Opleiding Activiteitenbegeleider

activiteitenbegeleider

Het werk van activiteitenbegeleider is zeer divers en daarom elke dag anders. Heb jij zin om in deze verfrissende wereld te gaan werken? Lees dan zeker verder over de opleiding activiteitenbegeleider, want met die opleiding kun je binnen een prima termijn aan de slag binnen deze branche, binnen zowel particuliere als overheidsinstellingen.

Werkzaamheden van een activiteitenbegeleider

Een activiteitenbegeleider is een algemene term voor een persoon die een groep mensen begeleidt in dagelijkse bezigheden of activiteiten. Deze groep mensen kan variëren tussen kinderen, ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Als activiteitenbegeleider zorg je dat zij aan de slag kunnen en bij vragen bij je terecht kunnen.

Wat doet een activiteitenbegeleider precies? Dat hangt van de groep af. Als je bijvoorbeeld een groep kinderen begeleidt, dan kun je bijvoorbeeld activiteiten organiseren, zoals knutselmiddagen of speurtochten. Hetzelfde geldt voor mensen met een handicap. Maar bij deze laatste groep is de opleiding anders ingericht, want hierbij wordt er meer nadruk gelegd op het omgaan met mensen met een (verstandelijke) handicap en hoe je het beste er voor hun kunt zijn.

De werkzaamheden lopen uiteen en daarom heb je ook veel vrijheid in wat je kunt organiseren. Dit komt terug in de te kiezen modules tijdens de opleiding activiteitenbegeleider. Met deze modules kies je namelijk je eigen richting en bepaal je zelf waar jouw interesses liggen en waar jij het liefste mensen mee wilt helpen.

Voor wie is de opleiding activiteitenbegeleider?

De opleiding activiteitenbegeleider is er voor iedereen die graag activiteiten organiseert en graag interactie heeft met mensen. Het is ook belangrijk dat je affiniteit hebt de doelgroep die je graag wilt begeleiden, dus dat kunnen personen zijn met een (verstandelijke) beperking of juist mensen met een psychische stoornis of ouderen in een verzorgingstehuis.

Er zijn bepaalde eigenschappen die belangrijk zijn tijdens die werkzaamheden en het is daarom ook fijn dat je die bezit, of jezelf aanleert. Voorbeelden hiervan zijn: openheid, creativiteit, transparantie en geduld. Het doel van de opleiding is de doelgroep zo goed mogelijk ondersteunen en zo veel mogelijk plezier geven tijdens de activiteiten en dat vereist een open houding en in sommige gevallen geduld.

Mbo-, of hbo-niveau?

Er zijn verschillende opleidingen tot activiteitenbegeleider en elke kan gegeven worden op verschillende niveaus. In het algemeen geldt dat meer algemenere opleidingen een mbo-niveau hebben en dat gespecialiseerde opleidingen activiteitenbegeleider juist een hbo-niveau hebben. Of deze opleidingen ingangseisen hebben hangt af van de hogeschool of onderwijsinstelling.

Bij onder andere het NTI zijn opleidingen activiteitenbegeleider te volgen. NTI biedt de opleiding aan met nadruk op communicatie, organisatie, planning en deskundigheid naar de doelgroep toe. Verder zit er ook een keuzedeel in, waarbij je zelf de invulling kunt kiezen.

Soorten opleidingen

Als het gaat om een opleiding activiteitenbegeleider, dan is er veel keuze. Ten eerste zijn er de algemene opleidingen, maar deze kunnen in een later stadium nog makkelijk aangevuld worden met andere cursussen en opleidingen. De keuze daarin is zeer groot.

Het fijne van deze opleidingsstructuur is dat je altijd een richting kunt kiezen die jou naar het hart ligt. Als je bijvoorbeeld graag werkt met kinderen, dan kun je ervoor kiezen een opleiding te volgen in het begeleiden van kinderen. Dit kan bijvoorbeeld op een basisschool zijn waarbij je activiteiten organiseert, zoals spelletjes of middagen, maar dit kan ook in het speciaal onderwijs zijn, waarbij je dus jouw geleerde specialiteiten in kan zetten om deze kinderen te helpen en te ondersteunen.

Er zijn ook veel kinderen, jongvolwassen en volwassenen met (licht) verstandelijke beperkingen die jouw hulp nodig hebben. Zo is er veel behoefte aan activiteitenbegeleiders binnen bijvoorbeeld inrichtingen of opvangtehuizen voor kinderen met autisme of een andere gedragsstoornis. Deze kinderen willen graag actief bezig zijn en jij kunt daarop inspelen door als activiteitenbegeleider leuke middagen voor hen te organiseren. Je kunt je creatieve kant erin kwijt en zult altijd voldoening halen uit de uiteindelijke eindresultaten.

Spreekt aan de andere kant de groep ouderen jou erg aan? Dan kun je ook zeker hen een goed gevoel geven door je aandacht en expertise in hen te steken. Veel ouderen in verzorgingstehuizen hebben behoefte aan leuk tijdverdrijf en jij als activiteitenbegeleider kunt de kennis en vaardigheden die je geleerd hebt tijdens de opleiding zo effectief mogelijk inzetten tijdens hun dagelijkse gang van zaken om deze spannend en interactief te maken. Je kunt daarmee hun dagelijkse sleur doorbreken en ze een tijd van ontspanning geven.

Theorie en praktijk

Het organiseren van activiteiten is vaak puur praktisch, dus de opleidingen activiteitenbegeleider zijn vooral praktisch gericht. Maar daarvoor is het wel belangrijk om de theorie erachter te kennen, dus daar wordt ook aandacht aan besteed. Het is natuurlijk belangrijk om te leren hoe je het beste bedrijven kunt benaderen en bijvoorbeeld zorgt dat producten of diensten op de juiste manier in huis worden gehaald. De opleidingen zijn dus een samenstelling van zowel theoretische als praktische lessen. Dit is belangrijk omdat tijdens de echte werkzaamheden deze lessen in praktijk moeten worden gebracht.

Na afronding van de opleiding

Als je de opleiding activiteitenbegeleider succesvol afrondt, dan krijg je een diploma dat de eerste stap is in je nieuwe carrière als activiteitenbegeleider. Fijn om te weten is dat dit diploma vrijwel altijd erkend wordt door officiële instanties en dus een geldig bewijs is en dus altijd een waardevolle aanvulling is op je cv.

Heb je dit diploma eenmaal in handen? Dan openen er zich allerlei deuren. De lijst van mogelijke werkgevers is namelijk lang. Zo kun je bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf aan het werk als je graag met kinderen werkt en activiteiten voor hen organiseert, of kun je dit juist doen voor ouderen in een verzorgingstehuis. Ook zijn er mogelijkheden om binnen gesloten inrichtingen of instellingen aan het werk te gaan en bijvoorbeeld cliënten te begeleiden in hun dagelijkse gang van zaken. Deze werkzaamheden vereisen in sommige gevallen wel meerdere certificaten, wat inhoudt dat je eerst nog door moet studeren.

Doorstuderen is echter geen probleem wat betreft activiteitenbegeleiding, want er zijn talloze cursussen en deelopleidingen te vinden die zich specialiseren in een bepaald gebied van de branche. Met deze aanvullende certificaten breid je je cv uit en heb je uiteindelijk meer keuze als je op zoek gaat naar vacatures. Raadpleeg zeker de vacatures als je de opleiding hebt afgerond.

Veelgestelde Vagen

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”✅ Welke opleiding is nodig om activiteitenbegeleider te worden?” answer-0=”Er zijn verschillende mogelijkheden om een goede activiteitenbegeleider te worden. Wil je weten welke opleiding je hiervoor kunt volgen, kijk dan bij ons overzicht hierboven!” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”✅ Wat is de beste opleiding tot activiteitenbegeleider?” answer-1=”Wat de beste opleiding tot activiteitenbegeleider is, is voor iedereen verschillend. De één wil een thuisstudie, de ander klassikaal. Kijk voor jezelf wat jij belangrijk vindt in een opleiding en of zij dit bieden. Je vindt ons overzicht aan opleidingen en cursus activiteitenbegeleider hierboven!” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”✅ Waar kan ik de opleiding activiteitenbegeleider volgen?” answer-2=”Er zijn verschillende onderwijsinstellingen waar je de opleiding activiteitenbegeleider kunt volgen. Bekijk ons overzicht hierboven!” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”✅ Zijn er ook thuisstudies tot activiteitenbegeleider?” answer-3=”Jazeker, er zijn verschillende onderwijsinstellingen waar je een thuisstudie tot activiteitenbegeleider kunt volgen. Je vindt ze hierboven in ons overzicht.” image-3=”” headline-4=”h3″ question-4=”✅ Welke opleiding moet ik volgen om activiteitenbegeleider voor ouderen te worden?” answer-4=”Om activiteitenbegeleider te worden bij ouderen, voldoe je vaak aan bovenstaande opleidingen. Echter kijk goed naar de inhoud of deze in lijn ligt met hetgeen je zoekt, zodat ook jij activiteitenbegeleider kunt worden bij ouderen!” image-4=”” count=”5″ html=”true” css_class=””]

Meer over Activiteitenbegeleider

Over het beroep activiteitenbegeleider
Opleiding activiteitenbegeleider

Opleiding Activiteitenbegeleider volgen?

Waar kun je de opleiding tot activiteitenbegeleider volgen? Kijk bij de volgende aanbieders:

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 8 reacties op: “Opleiding Activiteitenbegeleider”

 1. Ik wil graag een opleiding activiteitenbegeleider gaan doen, voor ouderen. Hoeveel tijd kost een thuisstudie, en heb je aan de basis studie voldoende om als activiteitenbegeleider te gaan werken? Ik wil dit naast mijn huidige baan haan doen.

  Beantwoorden
 2. hallo ik wil heel graag een opleiding activiteiten begeleider bij ouderen. puur activiteiten geen lichamelijke verzorging . Welke opleiding is dan het beste voor mij?

  Beantwoorden
  • Hallo.

   In 1993 heb ik door omstandigheden besloten om te stoppen met mijn opleiding AB in t examenjaar. Ik heb voor mijn behaalde examen onderdelen een certificaat ontvangen. Mijn vraag is nu, kan ik vrijstelling krijgen voor deze onderdelen en alsnog het gehele diploma halen?

   Ik hoor t graag

  • Dag herma ik weet dat Nha een leuke opleiding daar van heeft, heb em zelf net gestart helaas gezien de fusie van spw naar mz heb je daar alleen het acktieviteiten begelijding basis met de basis vakken die je in een mbo studie ook hebt. Hopelijk heb je hier wat aan.

 3. Hallo,

  Ik heb de opleiding pedagogisch medewerker nivo 4 afgemaakt en werk al 4 jaar op een kinderopvang.
  Nu wil graag een opleiding volgen voor activiteitenbegeleider ouderenzorg.

  Ik begrijp uit het verhaal op jullie site dat er talloze cursussen en deelopleidingen zijn die ik hiervoor kan volgen.

  Kunt u mij aangeven welke dat precies zijn.

  Dank voor u moeite

  Beantwoorden
 4. Op het ogemblijk tob ik met een vermoeidheidsstoornis. Dat betekend dat ik niet iedere dag naar school zou kunnen gaan. Vanmorgen heb ik op een spotje op de radio gehoord dat je ook één dag in de drie weken naar school zou kunnen gaan, en thuis verder aan je studie werkt. Klopt dat? Ik wil deze opleiding niet nu gaan doen, maar in de toekomst. De rede dat ik nu al om informatie vraag is omdat ik er gewoon heel nieuwsgierig naar ben.

  Beantwoorden
  • Beste J,

   Deze vraag kun je het beste neerleggen bij jouw school of opleider, daar dit een situatie specifiek geval is.

   Mocht je echter een antwoord hebben ontvangen, zouden wij die ook graag tegemoet zien. Zo kun je wellicht ook andere mensen helpen, die te maken hebben met een vermoeidheidsstoornis.

   Erg veel succes gewenst in ieder geval!

Plaats een reactie