Beroepen.nl » Schuldhulpverlener » Cursus schuldhulpverlening

Cursus schuldhulpverlening

Steeds meer mensen raken in financiële nood en vallen terug op schuldhulpverlening. Nederland kent diverse organisaties die mensen met schulden helpen. Veel mensen kiezen voor vrijwillige schuldhulpverlening middels een minnelijk traject. Het oplossen van schulden kan door middel van schuldbemiddeling of schuldsanering.

Om mensen met financiële problemen goed te kunnen helpen, is het belangrijk een opleiding of cursus schuldhulpverlening te volgen. Met de cursus schuldhulpverlening doe je alle kennis op die nodig is om mensen op een verantwoorde manier te helpen. De cursus schuldhulpverlening wordt afgesloten met een examen en het behalen van een Kiwa certificaat schuldhulpverlener.

Cursus Schuldhulpverlening *aanrader; nu met 50% korting!

laudiusSchulden hebben vaak een enorme impact op een leven. Want hoe kom je uit deze situatie? Als schuldhulpverlener breng je weer wat overzicht in de financiële chaos…

 • v.a. € 199,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Bekijk nu!

Schuldhulpverlening KIWA

loiSchulden hebben vaak een enorme impact op een leven. Want hoe kom je uit deze situatie? Als schuldhulpverlener breng je weer wat overzicht in de financiële chaos…

 • v.a. € 948,-
 • Thuisstudie of klassikaal
 • LOI
 • Bekijk nu!

HBO Schuldhulpverlening

loiSchulden hebben vaak een enorme impact op een leven. Want hoe kom je uit deze situatie? Als schuldhulpverlener breng je weer wat overzicht in de financiële chaos…

 • v.a. € 558,-
 • Thuisstudie of klassikaal
 • LOI
 • Bekijk nu!

Vakopleiding Schuldhulpverlener

ntiSchulden hebben vaak een enorme impact op een leven. Want hoe kom je uit deze situatie? Als schuldhulpverlener breng je weer wat overzicht in de financiële chaos…

HBO-programma Schuldhulpverlening

ntiSchulden hebben vaak een enorme impact op een leven. Want hoe kom je uit deze situatie? Als schuldhulpverlener breng je weer wat overzicht in de financiële chaos…

 

Voor wie is de cursus?

Het beroep schuldhulpverlener is een echte uitdaging en biedt veel afwisseling. De cursus schuldhulpverlening is een aanvulling voor werknemers in de sociale dienstverlening, en dit uit willen breiden met hulp bij financiële problemen. Ook is het de ideale manier om het huidige beroep om te zetten tot schuldhulpverlener, bewindvoerder, budgetbeheerder, budgetcoach of begeleider bij schuldsanering.

De cursus is een aanrader voor mensen die in de zorg en de algemene maatschappelijke hulpverlening werken, maar past ook uitstekend bij personen die al enige ervaring met financiële hulpverlening hebben opgedaan. De cursus of opleiding is geschikt voor volwassenen van alle leeftijden en wordt op zowel mbo- als hbo-niveau gegeven.

Heb je veel affiniteit met financiën en werk je probleemoplossend, dan is de cursus schuldhulpverlening een goede keus.

Opleiding of cursus schuldhulpverlening

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een opleiding of cursus tot schuldhulpverlener. Een cursus is in veel gevallen kort van duur en gaat minder diep in op de lesstof. Toch worden de begrippen cursus en opleiding door elkaar gebruikt. In beide gevallen wordt toegewerkt naar een erkend certificaat van vakbekwaam schuldhulpverlener die voldoet aan de eisen voor Kiwa certificering.

Opleiding schuldhulpverlening met baangarantie

Het behalen van het certificaat schuldhulpverlener geeft geen garantie op een baan of werk. Daarom zoeken potentiële cursisten vaak naar een opleiding schuldhulpverlening met baangarantie. Dit soort opleidingen worden alleen door werkgevers aangeboden die ook echt op zoek zijn naar de juiste schuldhulpverleners. Een goed behaald resultaat, de juiste motivatie en inzet vergroot de kans op passend werk.

Opleiding op mbo- of hbo-niveau

De cursus of opleiding schuldhulpverlening is te volgen op zowel mbo- als hbo-niveau. Voor de meeste mensen biedt een thuisstudie meer mogelijkheden, waarbij geleerd wordt in de eigen omgeving en op een tempo dat bij je past. De thuisstudie of online cursus wordt soms vergezeld van examen trainingsdagen. Tijdens deze tijd dagen leer je hoe je cliënten op een professionele manier helpt. De cursus schuldhulpverlening mbo bestaat uit 3 modules, namelijk SHV I, SHV II en SHV III. Het is mogelijk om voor alle drie of voor losse modules examen te doen. Voor de mbo-cursus is geen specifieke vooropleiding vereist. Enige praktijkervaring maakt het studeren wel gemakkelijker.

De cursus schuldhulpverlening op hbo-niveau is geschikt voor cursisten die over een hbo werk- en denkniveau beschikken, of een passende vooropleiding hebben gevolgd. De hbo-opleiding schuldhulpverlening kan gebruikt worden als vrijstelling in een hbo-bacheloropleiding. De vereiste vooropleiding voor een cursus op hbo-niveau is minimaal mavo, havo of mbo-niveau. Instappen vanaf een lager niveau is niet aan te raden, omdat de lesstof hiervoor te moeilijk is.

Mensen die al enige jaren ervaring hebben met het werk als schuldhulpverlener, kunnen mogelijk wel direct een hbo-opleiding volgen. Omdat een schuldhulpverlener geen beschermd beroep is, is het geen verplichting om de cursus schuldhulpverlening op een bepaald niveau te volgen.

