Beroepen.nl » Uitvaartverzorger

Uitvaartverzorger

uitvaartverzorger

Iedere overledene verdient een waardig afscheid! Als uitvaartverzorger ben je hier voor een groot deel verantwoordelijk voor. Een uitvaartverzorger is iemand die door de familie van een overledene wordt ingezet om ervoor te zorgen dat een uitvaart van de overledene op een waardige manier verloopt. De werkzaamheden die een uitvaartverzorger uitvoert voorafgaand aan een uitvaart lopen sterk uiteen. Dit maakt het werk van een uitvaartverzorger uitdagend, omdat je voortdurend te maken krijgt met andere families. Al deze families hebben hun eigen persoonlijke voorkeuren, waar je rekening mee dient te houden bij het organiseren van de uitvaart.

Het werk van een uitvaartverzorger is niet voor iedereen geschikt. Zo moet je goed om kunnen gaan met de emoties die vaak nog een grote rol spelen bij de gesprekken die je met nabestaanden van een overledene voert. Vaak is de overledene pas enkele dagen overleden, waardoor de herinneringen en emoties nog hoog zitten. Je dient veel respect voor de families en geduld te hebben om deze nabestaanden zo goed mogelijk te kunnen helpen. Anderzijds wil je precies weten hoe de uitvaart eruit moet komen te zien, om teleurstellingen te voorkomen. Deze tweestrijd is soms behoorlijk lastig als je als uitvaartverzorger aan de slag gaat.

De werkdag van een uitvaartverzorger

Een werkdag van een uitvaartverzorger kan er iedere dag weer anders uitzien. In grote lijnen regelt de uitvaartbegeleider, in goed overleg met de nabestaanden van een overleden, de uitvaartdienst, de bloemen, de koffie en thee na de uitvaart en het benodigde papierwerk voor een begrafenis of crematie. Als uitvaartverzorger kom je tijdens deze voorbereidingen met tal van verschillende partijen in contact. Zo moet er contact worden gelegd met de locatie van de uitvaart, moet er lokale bloemist gevonden worden voor het aanleveren van fraaie boeketten, enzovoorts. Daarbij voer je tijdens de werkdag van een uitvaartverzorger diverse gesprekken met de nabestaanden zelf, om een heel precies beeld te kunnen schetsen van hun wensen.

Doordat het overlijden van een dierbare vaak een zeer pijnlijke en lastige periode is voor nabestaanden, is een goede sociale vaardigheid essentieel. Vaak blijkt het in de praktijk behoorlijk lastig te zijn om te achterhalen wat de nabestaanden van een overledene precies van de uitvaart verwachten. Juist omdat de uitvaart van een overledene zo’n moeilijk te accepteren moment is, is het essentieel dat de uitvaart naadloos aansluit bij de wensen van de nabestaanden. Daarbij zijn er vaak meerdere gezinnen bij de organisatie van een uitvaart betrokken, die allen een eigen mening kunnen hebben. Als uitvaartverzorger ben je in zo’n geval verantwoordelijk voor het samenbrengen van de verschillende partijen.

Er zijn verschillende uitvaartverzorgers die naast de organisatie van een uitvaart ook verschillende andere taken uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van hulp in de laatste fase van iemands leven, het bieden van nazorg aan nabestaanden na het overlijden van een dierbare, enzovoorts. Bij deze nazorg kun je denken aan hulp bij de verkoop van de woning van een overledene, hulp bij het verdelen van de erfstukken van een overledene, etc. Dit maakt de werkdag van een uitvaartverzorger des te afwisselender!

Uitvaartverzorger worden: welke opleiding volgen?

Om als uitvaartverzorger aan de slag te kunnen gaan, dien je een opleiding tot uitvaartverzorger gevolgd te hebben. Er worden in Nederland verschillende opleidingen aangeboden, waarmee je als uitvaartverzorger kan gaan werken. Nadat men de havo afgerond heeft, kan men starten met een HBO opleiding tot uitvaartverzorger, die door verschillende Nederlandse onderwijsinstellingen aangeboden wordt. Houd er rekening mee dat deze opleiding op verschillende aspecten van het beroep uitvaartverzorger gericht is. Naast het sociale aspect voor het voeren van gesprekken met nabestaanden en de ontwikkeling van vaardigheden voor het organiseren van een uitvaart, wordt er ook aandacht besteed aan verschillende soorten recht.

Bij een uitvaart spelen het familie- en erfrecht namelijk een belangrijke rol. Wie mag welke beslissingen nemen bij een uitvaart? Hoe gaat het verdelen van de erfstukken van een overledene in z’n werk? Enzovoorts. Dergelijke kennis kan soms behoorlijk langdradig zijn, waardoor een goede motivatie essentieel is om een opleiding tot uitvaartverzorger succesvol af te kunnen ronden.

Past het beroep uitvaartverzorger bij mij?

Of het beroep uitvaartverzorger bij je past is van verschillende aspecten afhankelijk. Het belangrijkste is wellicht dat je goed overweg kunt met de emoties van nabestaanden. Zowel tijdens de gesprekken die je met nabestaanden voert, als tijdens de uitvaart zelf. Daarbij is het belangrijk dat je de gesprekken met nabestaanden op een effectieve manier kunt voeren. Hoe kom je er in zo min mogelijk gesprekken achter wat nabestaanden van een uitvaart verwachten? Had een overledene zelf mogelijk wensen voor zijn of haar uitvaart? Enzovoorts.

Minstens zo belangrijk als het sociale aspect van een uitvaart is ook je stressbestendigheid. Als uitvaartverzorger kun je in verschillende stressvolle situaties terechtkomen, doordat er altijd een bepaalde mate van tijdsdruk zal zijn bij het organiseren van een uitvaart. Je wilt immers dat de uitvaart zo goed mogelijk bij de wensen van nabestaanden aansluit en moet hier de juiste mensen voor verzamelen. Denk aan een geschikte bloemist, iemand die de koffie en thee verzorgt, enzovoorts.

Vacatures voor een uitvaartverzorger

Er zijn verschillende uitvaartondernemingen in grote steden, die regelmatig vacatures voor uitvaartverzorgers aanbieden. Houd er rekening mee dat het aantal uitvaartverzorgers vacatures enigszins beperkt is, doordat mensen vaak jaren in het vak blijven hangen en de doorstroom op die manier erg klein is. Dit is ook de reden dat veel uitvaartverzorgers een eigen uitvaartonderneming opzetten. Naast het organiseren van uitvaarten kun je, zoals eerder in dit artikel al beschreven werd, ook andere taken uitvoeren als uitvaartbegeleider. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar vacatures die gericht zijn op het bieden van hulp in de nazorg van nabestaanden.

Houd er rekening mee dat het in de beginperiode van een uitvaartonderneming behoorlijk lastig kan zijn om geschikte klanten te vinden. Veel nabestaanden komen via anderen bij een bestaande uitvaartonderneming uit, wat het lastig kan maken om hiertussen te komen als een nieuwe uitvaartonderneming. Naarmate je echter meer nabestaanden hebt geholpen bij de organisatie van een uitvaart, zal het steeds makkelijker worden om nieuwe klanten te vinden.

Heb je vragen over Uitvaartverzorger?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Uitvaartverzorger', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren