SAP cursus

sap-cursus

SAP is de afkorting van Systems, Applications and Products. Het staat voor geïntegreerde bedrijfssoftware die gebruikt wordt om werkzaamheden en processen te optimaliseren. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar een SAP oplossing, waarbij kennis en ervaring een grote rol speelt.

De SAP cursus geeft je inzicht en kennis in deze bedrijfssoftware, dat ingezet wordt voor verschillende bedrijfsprocessen. Hierbij is er een keuze uit SAP basis, programmeren, business, logistiek, finance of een van de andere SAP cursussen. Deze cursus is geschikt voor beginners en gevorderden en biedt veel mogelijkheden.

[show-springest-rss-feed url=”https://www.springest.nl/automatisering-ict/sap.rss” ignore=”laudius,nha,civas” maxitems=10]

Voor wie is de cursus?

De SAP cursus is voor iedereen die zich bezighoudt met SAP oplossingen, zowel intern als extern. Steeds meer bedrijven maken gebruik van een database die gekoppeld wordt aan diverse bedrijfsprocessen. Ben je hier verantwoordelijk voor, dan biedt SAP de juiste oplossing.

De cursus is bedoeld voor medewerkers die werkzaam zijn op de afdeling inkoop, verkoop, administratie of logistiek. Ook biedt de cursus kansen om van functie te veranderen, hogerop te komen of de huidige kennis bij te schroeven. Sommige bedrijven vertrouwen op een externe vakman, met het volgen van de SAP cursus ben je in staat om grote en kleine bedrijven verder te helpen.

Met de snelle technologische ontwikkelingen is het belangrijk de kennis over software en systemen up to date te houden. De SAP cursus is geschikt voor volwassenen van alle leeftijden, ongeacht het opleidingsniveau. De cursus of opleiding valt binnen de informatica of ICT.

Ben je momenteel werkzaam als ICT’er of op een andere afdeling en krijg je te maken met SAP, dan is deze cursus zeker geschikt voor jou.

Opleiding of cursus SAP

SAP is een modern systeem dat diverse oplossingen biedt. Deze oplossingen kunnen specifiek gericht zijn op een bepaalde bedrijfstak, maar ook algemeen. De opleidingsduur van een SAP cursus is kort, daarom wordt het ook een cursus genoemd. Een opleiding duurt veel langer, iets dat bij SAP niet nodig is. In een korte tijd doe je veel kennis en ervaring op. Een andere benaming voor de SAP cursus is ook wel de SAP training.

SAP cursus op mbo-niveau

De SAP cursus biedt alles wat je weten moet over dit systeem. Steeds meer werkgevers vermelden in een vacature dat ervaring met SAP vereist is. Wie betere kansen op de arbeidsmarkt wil, volgt een SAP cursus. Deze wordt gehouden op mbo-niveau. Er is geen specifieke vooropleiding vereist, wel is het belangrijk dat je interesse hebt in de ICT, programmeren en technologische oplossingen.

Mensen die al enige jaren ervaring hebben, zullen merken dat ze deze cursus gemakkelijker doorlopen. Voor een beginner zonder enige ervaring adviseren we om te beginnen met de cursus SAP basis. Na het voltooien van deze cursus is het mogelijk om de kennis uit te breiden met bijvoorbeeld SAP business, SAP ecc of een van de andere cursussen en trainingen.

Heb je een mbo werk- en denkniveau of hoger, dan zal een van de SAP cursussen geen enkel probleem vormen. Heb je moeite met leren of een lagere vooropleiding, begin dan zeker met SAP basis. Daarnaast kan studiebegeleiding de nodige ondersteuning bieden.

Inhoud van de SAP cursus

Afhankelijk van de gekozen cursus ziet het lesprogramma en de lesstof er anders uit. Bij de SAP cursus basis leer je wat SAP is en hoe dit oplossingen kan bieden. Je leert alles over de hulpmiddelen van SAP, het organiseren en structureren in SAP. Uiteraard ga je ook aan de slag met de software, zodat je de werking ervan onder de knie krijgt. Zo leer je over inloggen, uitloggen en het veranderen van je wachtwoord.

Na deze basiskennis ga je verder met het schermelementen overzicht, het werken met meerdere schermen en het openen van een transactie. Je leert alles over in- en verkooporders, het maken van een schermafdruk en spoelopdrachten. Het zoeken van gegevens is een belangrijk onderdeel van het werken met SAP. Tijdens deze module leer je hoe je zoekt door middel van de zoekhulp, wildcards of een selectie. Ook ga je aan de slag met het opnemen van een zoekwaarde in een waardelijst. De basiscursus SAP is een goede opstap naar een van de vervolgcursussen.

De SAP cursus business biedt uitgebreide mogelijkheden. Als eerste leer je de basis, daarnaast bestaat de SAP cursus business uit meerdere modules die gericht zijn op het bedrijfsleven. Denk hierbij aan CRM, financials, human capital management, logistiek of andere modules. Na het volgen van deze cursus heb je voldoende kennis van de SAP applicatie en kun je dit toepassen in je dagelijks werk. Zo ben je in staat om het systeem in te zetten voor de boekhouding, in- en verkoop of CRM. Je weet bedrijfsresultaten te verbeteren door het maken van professionele rapporten. Ook voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding vereist.

De SAP cursus business intelligence gaat nog een stap verder. Hierbij komt business intelligence, dashboard, crystal reports en alle functionaliteiten uitgebreid aan bod. Bij het voltooien van deze cursus ben je in staat om eenvoudige rapportages en dashboards op te stellen. Deze SAP cursus vereist basiskennis van SAP en ervaring met een business intelligence tool. De cursus richt zich specifiek op de project manager.

