Beroepen.nl » Loodgieter » Opleiding Loodgieter

Opleiding Loodgieter

Het is één van de bekendste, oudste en direct één van de meest waardevolle beroepen: een loodgieter. Iedereen zal er op een zeker moment van zijn leven een nodig hebben en dan is het fijn om te weten dat er een met spoed op weg is naar jouw huis, waar wellicht de badkamer of keuken blank staat.

Wil jij deel uitmaken van deze groep waardevolle engineers? Lees dan zeker verder over de opleiding loodgieter en ontdek hoe vrijblijvend en makkelijk zo’n opleiding te volgen is. Na afronding heb je een zeer goed banenperspectief en zal je de nodige kennis in huis hebben om niet alleen direct aan de slag te gaan als loodgieter, maar ook kansen te hebben om door te leren en jezelf te specialiseren in een gebied naar jouw interesse.

Start Je Eigen Bouwbedrijf *aanrader

Binnen de bouwsector is altijd werk te vinden. Heb jij een passie voor een of meerdere vakgebieden binnen de bouw en droom je ervan om je eigen onderneming te starten? Met de cursus Start je eigen bouwbedrijf leer je stap voor stap hoe je je eigen onderneming vorm kunt geven. Zo ga je straks zelfverzekerd van start en bouw je een succesvol bedrijf op!

 • v.a. 249,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Start Je Eigen Klussenbedrijf *aanrader

Ben jij handig en doe je graag allerlei klusjes? Maak van jouw handigheid je beroep en start je eigen klusbedrijf met de cursus van Laudius. Met deze thuisstudie leer je alles wat je nodig hebt om een succesvolle onderneming te starten in de klussenbranche. Zo kun jij je concentreren op je klussen en weet je zeker dat met je bedrijf alles in orde is.

 • v.a. 199,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Cursus loodgieter (3-daagse cursus)

samenverbouwen.nu | Klassikaal | € 565 | Niveau: mbo | Max. deelnemers: 8 | Tijdsduur: 3 dagen | Beoordeling: 9,2 (41 ervaringen)Logo van samenverbouwen.nu
Cursus / workshop Loodgieter / Installatietechniek Of het nu gaat om het monteren van een kraan of het aanleggen van een complete badkamer… na het volgen van de cursus loodgieter bij samenverbouwen kunt u elk project aan! …

Lees meer

Kitten in de bouwpraktijk

Bouwradius | Klassikaal | € 332 | Niveau: none | Max. deelnemers: 10 | Tijdsduur: 1 dag | Beoordeling: 5,0 (1 ervaring)Logo van Bouwradius
In deze training wordt uiteengezet waar de verschillende kitsoorten geschikt voor zijn, waar de ondergronden aan moeten voldoen en hoe primers en kitten moeten worden aanbracht en afgewerkt. In de bouw wordt steeds meer ge…

Lees meer

Loodgieter Sanitair

De Ondernemersschool | € 581 | Niveau: noneLogo van De Ondernemersschool
Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. Als Loodgieter Sanitaire Installaties is het dan ook noodzakelijk om te weten wat er allemaal wel en niet mag gebeuren. Na deze thuisstudie Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijk…

Lees meer

MKB Beginnerscursus "Haal voordeel uit overheidsopdrachten/aanbestedingen"

NIAC (een initiatief van Aanbestedingskalender.nl) | Klassikaal | € 625 | Niveau: none | Max. deelnemers: 12 | Tijdsduur: 0,5 dagenLogo van NIAC (een initiatief van Aanbestedingskalender.nl)
MKB Beginnerscursus "Haal voordeel uit overheidsopdrachten" Ontdek hoe u als MKB’er, leverancier, onderaannemer ook omzet haalt uit overheidsopdrachten! Soms kunnen ondernemingen niet (als enige partij) inschrijven op een …

Lees meer

Werkzaamheden van een loodgieter

De werkzaamheden van een loodgieter zijn in eerste instantie gericht op de waterhuishouding van het huis, oftewel dat er geen lekken zijn, het water goed doorstroomt en alles functioneert. Maar door deze complexiteit is er een waslijst aan werkzaamheden die een loodgieter zou kunnen verrichten en deze beperken zich niet alleen tot het dichten van lekken of het ontstoppen van het toilet.

