Wanneer het je leuk lijkt om mensen leiding te geven, projecten te coördineren en aan uiteenlopende projecten te werken, past het beroep aannemer wellicht goed bij je! Als aannemer ben je de leidinggevende binnen een bouwproject. Het kan hierbij gaan om de bouw van een nieuwe woning, het verbouwen van een bedrijfspand, het omtoveren van kantoren tot appartementen, enzovoorts. Door de diversiteit aan bouwprojecten kom je steeds weer voor andere uitdagingen te staan. Enerzijds is dit een voordeel, anderzijds kan het voor mensen een nadeel zijn dat ze voortdurend met andere mensen moeten samenwerken.
Het coördineren van een bouwproject begint bij het opstellen van een offerte, waarin je een prijs voorstelt en aangeeft wanneer het bouwproject klaar kan zijn. Op basis van de offerte bepaalt een opdrachtgever of hij of zij akkoord gaat. In de offerte neem je de vooraf opgegeven wensen van de opdrachtgever mee. Denk aan de wensen over de indeling van de woning, de plekken voor aansluitpunten voor verlichting en stopcontacten, enzovoorts. Een dergelijk overzicht van de wensen van een opdrachtgever is vaak al gemaakt door een architect die bij het project betrokken is. Mocht dit nog niet het geval zijn, dan kun je zelf een architect of architectenbureau inschakelen om de wensen van een opdrachtgever inzichtelijk te krijgen.
De werkdag van een aannemer
Zoals reeds beschreven werd is het beroep aannemer zeer divers. Tijdens je werk krijg je met verschillende partijen te maken, die je allen bij het bouwproject betrokken moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de architect die de wensen van een opdrachtgever inzichtelijk moet maken, de uitvoerders die zorgen voor de uiteindelijke bouw van het project, de elektriciens en loodgieters, de opdrachtgever zelf, enzovoorts. Goede sociale vaardigheden zijn van groot belang om het beroep aannemer goed uit te kunnen voeren. Je moet mensen aan durven spreken op hun verantwoordelijkheden, je moet de planning van het bouwproject in de gaten houden om een forse uitloop te voorkomen, etc.
Tijdens een werkdag van een aannemer houdt de aannemer zich niet alleen bezig met de uitvoering van een bouwproject. Bij het aannemen van een nieuw bouwproject zal een aannemer bijvoorbeeld eerst bezig zijn met het verkrijgen van alle benodigde bouwvergunning. Daarbij moeten de plannen van een opdrachtgever getoetst worden aan de wet- en regelgeving op het gebied van bouwprojecten in de stad of het dorp waar het bouwproject uitgevoerd moet worden. Pas wanneer dergelijke zaken op orde zijn, kan de aannemer starten met het uitvoeren van het bouwproject.
Ook het personeelsmanagement behoort tot de taken van een aannemer. Veel aannemers staan aan het hoofd van hun eigen aannemersbedrijf, waarbij zij zelf vakmensen aannemen voor het uitvoeren van de bouwprojecten. Denk bijvoorbeeld aan metselaars, schilders, enzovoorts. Voor de hulp van elektriciens en loodgieters worden vaak externe partijen ingeschakeld. Tot slot zal iemand die het beroep aannemer beoefent zich bezighouden met de inkoop van bouwmaterialen, het opstellen van de werkplanning en het zoeken van vervangende werkkrachten als een werknemer voor een lange tijd uit de roulatie is. Deze diversiteit aan werkzaamheden blijft het beroep aannemer uitdagend houden.
Aannemer worden: welke opleiding volgen?
Om aan de slag te mogen gaan als aannemer dien je in ieder geval over een MBO niveau-4 opleiding bouwkunde te beschikken. Tijdens deze opleiding maak je kennis met de uitvoering van bouwprojecten en leer je meer over het vak van een aannemer zelf. Zoals in dit artikel duidelijk beschreven is, omvat het werk van een aannemer veel meer dan het coördineren van bouwprojecten alleen. Het is dus essentieel om zeer breed te worden opgeleid als je aan de slag wilt kunnen gaan als aannemer. Naast de theoretische kant van het beroep aannemer leer je tijdens de opleiding bouwkunde ook veel in de praktijk. Dit geeft je een goed beeld van hetgeen je tijdens je werkdagen kunt verwachten.