SAP maakt gebruik van de programmeertaal ABAP of Advanced Business Applications Programming. ABAP is verder uitgebreid en ondersteunt applicaties via het internet. De speciale SAP cursus met ABAP geeft je voldoende kennis over de programmeertaal en het aanpassen van applicaties.

Er zijn verschillende SAP cursussen of trainingen, allemaal met hun eigen modules. De SAP cursus is praktijkgericht en stuurt aan op zelfstandig werken met de SAP software voor het MKB en grote bedrijven.

Theorie en praktijk

De cursus bevat veel theorie, maar ook praktijkopdrachten. Bij de SAP cursus heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een online training. Via een online omgeving leer je alles over SAP. De opleidingsduur van deze cursus of training varieert, maar duurt vaak een tot twee dagen. Dit kan oplopen tot enkele weken, vooral bij SAP cursussen die dieper ingaan op de lesstof. De studieduur bedraagt 8 tot 15 uur, afhankelijk van het leerniveau, de vooropleiding en ervaring.

De online leeromgeving biedt veel mogelijkheden. Zo kan de trainer je begeleiden bij de lesstof en praktijkopdrachten. Bij het uitvoeren van de praktijkopdrachten zal de trainer of leraar het scherm overnemen en meekijken. Zo kan deze direct feedback geven over je handelingen. Ook is het mogelijk om deze cursus klassikaal te volgen. In dit geval volg je de cursus of training op een locatie in Nederland. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

Na afloop van de cursus

Na het voltooien van de SAP cursus basis weet je alles over de werking van deze software en hoe je dit toepast in de praktijk. Je gaat binnen het bedrijf aan de slag met SAP en past deze toe op je eigen afdeling. Je deelt mee aan een SAP implementatie project, bent projectmanager of software ontwikkelaar. Met de opgedane kennis is het mogelijk om de huidige functie aan te passen. Daarnaast wordt er in vacatures steeds vaker gevraagd naar SAP ervaring. Een certificaat van deelname toont aan dat je over deze kennis en ervaring beschikt. Dit vergroot de kansen op de arbeidsmarkt, maar is ook geschikt om uit te kijken naar een andere functie of baan.

Kosten van de SAP cursus

Wie goed gaat zoeken, vindt een SAP cursus die gratis is. Deze SAP cursus wordt aangeboden door softwareleverancier SAP. De cursus is alleen Engelstalig, in veel gevallen sluit de lesstof niet goed aan op datgene wat je nodig hebt. De Nederlandse cursus is opgebouwd uit verschillende lessen en biedt de juiste ondersteuning.

De SAP cursus kost gemiddeld €150 tot € 1000, afhankelijk van de aanbieder en de inhoud van de cursus. De kosten zijn inclusief persoonlijke begeleiding, naslagwerk en praktijkopdrachten. Hoe intensiever de cursus, hoe hoger de kosten. Werkgevers die de cursus betalen kunnen rekenen op belastingvoordeel. Dit kan per jaar oplopen tot €2700 per deelnemende werknemer.

Betaal je de SAP cursus zelf, dan kun je de kosten in veel gevallen aftrekken van de inkomstenbelasting. De drempel hiervoor bedraagt €250, met een maximale aftrek van €15000. Omdat deze regels regelmatig veranderen, is het belangrijk de actuele informatie bij de belastingdienst zelf op te vragen.

Veelgestelde Vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het volgen van de SAP cursus.

De SAP cursus kost gemiddeld €150 tot € 1000, afhankelijk van de aanbieder en de inhoud van de cursus. De kosten zijn inclusief persoonlijke begeleiding, naslagwerk en praktijkopdrachten. Hoe intensiever de cursus, hoe hoger de kosten. Werkgevers die de cursus betalen kunnen rekenen op belastingvoordeel. Dit kan per jaar oplopen tot €2700 per deelnemende werknemer.

De standaard SAP cursus is ook voor beginners goed te volgen, wij raden je dan ook aan om daar simpelweg mee te starten!

Wil jij werkzaam zijn op de afdeling inkoop, verkoop, administratie of logistiek? Dan is een SAP training het zeker waard, als je hier nog weinig ervaring mee hebt!

Jazeker, de meeste aanbieders van de SAP cursus bieden dit ook online aan, zodat je het in je eigen tijd online kunt volgen.

Wil je weten welke aanbieders er zijn en tegen welk tarief zij de cursus aanbieden? Kijk dan hierboven op onze pagina voor een compleet overzicht!

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 6 reacties op: “SAP cursus”

 1. Hallo,

  Ben op zoek naar een sap cursus voor magazijninkoop, verkoop, administratie of logistiek , barcodes?
  Ik kom uit Friesland, waar wordt het dichtstbijzijnde aangeboden.

  Vr.gr.

  Beantwoorden
 2. Ik wil mij opgeven voor een basis cursus SAP.
  Graag zou ik hiervoor de nodige informatie willen ontvangen.
  Alvast vriendelijk dank.

  Beantwoorden
 3. Beste,

  Ik ben enorm geinteresseerd en enthousiast geraakt over de basis cursus SAP. Wel heb ik een paar belangrijke vragen voor dat ik mij wil opgeven voor deze cursus.

  Mijn twijfel ligt bij het niveau van de cursus ik zou graag willen weten of ik het niveau van de cursus aan kan, is de mogelijkheid er om een proefles te volgen? Of is er iemand die mij telefonisch kan contacteren over het niveau van de cursus?

  Ik hoor graag van u

  Beantwoorden
 4. Geachte heer, mevrouw,

  Ik wil basis cursus SAP volgen. Hoe kan ik dat doen? Graag wil ik meer informatie ontvangen.

  Met vriendelijke groet,
  Veronika Windhouwer-Beljakova.

  Beantwoorden

Plaats een reactie