben je sportief aangelegd en wil je werken met kinderen, kies dan voor een beroep als medewerker sport en recreatie, leraar lichamelijke opvoeding of sport- en bewegingsleider.

Veel beroepen kunnen verder gespecialiseerd worden op kinderen tot 18 jaar. Denk hierbij aan de kinderfysiotherapeut, kinderlogopedist of jeugdreclasseerder. Belangrijk is om de juiste opleiding te volgen, zodat je het kind op de juiste wijze begeleidt.

Interesse in een opleiding?

Lijkt het jou leuk om een beroep uit te oefenen waar je kinderen kunt helpen om de goede eerste stappen te zetten? Kijk dan eens of de opleiding kindercoach iets voor jou is!

Veelgestelde vragen over beroepen met kinderen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over beroepen waarin je werkt met kinderen. Zit je zelf nog met bepaalde vragen, reageer dan hieronder en wie weet krijg je daar al op korte termijn een reactie op!

Er zijn veel populaire beroepen met kinderen, waaronder leerkracht, kinderarts, kinderverzorger, kinderpsycholoog, kinderfysiotherapeut, kindercoach, pedagogisch medewerker en kindertherapeut. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele beroepen die gericht zijn op het werken met kinderen.

Om te werken met kinderen zijn er verschillende belangrijke eigenschappen nodig. Zo is het belangrijk om geduldig te zijn, goed te kunnen communiceren en een goed inlevingsvermogen te hebben. Daarnaast is het belangrijk om creatief te zijn en goed te kunnen samenwerken met anderen.

De benodigde opleidingen variëren afhankelijk van het specifieke beroep. Voor sommige beroepen, zoals leerkracht of kinderarts, is een universitaire opleiding nodig, terwijl voor andere beroepen, zoals kindercoach of pedagogisch medewerker, een MBO- of HBO-opleiding voldoende kan zijn. Het is belangrijk om te kijken welke opleidingen specifiek nodig zijn voor het beroep dat je ambieert.

Mensen die willen werken met kinderen kunnen terecht in verschillende sectoren. Zo zijn er banen in het onderwijs, de gezondheidszorg, de kinderopvang en het welzijnswerk. Daarnaast zijn er mogelijkheden om als zelfstandige aan de slag te gaan, bijvoorbeeld als kindercoach.

Werken met kinderen kan veel voldoening geven. Het is mooi om te zien hoe kinderen groeien en zich ontwikkelen en om hieraan bij te kunnen dragen. Daarnaast biedt het werken met kinderen veel afwisseling en uitdagingen en is geen dag hetzelfde. Ook kan het werken met kinderen erg dankbaar zijn en een positieve invloed hebben op de eigen ontwikkeling en groei.

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 4 reacties op: “Beroepen met kinderen”

  1. hallo ik ben met een onderzoek bezig naar wat ik wil gaan doen qua werk. ik heb in de horeca gewerkt en wil (totaal) iets anders, maar wat?! wat mij nu leuk lijkt is om iets met kinderen te doen, om ze iets te leren, met iets te begeleiden. kan iemand mij helpen met ideeën qua werk richting. als ik op internet zoek, kom ik al snel bij de ‘standaard’ dingen uit zoals lerares, psycholoog, verpleegkundige. maar dat is het nog net niet naar mijn idee. ik hoop dat iemand mij kan helpen. misschien ben/ ken jij iemand die een leuke baan heeft of heeft gehad.

    Beantwoorden

Plaats een reactie