4 Tips voor het schrijven van een sterke motivatiebrief en CV 

Gepubliceerd door op

Een motivatiebrief en CV zijn vaak de eerste kennismaking die een potentiële werkgever met jou heeft. Het is daarom belangrijk om deze documenten zo sterk mogelijk te maken, zodat je een goede indruk achterlaat. In deze blog delen we 4 simpele tips die je zullen helpen bij het schrijven van een sterke motivatiebrief en CV.

Personaliseer je motivatiebrief en CV

Het is belangrijk om je motivatiebrief en CV te personaliseren voor de specifieke functie waar je op solliciteert. Pas de informatie in je brief en CV aan op de vacature en het bedrijf waar je interesse in hebt. Laat zien dat je de moeite hebt genomen om je in te lezen en dat je echt gemotiveerd bent om bij dit bedrijf te werken. Vermeld bijvoorbeeld in je motivatiebrief specifiek waarom je juist bij dit bedrijf wilt werken en welke specifieke vaardigheden en ervaring je hebt die laten zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie.

Houd het beknopt en relevant

Een motivatiebrief en CV moeten niet te lang zijn. Houd het beknopt en relevant, zodat de werkgever snel een goed beeld van jou krijgt. Vermeld alleen de belangrijkste informatie en focus op je relevante ervaring, vaardigheden en prestaties die aansluiten bij de functie waar je op solliciteert. Gebruik ook een duidelijke en professionele opmaak, zodat je brief en CV overzichtelijk zijn en makkelijk te lezen zijn. 

Een goede manier om dit te doen is door gebruik te maken van een CV maken voorbeeld, zoals die van beaks.nl. Dit helpt je bij het structureren van je document op basis van jouw situatie en zorgt ervoor dat je niets belangrijks vergeet. Let er bij het gebruiken van een voorbeeld op dat je het aanpast aan jouw eigen situatie en de specifieke vacature waar je op solliciteert. Hierdoor blijft je CV persoonlijk en authentiek.

Wees authentiek en positief

Het is belangrijk om in je motivatiebrief en CV authentiek te zijn en jezelf te laten zien. Wees eerlijk over je ervaring en vaardigheden en probeer niet te overdrijven. Laat ook je persoonlijkheid doorschemeren, zodat de werkgever een goed beeld krijgt van wie jij bent. Wees positief en enthousiast in je schrijven, zodat je motivatie en passie voor de functie duidelijk naar voren komen.

Laat je motivatiebrief en CV nakijken

Voordat je je motivatiebrief en CV verstuurt, is het verstandig om deze nog een keer goed na te laten kijken. Vraag bijvoorbeeld een vriend, familielid of collega om je documenten te controleren op spelfouten, grammaticale fouten en duidelijkheid. Een frisse blik kan helpen om eventuele fouten te ontdekken en je documenten nog sterker te maken. 

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Plaats een reactie