Beroepen.nl » Paraveterinair

Paraveterinair

paraveterinair

De paraveterinair ondersteunt de dierenarts bij de behandeling van dieren. Je neemt bloed af of verleent eerste hulp bij spoedgevallen. Als paraveterinair ben je de eerste contactpersoon voor de huisdiereigenaar. Heb jij een grote liefde voor dieren en voel jij je verantwoordelijk voor hun gezondheid en welzijn, dan past het beroep paraveterinair perfect bij jou.

Je werkt altijd onder begeleiding of samen met een dierenarts. Je bent hoger opgeleid dan de dierenartsassistente en verleent dan ook medische assistentie. Je werkt niet alleen samen met de dierenarts maar staat ook in nauw contact met de klanten. Je staat ze te woord of regelt een afspraak. De werkzaamheden van een paraveterinair zijn zeer divers.

De paraveterinair is werkzaam in een dierenkliniek of bij een plaatselijke dierenarts. Vaak betreft het een praktijk voor gezelschapsdieren, ook een gemengde praktijk voor gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren is mogelijk.

De werkdag van een paraveterinair

Niet alle dierenklinieken hanteren dezelfde openingstijden. De grotere dierenkliniek is vaak geopend van 9 uur tot 17 uur. De kleinere dierenartspraktijk is soms maar enkele uren per dag geopend. Toch betekent dit niet dat je geen werk te doen hebt. Vaak begint de dag met het bekijken van afspraken en het bijwerken van het klantenbestand. Ook wordt bekeken welke medicijnen er uitgedeeld moeten worden.

Tussendoor beantwoord je telefoontjes en binnengekomen e-mails. Bij een spoedgeval ben je de aangewezen persoon om eerste hulp te verlenen. Dit doe je alleen of samen met de dierenarts.

Tijdens het spreekuur ben je het visitekaartje van de dierenkliniek. De dieren en hun eigenaren vang je op, je deelt medicijnen uit en assisteert de dierenarts bij het onderzoek. Je dient een injectie toe en behandelt dieren nadat de dierenarts een diagnose heeft gesteld.

Operaties worden vooraf ingepland. Tijdens een operatie assisteer je de dierenarts. Denk hierbij aan het scheren en ontsmetten van de vacht en huid, het aangeven van operatiemateriaal en het hechten van de operatiewond.

Het einde van de dag sluit je af met het opruimen en schoonmaken van de praktijk en het voeren van administratieve handelingen. Dit kan gaan om het bijwerken van het klantenbestand of het versturen van facturen. Je taken hangen mede af van de grootte van de praktijk en het aantal aanwezige medewerkers. In sommige gevallen neemt de dierenartsassistente deze taken op zich, zo kun jij je richten op de meer praktische kant van het werk.

Opleiding tot paraveterinair

De paraveterinair is hoger opgeleid dan de dierenartsassistente. In Nederland biedt het Groenhorst College te Barneveld een populaire opleiding tot paraveterinair. In bepaalde vacatures wordt specifiek naar deze opleiding gevraagd.

De opleiding bevat 26 cursusdagen en minimaal 700 uur stage in een dierenartsenpraktijk of dierenkliniek. Deze stage doorloop je in 2 cursusjaren. De opleiding bestaat uit veel theorie die in delen wordt aangeboden. Elk gedeelte sluit je af met een toets. Naast het theoriegedeelte volg je ook praktijklessen in kleine groepen. Hierbij oefen je de praktische vaardigheden zoals bloedafname, verzorging van dieren, klinisch onderzoek en laboratoriumwerkzaamheden.

Na het voltooien van de opleiding paraveterinair ontvang je het certificaat paraveterinair dierenartsassistente. Hiermee val je onder het besluit diergeneeskunde en ben je bevoegd om het beroep paraveterinair uit te oefenen. Het certificaat ontvang je wanneer je 11 toetsen met een voldoende hebt behaald. Daarnaast zijn 6 werkproces examens, 700 uur stage en een stageverslag vereist.

Een andere opleiding is de 4-jarige bol opleiding dierenartsassistent paraveterinair. Hierbij is een vooropleiding op minimaal vmbo- of mbo-niveau 3 dierverzorger recreatiedieren vereist.

Na het volgen van de mbo-opleiding is het mogelijk om door te stromen naar een hbo-opleiding. Een bekende vervolgopleiding is de veterinair praktijkmanager op hbo-niveau.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Het is altijd mogelijk om een nascholingscursus te volgen. Deze cursus kan worden aangeboden door de praktijk waarin je werkzaam bent. Draai je zelf voor de kosten op, dan zijn deze mogelijk aftrekbaar indien de cursus bedoeld is voor je huidige of toekomstige beroep. Vraag vooraf altijd informatie aan bij de belastingdienst.

Past het beroep paraveterinair bij mij?

Heb jij een grote liefde voor dieren en bezit je over een flinke dosis geduld? Je bent gemotiveerd om zowel kleine als grote dieren te helpen, ongeacht het probleem. Je bent niet bang om met verschillende diersoorten om te gaan en behandelt ze met respect. Je vindt het geen probleem om soms lange dagen te maken of zwaar werk te verrichten. De opleiding tot paraveterinair biedt je alle nodige kennis om dit beroep uit te oefenen. Je doet veel praktijkervaring op tijdens je stage, dat maakt deze opleiding zo veelzijdig. Het beroep paraveterinair valt onder de CAO dierenartspraktijken. Het startsalaris bedraagt ongeveer €1600 tot €1800 bruto per maand. Dit kan oplopen tot meer dan €2800 bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd, ervaring en opleiding.

Vacatures paraveterinair

Het beroep paraveterinair, dierenarts of dierenartsassistent wordt vaak gekozen. Hierdoor kan het moeilijker zijn om een passende baan te vinden. Vacatures zijn te vinden via bekende websites of gespecialiseerde websites. Ook kun je ze vinden op onze site, namelijk op de pagina Paraveterinair Vacatures. Loop ook eens binnen bij het arbeidsbureau een uitzendbureau, een inschrijving kan mogelijk een vacature opleveren. Het is bij dit beroep belangrijk om je werkgebied te vergroten, waardoor je meer kans maakt op de baan die bij jou past. Met name in de grote steden wordt er vaker gezocht naar een paraveterinair.

Heb je vragen over Paraveterinair?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Paraveterinair', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren