Beroepen.nl » Aannemer

Aannemer

aannemer-beroep

Wanneer het je leuk lijkt om mensen leiding te geven, projecten te coördineren en aan uiteenlopende projecten te werken, past het beroep aannemer wellicht goed bij je! Als aannemer ben je de leidinggevende binnen een bouwproject. Het kan hierbij gaan om de bouw van een nieuwe woning, het verbouwen van een bedrijfspand, het omtoveren van kantoren tot appartementen, enzovoorts. Door de diversiteit aan bouwprojecten kom je steeds weer voor andere uitdagingen te staan. Enerzijds is dit een voordeel, anderzijds kan het voor mensen een nadeel zijn dat ze voortdurend met andere mensen moeten samenwerken.

Het coördineren van een bouwproject begint bij het opstellen van een offerte, waarin je een prijs voorstelt en aangeeft wanneer het bouwproject klaar kan zijn. Op basis van de offerte bepaalt een opdrachtgever of hij of zij akkoord gaat. In de offerte neem je de vooraf opgegeven wensen van de opdrachtgever mee. Denk aan de wensen over de indeling van de woning, de plekken voor aansluitpunten voor verlichting en stopcontacten, enzovoorts. Een dergelijk overzicht van de wensen van een opdrachtgever is vaak al gemaakt door een architect die bij het project betrokken is. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan kun je zelf een architect of architectenbureau inschakelen om de wensen van een opdrachtgever inzichtelijk te krijgen.

De werkdag van een aannemer

Zoals reeds beschreven werd is het beroep aannemer zeer divers. Tijdens je werk krijg je met verschillende partijen te maken, die je allen bij het bouwproject betrokken moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de architect die de wensen van een opdrachtgever inzichtelijk moet maken, de uitvoerders die zorgen voor de uiteindelijke bouw van het project, de elektriciens en loodgieters, de opdrachtgever zelf, enzovoorts. Goede sociale vaardigheden zijn van groot belang om het beroep aannemer goed uit te kunnen voeren. Je moet mensen aan durven spreken op hun verantwoordelijkheden, je moet de planning van het bouwproject in de gaten houden om een forse uitloop te voorkomen, etc.

Tijdens een werkdag van een aannemer houdt de aannemer zich niet alleen bezig met de uitvoering van een bouwproject. Bij het aannemen van een nieuw bouwproject zal een aannemer bijvoorbeeld eerst bezig zijn met het verkrijgen van alle benodigde bouwvergunning. Daarbij moeten de plannen van een opdrachtgever getoetst worden aan de wet- en regelgeving op het gebied van bouwprojecten in de stad of het dorp waar het bouwproject uitgevoerd moet worden. Pas wanneer dergelijke zaken op orde zijn, kan de aannemer starten met het uitvoeren van het bouwproject.

Ook het personeelsmanagement behoort tot de taken van een aannemer. Veel aannemers staan aan het hoofd van hun eigen aannemersbedrijf, waarbij zij zelf vakmensen aannemen voor het uitvoeren van de bouwprojecten. Denk bijvoorbeeld aan metselaars, schilders, enzovoorts. Voor de hulp van elektriciens en loodgieters worden vaak externe partijen ingeschakeld. Tot slot zal iemand die het beroep aannemer beoefent zich bezighouden met de inkoop van bouwmaterialen, het opstellen van de werkplanning en het zoeken van vervangende werkkrachten als een werknemer voor een lange tijd uit de roulatie is. Deze diversiteit aan werkzaamheden blijft het beroep aannemer uitdagend houden.

Aannemer worden: welke opleiding volgen?

Om aan de slag te mogen gaan als aannemer dien je in ieder geval over een MBO niveau-4 opleiding bouwkunde te beschikken. Tijdens deze opleiding maak je kennis met de uitvoering van bouwprojecten en leer je meer over het vak van een aannemer zelf. Zoals in dit artikel duidelijk beschreven is, omvat het werk van een aannemer veel meer dan het coördineren van bouwprojecten alleen. Het is dus essentieel om zeer breed te worden opgeleid als je aan de slag wilt kunnen gaan als aannemer. Naast de theoretische kant van het beroep aannemer leer je tijdens de opleiding bouwkunde ook veel in de praktijk. Dit geeft je een goed beeld van hetgeen je tijdens je werkdagen kunt verwachten.

Houd er rekening mee dat je na het behalen van de opleiding bouwkunde nog niet direct een aannemer bent. Je dient hier vaak een extra diploma voor te halen om aan specifieke voorschriften te voldoen. Met opleiding bouwkunde op HBO niveau kun je vaak wel meteen als aannemer aan de slag. Om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten is het voor mensen die een mbo opleiding bouwkunde hebben gevolgd sterk aan te raden om een vervolgopleiding op HBO niveau te volgen. Mensen met een afgeronde HBO opleiding kunnen op hun beurt een vervolgmaster doen om zich verder te specialiseren.

Past het beroep aannemer bij mij?

Om succesvol als aannemer aan de slag te kunnen gaan heb je bepaalde basiseigenschappen nodig. Zo moet je het leuk vinden om met verschillende soorten mensen te werken en mag je niet bang zijn om mensen aan te spreken op hun werk. Als een bouwproject niet langer op schema loopt is het immers je taak om mensen net iets harder te laten werken om de opgelopen achterstand weer in te halen. Daarbij moet je snel kunnen schakelen tussen verschillende partijen binnen een bouwproject, moet je de werkplanning razendsnel aan kunnen passen als de bouwplanning veranderd is, enzovoorts.

Ook niet onbelangrijk is dat je voor het beroep aannemer erg veel geduld moet hebben. Er kan af en toe iets tegenzitten tijdens een bouwproject, waarna het je taak is om de opgelopen vertraging te herstellen. Wanneer je dit op een geduldige wijze doet, zal het bouwproject alsnog tot een goed einde worden gebracht.

Vacatures voor aannemers

Veel aannemers richten een eigen aannemersbedrijf op, waarmee zij opdrachtgevers helpen bij de uitvoering van hun bouwprojecten. Het is ook mogelijk om je als aannemer aan te sluiten bij een aannemersbedrijf. Kijk voor vacatures voor aannemers op internet, waar je verschillende websites vindt die aannemers vacatures aanbieden. Houd er rekening mee dat het aantal beschikbare vacatures enigszins beperkt is.

Het nadeel aan het oprichten van een eigen aannemersbedrijf zou kunnen zijn dat je vooraf veel moet investeren, terwijl je geen garantie op inkomsten hebt. Je moet immers personeel inhuren, er moeten bouwmaterialen worden ingekocht, enzovoorts. Hierbij is het de vraag of je voldoende opdrachten krijgt om alles te kunnen bekostigen.

Opleiding volgen?

Waar kun je de opleiding tot volgen? Kijk bij de volgende aanbieders:

  1. Laudius – WFT Basis (v.a. 179,- )
  2. Laudius – WFT Hypothecair Krediet (v.a. 179,- )
  3. NTI – Wft Basis (v.a. € 286,20 )
  4. NHA – WFT Adviseur Basis (v.a. € 636,50 p/m)

Heb je vragen over Aannemer?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Aannemer', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • dank voor de info-site echter ter verduidelijking kan niet zomaar iemand zichzelf AANNEMER (bouw gerelateerd) noemen zonder diploma/opleiding of zich zomaar inschrijven als aannemer bij KvK?