Zoals gezegd is de waterhuishouding van een pand complex en bestaat deze niet alleen uit kranen in de keuken en douches, maar vaak ook uit de CV-ketel. Deze zijn dikwijls aan elkaar aangesloten en zijn daarmee een enkel circuit. Het is makkelijk voor te stellen dat in dat circuit op een zeker moment iets fout kan gaan. Dat kan bijvoorbeeld komen door slijtage, weersomstandigheden, lekkage, roest of een ongeluk. Voorbeelden hiervan zijn waterleidingen die scheuren doordat ze in de winter bevroren zijn geweest en plotseling ontdooien. Hierbij zorgt het ijs dat in de buizen ontstaat dat er scheuren in het metaal ontstaan en het water gaat lekken. Andere voorbeelden zijn waarbij er corrosie ontstaan en uiteindelijk lekkage optreedt. Ook kan de druk van de CV-ketel wegvallen of zit er lucht in de radiatoren waardoor deze niet goed functioneren: dit is een kleine selectie uit de werkzaamheden van een loodgieter.

Voor wie is de opleiding loodgieter?

De opleiding loodgieter is er feitelijk voor iedereen. Dit betekent dat iedereen zich aan kan melden; dat wordt ook gestimuleerd, want er zijn hard loodgieters nodig. Je kunt dus je kans grijpen en deze vraag in de markt aanpakken door jezelf op te leiden tot loodgieter.

Mbo-niveau of hbo-niveau?

De opleiding loodgieter valt op verschillende niveaus te volgen, onder andere op mbo-niveau. Hierbij is er vaak sprake van een BBL-opleiding, wat inhoudt dat je tijdens de opleiding al praktisch handelt, dus in feite leert om te werken als loodgieter. Je kunt je dus voorstellen dat deze opleiding zeer praktijkgericht is en dat is logisch omdat het werk als loodgieter zelf erg praktisch is.

Theorie en praktijk

De werkzaamheden als loodgieter zijn vooral praktisch en tijdens de opleiding wordt daar erg op ingegaan. Bij dit beroep geldt zeker dat oefening belangrijk is, en dat gebeurt ook tijdens de opleidingen. Uiteraard is het wel belangrijk om de theorie achter de werkzaamheden te kennen, dus bijvoorbeeld de verschillende methodes van reparatie en de kennis achter de verschillende soorten metalen en hoe je ervoor kunt zorgen dat lekkages definitief gedicht zijn. Verder leer je ook hoe de watercirculatie werkt en hoe de waterdruk tot stand komt.

Een ander aspect waar ook op in wordt gegaan is het sociale aspect. Want wat vaak vergeten wordt is dat het vak van loodgieter ook een sociaal beroep is. Je komt namelijk veel in aanraking met mensen, de klanten. Dit kan bijvoorbeeld bij hen thuis zijn of bij bedrijven op kantoor. Het is belangrijk om goed achter het probleem te komen en door te vragen om uiteindelijk de juiste methode van reparatie of handelen toe te passen. Communicatie is dus belangrijk tijdens de werkzaamheden.

Beschikbare opleidingen

Het voordeel van de opleiding loodgieter is dat deze gevolgd kan worden op veel scholen en daarom kan je in heel Nederland de opleiding volgen. Enkele voorbeelden van scholen die de opleiding aanbieden zijn: ROC (heel Nederland) of Alfa-College (Noord-Nederland). En verder kun je uiteraard ook de studie volgen als thuisstudie, waarbij je jezelf de kennis aanleert met behulp van de lesboeken en lesmethodes die je thuisgestuurd krijgt. Het is echter daarbij lastig om ook praktische opdrachten te doen.

Na afronding van de opleiding

Als je de opleiding loodgieter succesvol afrondt, krijg je een diploma en hiermee kun je direct aan de slag als loodgieter. Dit diploma is het diploma Monteur installatietechniek en is erkend en wordt bij alle werkgevers geaccepteerd.

Als je het diploma eenmaal op zak hebt, zijn er meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld de vacatures loodgieter raadplegen en kijken of er in de buurt van jou vacatures openstaan. De kans is groot, want er wordt altijd gezocht naar loodgieters en het voordeel is dat de kans groot is dat in een naastgelegen stad of dorp er wel naar een gezocht wordt mocht in jouw direct omgeving dat niet zo zijn.

Ook heb je de optie om voor jezelf te beginnen, dus door je eigen bedrijf op te richten en als zelfstandige loodgieter aan de slag te gaan. Op die manier heb je veel vrijheid in je beroep en kun je die met alle passie uitvoeren zonder onder een werkgever te hoeven werken. Je kunt dan je eigen uren indelen en ook bijvoorbeeld ’s avonds gaan werken, als dat jou beter uitkomt.

