Beroepen.nl » Beroepen met kinderen
Beroepen Blog

Beroepen met kinderen

beroepen met kinderen

Werken met kinderen biedt afwisseling en is iedere dag weer een uitdaging. Wie graag met kinderen werkt heeft de keuze uit verschillende beroepen: zowel in de zorg, het onderwijs als de dagbesteding. We hebben de meest populaire en bijzondere beroepen met kinderen verzameld.

Werken in het onderwijs

Een van de meest bekende beroepen met kinderen is het beroep leerkracht of onderwijzer. Het is een veelzijdig en dankbaar beroep. Hierbij heb je de keuze uit leraar basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Je geeft les aan kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar, afhankelijk van de groep die jou is toegewezen. Je deelt niet alleen je kennis maar begeleidt de kinderen in hun persoonlijke ontwikkeling. Voor dit beroep volg je de lerarenopleiding basisonderwijs Pabo.

De peuterleidster is werkzaam in de peuterspeelzaal. Je stimuleert de ontwikkeling van peuters en let goed op mogelijke ontwikkelingsachterstanden. Dit doe je na het volgen van de opleiding pedagogiek of pedagogisch medewerker kinderopvang. Een vergelijkbaar beroep is die van medewerker kinderopvang in een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang of natuurlijk de welbekende kindercoach!

Professionele oppas

Naast de kinderopvang hebben ouders ook de keus hun kind naar een oppas toe te brengen. Zo kun je aan de slag als gastouder. In je eigen thuissituatie vang je kinderen van verschillende leeftijden op. De opleiding helpende zorg en welzijn voor gastouders geeft je de nodige kennis en ervaring.

De bemiddelingsmedewerker gastouderbureau brengt ouders en gastouders samen. Een opleiding die hier goed op aansluit is de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang op mbo-niveau, of sociaal pedagogische hulpverlening op hbo-niveau.

Zorgberoepen met kinderen

De kinderarts staat klaar voor kinderen met medische problemen. Je stelt een diagnose, behandelt en geeft nazorg. Je werkt op de polikliniek van het ziekenhuis. De universitaire opleiding geneeskunde duurt 6 jaar.

Ook de kinderverpleegkundige werkt in het ziekenhuis. Je biedt verpleging en verzorging aan kinderen met een medische aandoening. Ook is het mogelijk dat je bij het kind thuis komt. Na het volgen van de basisopleiding verpleegkundige volg je de vervolgopleiding kinderverpleegkundige. De intensive care kinderverpleegkundige is een vergelijkbaar beroep, waarbij je kinderen met ernstige problemen verpleegd.

De kinderpsychiater behandelt jongeren tot 18 jaar die te maken hebben met psychiatrische problemen. Je onderzoekt, stelt een diagnose en behandelt. Vooraf volg je de opleiding psychiatrie op academisch niveau. Ook de kinderpsycholoog is er voor het kind. De kinderpsycholoog richt zich op het gedrag en hoe dit veranderd kan worden. De universitaire bacheloropleiding psychologie sluit hier goed op aan, vervolgd met een master kinder- en jeugdpsychologie.

Bescherming van kinderen

De vertrouwensarts jeugd/AMK is het eerste aanspreekpunt bij kindermishandeling. Je regelt hulp voor het kind en de ouders. De universitaire opleiding geneeskunde met specialisatie kinderarts of jeugdarts geeft je de nodige kennis en ervaring.

Als vertrouwenspersoon jeugdzorg sta je klaar voor kinderen, hun ouders of familieleden. Hierbij zoek je naar een passende oplossing. Voor dit beroep volg je de opleiding sociaal juridische dienstverlening, een 4-jarige bacheloropleiding op hbo-niveau.

De pedagogisch medewerker jeugdzorg helpt en ondersteunt kinderen bij hun ontwikkeling. Van problemen bij de opvoeding tot kindermishandeling, je weet hoe je hiermee om moet gaan. Vaak werk je bij een jeugdzorginstelling of een crisisopvang. Hiervoor volg je de hbo-opleiding pedagogiek of sociaal pedagogische hulpverlening.

Kinderen en sport & spel

Binnen de recreatie kom je veel beroepen met kinderen tegen. Denk maar aan het animatieteam op een vakantiepark of begeleider tijdens een zomerkamp of kinderwerk week. Daarnaast zijn er veel beroepen te vinden waarbij je kinderen actief bezig houdt.

Als activiteitenbegeleider werk je in de kinderopvang, de gehandicaptenzorg of zorginstelling. Je organiseert passende activiteiten voor kinderen. Vooraf volg je de opleiding agogisch medewerker op mbo-niveau, sociaal pedagogische hulpverlening op hbo-niveau of een van de andere vergelijkbare opleidingen.

Ben je sportief aangelegd en wil je werken met kinderen, kies dan voor een beroep als medewerker sport en recreatie, leraar lichamelijke opvoeding of sport- en bewegingsleider.

Veel beroepen kunnen verder gespecialiseerd worden op kinderen tot 18 jaar. Denk hierbij aan de kinderfysiotherapeut, kinderlogopedist of jeugdreclasseerder. Belangrijk is om de juiste opleiding te volgen, zodat je het kind op de juiste wijze begeleidt.

Interesse in een opleiding?

Lijkt het jou leuk om een beroep uit te oefenen waar je kinderen kunt helpen om de goede eerste stappen te zetten? Kijk dan eens of de opleiding kindercoach iets voor jou is!

Heb je vragen over Beroepen met kinderen?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Beroepen met kinderen', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • hallo ik ben met een onderzoek bezig naar wat ik wil gaan doen qua werk. ik heb in de horeca gewerkt en wil (totaal) iets anders, maar wat?! wat mij nu leuk lijkt is om iets met kinderen te doen, om ze iets te leren, met iets te begeleiden. kan iemand mij helpen met ideeën qua werk richting. als ik op internet zoek, kom ik al snel bij de ‘standaard’ dingen uit zoals lerares, psycholoog, verpleegkundige. maar dat is het nog net niet naar mijn idee. ik hoop dat iemand mij kan helpen. misschien ben/ ken jij iemand die een leuke baan heeft of heeft gehad.

    • Ik zit momenteel in hetzelfde schuitje. Ben wel nieuwsgierig wat jij nu gekozen hebt. Wil ook graag iets met kinderen gaan doen.