Bij elk bedrijf, groot of klein, zijn er accountants actief om het e.e.a. goed te laten verlopen. Ben jij goed met cijfers, klant- en resultaatgericht? En kun je goed communiceren en organiseren? Dan is het de opleiding accountant wellicht een goede studie voor jou. Lees snel verder wat deze studie precies inhoudt en wat voor beroep je er uiteindelijk mee kunt uitvoeren.

Overzicht accountancy opleidingen

Welke opleiding moet je volgen om accountant te worden?

Binnen het beroep accountant, vallen verschillende andere beroepen. Zo kun je junior assistent account worden, nadat je de opleiding mbo niveau 4 accountancy hebt gevolgd. Daarna kun je natuurlijk altijd door studeren om bijvoorbeeld de hbo opleiding Accountancy te volgen. Na het volgen van de hbo opleiding en bijbehorende RA-opleiding (registeraccountant) of AA-opleiding (accountant administratieconsulent) kun jij jezelf de titel Accountant geven. Wil je nog een stap hoger, dan kom je bij de WO Fiscale Economie of WO Accountancy, dit zijn twee universitaire bachelorstudies. Spreekt het bedrijfsleven jou aan en vind je het heerlijk om met cijfers te werken? Kijk dan welke accountant opleiding geschikt is voor jou op basis van jouw voorgaande opleiding(en).

Voor wie is de opleiding bedoeld

De opleidingen tot accountant of junior account zijn bedoeld voor mensen die het heerlijk vinden om met cijfers te spelen. Daarnaast is het ook handig om interesse te hebben in het bedrijfsleven, het geven van advies en ICT. Je leert tijdens deze opleidingen namelijk van alles over bedrijfsadministratie, financiële verslaggeving, controle voering en bepaalde rechten en/of wetgeving. Voordat je de keuze maakt voor een opleiding, is het verstandig eerst te kijken naar jouw afgeronde opleidingen om te kijken of het profiel aansluit bij hetgeen er nodig is voor de nieuwe mbo, hbo of wo opleiding.

Het niveau van de accountant opleidingen

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kun je met een afgeronde mbo accountancy de functie junior accountant vullen. Ook is het mogelijk om een hbo of wo studie in accountancy te volgen. Kijk goed naar jouw leerprofiel om te kijken welke vervolgopleiding het beste bij jou aansluit!

Inhoud van de opleiding accountancy

Afhankelijk van welk niveau jij kiest voor jouw opleiding, zullen de opleidingen over het algemeen dezelfde onderwerpen aansnijden. Zo zul je tijdens je opleiding accountancy te maken krijgen met bedrijfseconomie, economie, bedrijfskunde, inkomstenbelasting, omzetbelasting, fiscale economie. Afhankelijk van je niveau kun je ook fiscaal bestuursrecht krijgen en privaat- en ondernemingsrecht. Het merendeel van de opleiding houd jij je bezig met controlebeginselen en bedrijfsadministratie, hoe het mbk en de bijbehorende financiering werkt en hoe je hier de verslaggeving en jaarrekening van opstelt. Het zal veelal te maken hebben met economie en statistiek, dus het is handig wanneer hier je interesses liggen. Tot slot krijg je in de meeste gevallen ook de taal Engels als vak.

Waar kan je werken na afronding van de opleiding

Zodra je klaar bent met je studie, kun je ervoor kiezen om wellicht nog door te studeren. Ook kun je de keuze maken om gelijk aan het werk te gaan. Maar wat uit wat voor banen of beroepen kun je eigenlijk kiezen zodra je klaar bent? Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

Je kunt, afhankelijk van het niveau opleiding dat je hebt gevolgd, na de studie aan de slag als accountant-administratieconsulent of registeraccountant. Je werkt als AA voor klanten in het mkb. Wil je voor grotere organisaties of bedrijven aan de slag gaan, dan zul je als RA de meeste keuze hebben.

Ook kun je terecht komen op een accountantskantoor, vaak zelfs al tijdens je vervolgstudie. Tot slot zul je nog aan het werk kunnen gaan als assistent-accountant, financieel medewerker, controller of financieel adviseur. De organisaties waar je dan bij terecht komt zijn banken, verzekeraars, de overheid of de non-profit organisaties.

Zoals je ziet kun je met de opleiding accountant een hele hoop verschillende kanten op. Weet jij al wat jouw ideale baan is? Kijk dan goed naar de benodigde opleiding hiervoor, alvorens je kiest voor een specifieke opleiding!

Plaats een reactie