Acteur

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een acteur? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: acteur, actrice.

Veel kinderen dromen ervan om later als acteur of actrice op het toneel te staan. Uiteindelijk kiezen veel van deze kinderen voor een ander beroep als zij de middelbare school hebben afgerond. Voor hen die wel voor het beroep acteur of actrice kiezen is het aantal vacatures vaak beperkt. Veel grote toneelgezelschappen zijn op zoek naar mensen met ontzettend veel talent, waardoor het lastig kan zijn om hier zonder talent tussen te komen. Gelukkig zijn er voor het beroep acteur ook voldoende toneelgezelschappen waarbij de grens om je aan te sluiten bij zo’n gezelschap veel lager ligt. Het nadeel aan een dergelijk toneelgezelschap is dat je in de meeste gevallen niet betaald krijgt voor je optredens.

Onder het beroep acteur of actrice verstaan we iemand die een bepaald personage uitbeeldt in een verhaal. Dit kan tijdens een theatervoorstellen, in een film, in een televisieserie, of als acteur bij cursussen voor bedrijven. Zo worden er binnen het basisonderwijs cursussen gegeven voor situaties waarbij een docent om moet gaan met boze ouders, kunnen medewerkers voorbereid worden op een situatie waarbij ze te maken krijgen met lastige klanten, enzovoorts. Voor dergelijke cursussen worden acteurs ingeschakeld om de boze ouder of de lastige klant te spelen. Kortom, het beroep acteur is een zeer breed beroep, waarmee je een groot aantal kanten op kunt!

De geschiedenis van het beroep acteur

Het beroep acteur is niet iets wat in de afgelopen jaren is opgekomen. Vroeger waren er al grote toneelgezelschappen die van stad naar stad trokken om een toneelstuk op te voeren aan de lokale bevolking. Sinds de jaren ’80 is het toneelgezelschap enigszins achterhaald geworden en sluiten acteurs en actrices zich steeds vaker aan bij een gesubsidieerd ensemble. Daarbij hebben veel acteurs ervoor gekozen om als freelancer aan de slag te gaan, waarbij ze eigen producties aan organisaties verkopen.

Als freelancer ben je de baas over je eigen producties. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een bepaalde rol te vervullen voor een organisatie, of je kunt meedoen aan een sollicitatieprocedure (ook wel: screentest) voor een ensemble. Nadat het toneelstuk niet langer wordt opgevoerd, ga je op zoek naar een andere sollicitatieprocedure voor een volgend toneelstuk. Het voordeel aan het werken als freelancer is dat je meer vrijheid hebt, anderzijds kan het soms lastiger zijn om aan leuke acteerklussen te komen.

Het werk van een acteur

Niet alleen kan een acteur of actrice voor een zeer breed scala aan items worden ingezet, zoals een toneelstuk, een reclamespotje, een rol tijdens een cursus voor organisaties, enzovoorts. Ook dien je je bij dit beroep in verschillende rollen in te kunnen leven. De ene keer ben je een boze klant, de andere keer ben je de meest trotse vader! Niet alleen moet je qua gedrag verschillende rollen kunnen spelen, ook zal je soms een ander uiterlijk krijgen bij het acteerwerk. In veel gevallen is het mogelijk om je uiterlijk enkel met schmink, pruiken en bijvoorbeeld een opplaksnor te laten veranderen voor de rol die je moet spelen.

In extreme gevallen zal een opdrachtgever je vragen om meer gewicht te krijgen, zodat je postuur beter aansluit bij de rol die je moet spelen. Een dergelijke extreme verandering is vaak echter niet noodzakelijk omdat men een buikje in je kleding kan maken. Daarbij zou het vrij lang duren voordat je in zo’n situatie het juiste postuur hebt om de rol te kunnen spelen.

Vaak wordt per persoon bekeken welk type rol het beste bij hem of haar past. De ene acteur of actrice zal voornamelijk geschikt zijn voor de wat stoerdere rollen, terwijl een ander juist sneller gekoppeld zal worden aan een lievere of grappigere rol. In de meeste gevallen wordt al tijdens de screentest onderzocht welk type rol het beste bij je past. Dit is onder meer afhankelijk van je ervaring met bepaalde rollen, je gezichtsuitdrukking en postuur, enzovoorts.

Toneelschool volgen om acteur te worden

Om het beroep acteur of actrice te kunnen beoefenen dien je naar de toneelschool te gaan. Het is zowel op HBO-, als op academisch niveau mogelijk om een opleiding tot acteur of actrice te volgen. Tijdens de toneelschool, waar je vaak een toelatingstest voor moet doen, leer je meer over het toneelspelen, over de verschillende rollen die bestaan, over de manieren waarop je bepaalde gezichtsuitdrukkingen of houdingen aan kunt nemen, enzovoorts. Het is vaak echter niet mogelijk om je alles van het acteerwerk bij te brengen op de toneelschool. Hier is namelijk ook een bepaalde mate van talent voor nodig! De ene acteur of actrice heeft van zichzelf al meer talent dan een ander.

In Nederland zitten vier opleidingsinstituten voor het beroep acteur of actrice. Je kunt de toneelschool in Arnhem, Amsterdam, Maastricht en Utrecht volgen. Het verschilt per toneelschool wat de precieze toelatingseisen zijn. Door een open dag te bezoeken krijg je hier meer informatie over. Ook op de website van een toneelschool is vaak meer te vinden over eventuele toelatingseisen.

Acteren uitproberen als figurant

Lang niet iedere acteur of actrice weet van zichzelf of acteren wat voor hem of haar is. Om erachter te komen of het acteerwerk goed bij je past, zou je een rol als figurant kunnen proberen. Er zijn verschillende ensembles of reclameproducenten die eens in de zoveel tijd op zoek gaan naar geschikte figuranten voor een film, een toneelstuk, een aflevering van een televisieserie of een reclamespotje. Niet alleen kun je met een rol als figurant bekijken of het acteren wat voor je is, ook staat dit goed op je CV als je deel wilt nemen aan de toneelschool.

Op internet vind je vaak vacatures voor het werk als figurant. Lees vooraf goed de voorwaarden van de rol als figurant. Vaak moet je op vaste data beschikbaar zijn, moet je voldoen aan de schets voor een geschikte figurant, enzovoorts. Als je aan al deze eisen denkt te voldoen, kun je de organisatie die de vacature geplaatst heeft een bericht sturen om te solliciteren voor de rol als figurant. Vaak moet je eerst een kort sollicitatietraject doorlopen voor je de rol als figurant toebedeeld krijgt.

Plaats een reactie