Beroepen.nl » Schoonmaker

Schoonmaker

schoonmakers aan het werk

Als schoonmaker ben je werkzaam binnen de facilitaire dienstverlening. Je bent verantwoordelijk voor verschillende schoonmaakwerkzaamheden. Welke opdrachten dit precies zijn, hangt af van het bedrijf of van de opdracht, dit omdat je als schoonmaker ook verantwoordelijk kan zijn voor heel specifieke werkzaamheden. 

Een schoonmaker kun je dan ook het beste zien als een allround vakman- of vrouw die schoonmaakt. Andere benamingen hiervoor zijn facilitair medewerkers, interieurverzorgers maar ook een kamermeisje, housekeeper of servicemedewerker is een schoonmaker. 

Doordat er zoveel verschillende benamingen zijn, zijn er ook verschillende specialisaties. Zo houdt een kamermeisje zich bezig met het schoonmaken van hotelkamers, en een interieurverzorger meestal met het interieur van een kantoor of bedrijf.

De werkdag van een schoonmaker 

De werkdag van een schoonmaker is erg veelzijdig. Het is een belangrijk beroep omdat alles zonder schoonmaker al snel erg vies wordt. Op die manier kan er niet gewerkt worden en dus zou dan alles stil komen te liggen. Daarnaast is het ook niet hygiënisch wanneer er niks meer wordt schoongemaakt. 

Het hangt ervan af in welke branche je werkzaam bent, maar in grote lijnen verlopen de dagen van schoonmaaksters hetzelfde. Je begint de dag altijd met een kort overleg. Zo weet iedereen wat er gebeuren moet en welke materialen je hiervoor nodig hebt. In sommige gevallen werk je als team, maar het kan ook voorkomen dat je alleen op een locatie werkt. Bijvoorbeeld als interieurverzorger. 

Werk je als kamermeisje of als housekeeper, dan maak je de kamers van een hotel schoon. Je hebt per kamer een standaard aantal minuten, meestal twintig, waarin je de bedden moet verschonen, alles af moet stoffen, de badkamer en het toilet moet schoonmaken en alles moet stofzuigen en dweilen. Ook verwissel je de vuilniszakken, vul je het toiletpapier bij en vul je de zeepjes en handdoeken aan. Hoe lang je hier in totaal mee bezig bent, hangt af van het aantal vertrekkers die dag. 

Ook kan het zijn dat een gast langer blijft, dan dien je het bed op te maken, de handdoeken, zeepjes en het toiletpapier aan te vullen en de vuilniszakken te verwisselen. Is de vloer heel erg vuil, dan moet er ook gezogen en gedweild worden. Naast de schoonmaak-kar neem je ook een kar mee waar het vieze beddengoed in gaat. Ben je klaar met alle kamers, dan breng je het vieze beddengoed naar de juiste plek, gooi je het afval weg en breng je de kar weer terug naar de juiste plek. 

Wanneer je werkt als interieurverzorger maak je meestal bedrijven en/of kantoren schoon. Dit kunnen ook scholen of openbare locaties zijn. In dit geval zorg je ervoor dat alle kantoren/lokalen afgenomen worden, dat afval wordt weggegooid en dat de vloer gezogen en gedweild wordt. Ook kan het mogelijk zijn dat er toiletten aanwezig zijn. In dat geval maak je die ook schoon en vul je het toiletpapier bij. 

Opleiding schoonmaker 

Wanneer je een opleiding wilt volgen kun je het beste kiezen voor een mbo-opleiding assistent schoonmaak. Deze opleiding duurt één jaar. Het kan echter voorkomen dat schoonmakers in de praktijk niet beschikken over een mbo-diploma, omdat iedereen kan werken als schoonmaker. Wel gebeurt het vaak dat er dan intern een cursus of opleiding gegeven wordt, om dieper op het vak in te gaan en nieuwe dingen te leren. Daarnaast is het zo dat nieuwe schoonmakers over het algemeen worden ingewerkt door iemand die al voldoende ervaring heeft, om zo het vak te leren. 

Welke opleiding het beste bij jou past hangt af van wat je wil gaan doen omdat er veel verschillende specialisaties zijn. Zo is een schoonmaker in de horeca anders dan een kamermeisje en vergt dat dus ook een andere opleiding. En wanneer jij verantwoordelijk bent voor het onderhoud aan de vloeren is dat niet te vergelijken met het steriel schoonhouden van operatiekamers in een ziekenhuis. 

Na een opleiding kun je als facilitair medewerker bij heel veel verschillende bedrijven aan het werk. Wil je liever bij een bedrijf werken dat gespecialiseerd is in bepaalde werkzaamheden, dan zou je kunnen kiezen voor het werken bij vliegtuig schoonmaakbedrijven, calamiteiten reinigers, industriële schoonmakers of hotel en facility bedrijven. 

Hoeveel verdient een schoonmaker?

Als je als schoonmaker aan de slag gaat val je onder de cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. De kans is groot dat je als schoonmaker met onregelmatige werktijden te maken krijgt. Zeker wanneer je op een locatie werkzaam bent waar 24/7 een schoonmaker aanwezig moet zijn. In dat geval werk je vaak in ploegendiensten. Het salaris van een schoonmaker die in loondienst werkt ligt tussen de €1700 en €2200 bruto per maand, echter is dit wel afhankelijk van je leeftijd en dienstjaren. 

Wil je aan de slag als zelfstandige, dan kun je over het algemeen meer verdienen dan wanneer je in loondienst werkt. Wel hangt dit van het aantal binnengehaalde opdrachten af. In de schoonmaakbranche kan dit lastig zijn omdat de meeste bedrijven meestal enkel met grote bedrijven willen samenwerken. Als zelfstandige kun je gemiddeld €25 per uur vragen, exclusief BTW.

Past het beroep schoonmaker bij mij? 

Het belangrijkste wat je dient te weten als schoonmaker is wat je waarmee en op welke manier schoonmaakt. Dat je niet eerst het toilet afneemt met een doekje, en vervolgens met hetzelfde doekje de nachtkastjes of de toilettafel afneemt bijvoorbeeld. Ook moet je kennis hebben van de verschillende schoonmaakproducten- en technieken, om te weten hoe je alles op de juiste manier schoonmaakt. Daarnaast doe je er goed aan flexibel te zijn, veel motivatie te hebben maar ook in teamverband kunnen werken is belangrijk. 

Vind jij het niet erg om dagelijks verschillende objecten schoon te maken en ben je niet bang vieze dingen tegen te komen? Dan is dit beroep wellicht iets voor jou. 

Vacatures schoonmaker

Schoonmakers zijn altijd nodig, overal. De kans is dan ook zeer groot dat jij al snel de juiste vacature vindt en wellicht ook wel op gesprek mag komen. Doordat er niet per se een opleiding voor nodig is komt iedereen hiervoor in aanmerking, dus hou er rekening mee dat vacatures over het algemeen vrij snel vervuld zijn. Je kunt het vacature aanbod op onze website bekijken om te zien of er momenteel eentje voor je op staat. Is dit niet het geval, probeer het dan over een aantal dagen nog eens. Ons vacature aanbod wisselt namelijk erg regelmatig. 

Heb je vragen over Schoonmaker?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Schoonmaker', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren