Acrobaat

Opleidingsniveau:

Vanaf Array

Salarisindicatie:

Arbeidsmarkt:

In het kort ...

Welke benaming gebruik jij voor een acrobaat? Want ook voor dit beroep zijn er verschillende bewoordingen en gerelateerde beroepen te vinden. Hier vind je ons overzicht: .

Ben je erg lening, actief en heb je veel lef? Wellicht is het beroep acrobaat of acrobate dan echt iets voor jou! Hoewel het aantal acrobaten in de afgelopen jaren is afgenomen, mede doordat het circus steeds minder bezoekers trekt, worden er nog steeds vacatures aangeboden voor nieuwe acrobaten. De definitie van een acrobaat is een artiest die met zijn of haar behendigheid een groot publiek weet te interesseren. De meeste acrobaten in Nederland zijn actief binnen een circus, al worden er ook verschillende andere shows buiten circussen georganiseerd met acrobaten.

Doordat het beroep acrobaat in de afgelopen jaren minder populair geworden is, kan het raadzaam zijn om je breder te oriënteren en bijvoorbeeld ook een opleiding tot danser of danseres te volgen. Zeker met een acrobatische dans kun je vaak terecht bij grote dansgroepen, die door het land trekken om optredens te geven. De kans op een baan neemt hierbij toe, aangezien het aantal actieve circussen in Nederland afneemt. Je kunt er ook voor kiezen om naar het buitenland te trekken, waar circussen in sommige landen nog wel goed bezocht zijn.

Wat houdt het beroep acrobaat in?

Een acrobaat probeert het publiek met aantrekkelijke en spectaculaire shows te vermaken, waarbij verschillende vormen van acrobatiek naar voren komen. De meest bekende vorm van acrobatiek is het zwaaien aan de trapeze en het koorddansen. Dergelijke oefeningen zijn ook vaak te zien in bekende nationale talentenshows, waar acrobaten tijdens het koorddansen de gekste en meest spectaculaire trucjes uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het jongleren op een koord, het maken van kleine sprongen op een koord, enzovoorts. Hierbij blijkt dat je als acrobaat niet alleen over een koord moeten kunnen lopen, maar ook verschillende andere trucjes moet beheersen.

Het dansen op een koord en het zwaaien aan een trapeze zijn echter niet de enige trucjes die een acrobaat tijdens een show uitvoert. Denk ook aan de lenigheidsoefeningen die men vaak laat zien tijdens een show. Hierbij komen sommige acrobaten met hun hoofd tot aan hun voeten, door hun rug achterwaarts te buigen. Als acrobaat hoef je de shows niet in je eentje uit te voeren, integendeel zelf! Vaak worden de shows met meerdere acrobaten tegelijkertijd uitgevoerd. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de menselijke piramide die tijdens deze shows vaak wordt opgebouwd.

Belangrijkste eigenschappen voor een acrobaat

Het moge duidelijk zijn dat lenigheid en lef de belangrijkste eigenschappen van een goede acrobaat zijn. Doordat er vaak op grote hoogte wordt gewerkt tijdens de acrobatiekshows is het daarbij belangrijk dat je geen hoogtevrees hebt. Je moet op een grote hoogte aan een rekstok durven zwaaien, over een koord durven te lopen of op een menselijke piramide durven te staan. Hoewel je tijdens een dergelijke acrobatiekshow vast zal zitten aan een sterk koord, kan het behoorlijk eng zijn om dergelijke oefeningen uit te voeren met hoogtevrees.

In veel gevallen kun je vooraf een aantal proeflessen op een circusschool volgen, waar je kennismaakt met de basisprincipes van de acrobatiek. De proeflessen geven je een goed beeld van de oefeningen die je in het begin uit zal voeren. Wanneer je dit niet blijkt te liggen, of wanneer je toch niet lenig genoeg blijkt te zijn, kun je wellicht beter naar een ander beroep zoeken. Hoewel je lenigheid vaak nog enigszins te trainen is, geldt lang niet altijd dat je lenig genoeg zal zijn voor de moeilijkste acrobatiekoefeningen.

Opleiding tot acrobaat

Het beroep acrobaat heeft geen eigen opleiding, omdat de vraag naar acrobaten doorgaans erg beperkt is. Dit geldt zeker nu het aantal actieve circussen in Nederland steeds verder afneemt. Wel zijn er verschillende andere mogelijkheden om een acrobaat te worden, waarbij je jezelf in de meeste gevallen breder oriënteert. Een van de mogelijkheden om acrobaat te worden is het volgen van trainingen op een circusschool. Hoewel de circusschool in veel gevallen vooral voor jongeren bedoeld is, kun je hier ook op oudere leeftijd terecht voor trainingen. Op de circusschool leer je niet alleen specifieke oefeningen voor een acrobaat, maar maak je ook kennis met andere onderdelen van het circus. Denk bijvoorbeeld aan het jongleren, het lopen op een bal of met stelten, enzovoorts. Het leuke aan de circusschool is dat dit geen fulltime opleiding is. Je kunt er dus voor kiezen om de circusschool naast je bestaande opleiding te volgen. Ook kun je al tijdens je periode op de middelbare school trainingen bij de circusschool volgen om leniger te worden.

Een alternatief voor de circusschool is het volgen van een dansopleiding. Zeker op het MBO worden verschillende dansopleidingen aangeboden, waarmee je jezelf zeer breed kunt oriënteren. Houd er rekening mee dat niet al deze dansopleidingen ook lessen in acrobatische dans geven. Informeer daarom vooraf naar de mogelijkheden bij een opleiding bij jou in de buurt. Wanneer je een dansopleiding afgerond hebt kun je kiezen uit een breed scala aan beroepen. Naast het beroep acrobaat of acrobate kun je bijvoorbeeld ook dansleraar worden in een sportschool, kun je zelf aansluiten bij een dansgroep, enzovoorts. Door een brede opleiding te volgen nemen je baankansen toe als je klaar bent met je opleiding tot acrobaat.

Vacatures voor acrobaten

Op internet worden vacatures aangeboden voor circussen of dansgroepen die op zoek zijn naar een acrobaat. Doordat het aantal benodigde acrobaten in Nederland beperkt is, zal ook het aantal vacatures voor acrobaten beperkt zijn. Je kunt je daarom het beste op verschillende onderdelen richten en niet specifiek op de vacatures voor een acrobaat. Kijk bijvoorbeeld ook naar dansgroepen die op zoek zijn naar nieuwe dansers en danseressen. Je kunt deze dansgroepen benaderen om te informeren naar de dansstijlen die zij bij hun shows gebruiken. Wellicht dat er bij een aantal van deze dansgroepen ook acrobatische dansen worden uitgevoerd op het toneel.

Houd er rekening mee dat er voor het dansen in een betaalde dansgroep of voor het beroep acrobaat in een circus veel talent nodig is. De meeste professionele dansers en acrobaten beoefenen hun sport al sinds dat ze jong zijn. Daarbij is ook je lenigheid een vaardigheid die je vaak van kinds af aan moet ontwikkelen.

Plaats een reactie