Inhoud van de cursus schuldhulpverlening

De cursus tot schuldhulpverlener bestaat uit de modules SHV I, SHV II e SHV III. Afhankelijk van de opleiding volg je deze modules los of allemaal, waarbij je dus de gehele opleiding volgt. Iedere cursus behandelt de basiskennis schuldhulpverlening. Hierbij wordt ingegaan op het beroep schuldhulpverlener en wat de maatschappelijke rol is, mogelijke oorzaken van het ontstaan van schulden en de incassomogelijkheden. Ook leer je alles over de Recofa richtlijnen, waarmee je de afloscapaciteit berekent.

De module SHV I bestaat uit het geven van informatie en advies, aanmelden van de cliënt en het voeren van een intakegesprek, maar ook het eventueel doorverwijzen naar derden. Ook leer je hoe het opstarten van de WSNP (wet schuldsanering natuurlijke personen) in gang wordt gezet. Daarnaast leer je alles over het traject duurzame financiële dienstverlening, waarbij je doel is om evenwicht te brengen tussen inkomsten en uitgaven. Basiskennis budgetbeheer valt onder de module schuldhulpverlening I.

Voor de module schuldhulpverlening II en III is Kiwa certificering mogelijk. De module SHV II behandelt het herkennen van financiële problemen, tegemoetkomingsregelingen, maatregelen om het uitgavenpatroon te verlagen en het opstellen van een budgetplan. Alle wet- en regelgeving rondom schulden, incasso en tegemoetkomingsregelingen wordt besproken in de module SHV II.

Tijdens de module SHV III ga je dieper in op budgetcoaching en het toepassen van de wet- en regelgeving bij schuldhulpverlening. Deze module is vooral gericht op de communicatievaardigheden en het verlenen van de juiste zorg. Ook het verlenen van nazorg wordt in deze module uitvoerig behandeld.

Theorie en praktijk

Een online cursus schuldhulpverlening of thuisstudie duurt tussen de 6 maanden en 12 maanden. Sommige kortlopende cursussen zijn in 8 tot 12 weken te volgen. Hierbij is het doel dat je zelf thuis studeert. Afhankelijk van de gekozen opleiding worden er examen trainingsdagen of praktijkdagen gehouden. Tijdens deze dagen leer je de communicatieve vaardigheden te vergroten door middel van het informeren, analyseren en adviseren. Verder wordt er dieper ingegaan op de geleerde lesstof.

Bij de klassikale opleiding schuldhulpverlening wordt de lesstof direct behandeld en geoefend. Ook hierbij gaat het voornamelijk om theorie. De cursus schuldhulpverlening op hbo-niveau duurt, afhankelijk van de aanbieder, gemiddeld 4 tot 12 maanden.

De volledige opleiding of cursus schuldhulpverlening wordt afgesloten met de examens schuldhulpverlener I, schuldhulpverlener II en schuldhulpverlener III. Om in aanmerking te komen voor een Kiwa certificering is het nodig om de gehele cursus met goed resultaat af te leggen.

Na de cursus?

Na het voltooien van de cursus schuldhulpverlening ben je in staat om mensen met schulden op de juiste manier te helpen. Je weet alles over crisis interventie, het geven van informatie en advies en het toepassen van duurzame financiële dienstverlening en schuldregeling. Met het certificaat SHV III ben je tevens professioneel budgetcoach. Met alle opgedane kennis kun je aan de slag als zelfstandige schuldhulpverlener, maar ook in dienst treden bij een gespecialiseerd bureau, via de gemeente of een zorginstelling.

Kosten van de cursus schuldhulpverlening

De cursus schuldhulpverlening mbo-niveau kost, wanneer gekozen wordt voor een thuisstudie, gemiddeld €1100 tot €1400. De klassikale opleiding kost gemiddeld €2000 tot €3000. Voor deze bedragen volg je de gehele opleiding met de modules SHV I, SHV II en SHV III.

Wanneer de cursus gericht is op het huidige of toekomstige beroep, dan zijn de kosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Cursisten die studiefinanciering krijgen of een vergoeding van de werkgever, moeten deze bedragen weer aftrekken van de totale kosten.

Cursus Schuldhulpverlening *aanrader; nu met 50% korting!

laudiusSchulden hebben vaak een enorme impact op een leven. Want hoe kom je uit deze situatie? Als schuldhulpverlener breng je weer wat overzicht in de financiële chaos…

 • v.a. € 199,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Bekijk nu!
Cursus schuldhulpverlening
9.1/10 - 109 stem[men]

Heb je vragen over Cursus schuldhulpverlening?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Cursus schuldhulpverlening', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren

 • Ik wil graag als zelfstandige schuldhulpverlener aan de slag gaan. Ik heb de opleiding SJD op HBO niveau afgerond en 2 jaar ervaring. Wat voor cursus of opleiding heb ik dan nu nog nodig?

 • Goedendag,
  Ik ben 53 jaar en werk al 30 jaar als administratief/financieel medewerkster.
  Sinds twee jaar ben ik vrijwilligster van vluchtelingenwerk en vrijwilligerspunt. Dit maatschappelijke werk vind ik zo leuk om te doen dat ik mij zou willen omscholen.

  Mijn voorkeur gaat uit naar een opleiding maatschappelijk werk of een opleiding als schuldhulpverlener.
  Ik zou deze graag willen volgen op MBO niveau.

  Ik zou graag z.s.m. willen leren en alvast werk willen vinden in deze branche.

  Hoe pak ik dit het beste aan?

  vr gr Jacqueline Ootes