Houd er rekening mee dat je na het behalen van de opleiding bouwkunde nog niet direct een aannemer bent. Je dient hier vaak een extra diploma voor te halen om aan specifieke voorschriften te voldoen. Met opleiding bouwkunde op HBO niveau kun je vaak wel meteen als aannemer aan de slag. Om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten is het voor mensen die een mbo opleiding bouwkunde hebben gevolgd sterk aan te raden om een vervolgopleiding op HBO niveau te volgen. Mensen met een afgeronde HBO opleiding kunnen op hun beurt een vervolgmaster doen om zich verder te specialiseren.
Past het beroep aannemer bij mij?
Om succesvol als aannemer aan de slag te kunnen gaan heb je bepaalde basiseigenschappen nodig. Zo moet je het leuk vinden om met verschillende soorten mensen te werken en mag je niet bang zijn om mensen aan te spreken op hun werk. Als een bouwproject niet langer op schema loopt is het immers je taak om mensen net iets harder te laten werken om de opgelopen achterstand weer in te halen. Daarbij moet je snel kunnen schakelen tussen verschillende partijen binnen een bouwproject, moet je de werkplanning razendsnel aan kunnen passen als de bouwplanning veranderd is, enzovoorts.
Ook niet onbelangrijk is dat je voor het beroep aannemer erg veel geduld moet hebben. Er kan af en toe iets tegenzitten tijdens een bouwproject, waarna het je taak is om de opgelopen vertraging te herstellen. Wanneer je dit op een geduldige wijze doet, zal het bouwproject alsnog tot een goed einde worden gebracht.
Benodigde competenties en vaardigheden
Een aannemer moet over een reeks competenties en vaardigheden beschikken:
- Technische Kennis: Inzicht in bouwprocessen, materialen en bouwvoorschriften.
- Projectmanagement: Vaardigheid in het plannen, organiseren en beheren van bouwprojecten.
- Communicatie: Effectief communiceren met cliënten, onderaannemers en teamleden.
- Financieel beheer: Bekwaamheid in budgettering, kostenbeheersing en prijsstelling.
- Probleemoplossend vermogen: Creatief oplossen van onvoorziene uitdagingen en obstakels op de bouwplaats.
- Leiderschap en teamwork: Aansturen en motiveren van een team van werknemers en onderaannemers.
Geschikte persoonstypen
DISC-type
Wil jij graag weten of je wel het juiste DISC-type bent voor het beroep aannemer? Houd er rekening mee dat sommige van deze aspecten, zoals Enneagram type, DISC kleur en MBTI type, subjectief en niet specifiek voor elk beroep zijn.
Rood (Dominantie - D):
Kenmerken: Assertief, resultaatgericht, vastberaden, risiconemend.
Geschikt voor beroepen waarin leiderschap, snelle besluitvorming en het overwinnen van uitdagingen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, manager, ondernemer, advocaat, verkoopdirecteur.
Blauw (Conformisme - C):
Kenmerken: Nauwkeurig, analytisch, systematisch, diplomatiek.
Geschikt voor beroepen waarin aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: accountant, ingenieur, programmeur, wetenschapper, data-analist.
Het is belangrijk om op te merken dat hoewel bepaalde DISC-kleuren kunnen corresponderen met kenmerken die nuttig zijn in bepaalde beroepen, individuen met een verscheidenheid aan DISC-typen succesvol kunnen zijn in allerlei soorten werk. DISC is meer een hulpmiddel voor zelfbewustzijn en teamdynamiek, en minder een strikte richtlijn voor beroepskeuze.
Weet je niet zeker wat voor DISC-type jij bent, doe dan een DISC persoonlijkheidstest!
Enneagram Type
Of wil jij juist graag weten of je wel het ideale Enneagram-type bent voor het beroep aannemer?
Type 3 - De Presteerder:
Kenmerken: Doelgericht, succesvol, adaptief.
Geschikt voor beroepen waarin prestatie en doelbereiking belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: bedrijfsleider, marketeer, advocaat, verkoper.
Type 8 - De Uitdager:
Kenmerken: Zelfverzekerd, sterk, beschermend.
Geschikt voor beroepen waarin leiderschap en het vermogen om invloed uit te oefenen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: CEO, projectmanager, advocaat, coach.
Hoewel bepaalde Enneagramtypes goed passen bij sommige banen of beroepen, kan iedereen met elk Enneagramtype in veel verschillende beroepen succes hebben. Het Enneagram helpt vooral bij zelfkennis en kan je daarbij helpen bij kiezen van een baan.
Weet je niet zeker wat voor Enneagram-type jij bent, doe dan een Enneagram test!
MBTI Type
Ook als je wil weten of jij wel het MBTI-type bent voor het beroep aannemer vind je hier!
ENTJ (Bevelhebber):
Kenmerken: Assertief, efficiënt, strategisch.
Geschikt voor leiderschapsrollen, management, consultancy.
ESTP (Ondernemer):
Kenmerken: Energiek, slim, perceptief.
Geschikt voor marketing, sport, ondernemerschap.
Het is belangrijk om te onthouden dat MBTI-persoonlijkheidstypen algemene richtlijnen zijn en dat individuen van elk type succesvol kunnen zijn in een breed scala aan beroepen. Persoonlijke interesses, vaardigheden en andere factoren spelen ook een grote rol bij het kiezen van een carrière.
Weet je niet zeker wat voor MBTI-type jij bent, doe dan een MBTI test!
Vacatures voor aannemers
Veel aannemers richten een eigen aannemersbedrijf op, waarmee zij opdrachtgevers helpen bij de uitvoering van hun bouwprojecten. Het is ook mogelijk om je als aannemer aan te sluiten bij een aannemersbedrijf. Kijk voor vacatures voor aannemers op internet, waar je verschillende websites vindt die aannemers vacatures aanbieden. Houd er rekening mee dat het aantal beschikbare vacatures enigszins beperkt is.
Het nadeel aan het oprichten van een eigen aannemersbedrijf zou kunnen zijn dat je vooraf veel moet investeren, terwijl je geen garantie op inkomsten hebt. Je moet immers personeel inhuren, er moeten bouwmaterialen worden ingekocht, enzovoorts. Hierbij is het de vraag of je voldoende opdrachten krijgt om alles te kunnen bekostigen.
Salaris van een aannemer
Hoeveel een aannemer verdient, ligt aan een paar dingen, zoals hoeveel ervaring ze hebben, wat voor soort bouwklussen ze doen, en waar ze werken. Als je net begint als aannemer, kun je ongeveer tussen de €2.500 en €3.000 per maand verdienen. In het begin leer je veel en word je steeds beter in je werk. Als je al meer ervaring hebt en bijvoorbeeld de baas bent over grote bouwprojecten of je eigen bouwbedrijf hebt, kun je veel meer verdienen, soms wel €5.000, €6.000 of meer per maand. Hoeveel je precies verdient, hangt af van waar je werkt, wat voor soort gebouwen je bouwt, hoe groot je bedrijf is en hoe goed je bent in je werk.
- Minimumsalaris: Beginnende aannemers kunnen een startsalaris verwachten van ongeveer €2.500 tot €3.000 bruto per maand.
- Maximaal salaris: Ervaren aannemers, vooral degenen die grotere projecten beheren of hun eigen bouwbedrijf runnen, kunnen aanzienlijk meer verdienen. Salarissen kunnen oplopen tot €5.000, €6.000 of zelfs meer per maand, afhankelijk van de omvang en het succes van de projecten.
Deze bedragen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, type projecten, bedrijfsgrootte en individuele prestaties.
Veelgestelde vragen
Een aannemer is verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en superviseren van bouwprojecten. Dit omvat het beheren van werknemers, het aankopen van materialen, het naleven van bouwvoorschriften en het communiceren met cliënten.
Om aannemer te worden, is meestal een opleiding in de bouwkunde nodig, die kan variëren van MBO tot HBO niveau. Daarnaast zijn er specifieke cursussen en certificeringen beschikbaar voor aannemerschap.
Belangrijke vaardigheden voor een aannemer zijn projectmanagement, leiderschap, probleemoplossend vermogen, goede communicatie en basiskennis van bouwtechnieken en -voorschriften.
Uitdagingen voor aannemers omvatten het omgaan met onvoorziene problemen op de bouwplaats, het naleven van strakke deadlines en budgetten, en het zorgen voor veiligheid op de werkplek.
Aannemers blijven op de hoogte door het volgen van cursussen, het bijwonen van vakbeurzen, en het lezen van vakliteratuur. Ook is het belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in bouwvoorschriften en technologieën.