Uiteraard kun je ook doorleren en aanvullende cursussen of opleidingen volgen. Dit kan van nut zijn op je carrière, en niet alleen omdat het goed op je cv staat, maar omdat je daarmee ook veelzijdiger ingezet kan worden door je werkgever. Als je bijvoorbeeld andere technische opleidingen ernaast leert, bijvoorbeeld reparatie van wasmachines of vaatwassers, kun je die kennis makkelijk combineren met jouw kennis van het loodgietersvak. Dit is een veelgemaakte combinatie omdat ook veel huishoudelijke apparaten aangesloten zijn op het waternetwerk. Verder kun je ook je carrière een boost geven door jezelf te specialiseren in een bepaald gebied, bijvoorbeeld in centrale verwarming (CV) of ondergrondse waterleidingen.

Veelgestelde vragen over de opleidingen tot Loodgieter

✅ Hoe lang duurt de opleiding tot loodgieter?

Dat verschilt heel erg van je huidige niveau en welke opleiding je gaat volgen. Zo kun je met een cursus bijv. in vele gevallen veel sneller klaar zijn!

✅ Kun je loodgieter worden zonder opleiding?

Ja, dit is wel mogelijk. Maar het is niet aan te raden. Je wil natuurlijk zo goed mogelijk de mensen helpen. Je kunt ook kiezen voor een cursus, kijk maar eens bij ons aanbod!

✅ Is het mogelijk loodgieter te worden via een avondopleiding of avondschool?

Ja, er zijn verschillende mogelijkheden om loodgieter te worden, waaronder ook avondonderwijs hoort. Wil je weten waar je dit kunt volgen?

✅ Is er een opleiding tot loodgieter in deeltijd?

Ja, je kunt kiezen voor een opleiding tot loodgieter (vaak installatietechniek) in deeltijd. Je kunt echter ook kiezen voor een thuisstudie of thuiscursus zoals je hierboven kunt zien!

✅ Welke installatietechniek opleiding is nodig als loodgieter?

Je kunt met de basisopleiding installatietechniek al aan de slag als loodgieter.

✅ Waar kan ik een loodgieter opleiding volgen?

Je kunt de opleiding tot loodgieter volgen door heel Nederland of zelfs vanuit je luie stoel thuis. Kijk hierboven voor een compleet overzicht!

Start Je Eigen Bouwbedrijf *aanrader

Binnen de bouwsector is altijd werk te vinden. Heb jij een passie voor een of meerdere vakgebieden binnen de bouw en droom je ervan om je eigen onderneming te starten? Met de cursus Start je eigen bouwbedrijf leer je stap voor stap hoe je je eigen onderneming vorm kunt geven. Zo ga je straks zelfverzekerd van start en bouw je een succesvol bedrijf op!

 • v.a. 249,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Heb je vragen over Opleiding Loodgieter?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Opleiding Loodgieter', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Dag,
  Ik ben zzp er in het stratenmakers en wegenbouw. Nu loop ik mee met een loodgieter om te snuffelen aan dit vak.
  Graag zou ik daarnaast een cursus willen volgen.kunt u mij meer vertellen over de mogelijkheden?

 • Ik ben lang geleden afgestudeerd aan de loodgieterschool, ik heb freelance gewerkt, daarna heb ik lang in een fabriek gewerkt, nu ben ik op zoek naar een loodgieterbaan, eerst wil ik wat ervaring opdoen, kan ik ervaring met jou hebben?
  Met vriendelijke groet,
  S.Der

 • Ik zou ook graag een zelfstudie basis cursus loodgieter willen volgen. Is dat mogelijk. Graag meer informatie aub.

 • Valt ’t afkitten van een keuken spoelbak en’t af kitten van je kookplaat ook onder een loodgieters werk?

 • Ik zou graag info willen om een mbo 2 loodgieters opleiding te volgen in de vorm van een zelfstudie. Gelieve iets te horen.

  Omgeving Maastricht

 • Goedendag, ik wil graag een loodgieter opleiding doen ik ben 35 jaar oud ik woon in Amsterdam en ik heb vwo van mijn land ( ik wil weten hoe veel kost het de opleiding )

 • Ik wil graag info ontvangen over de opleiding loodgieter (liefst omgeving Almere) in de avonduren of via thuisstudie.

 • Als ik de opleiding of cursus doet, hebben jullie dan ook een leerbedrijf waar ik het vak kan leren.

  Met vriendelijke,

  F.Bauer

 • I would like to train as a plumber. I live in Enschede. I do not speak Dutch, only German and English. What could you recommend me to get this profession in the Netherlands?

 • I am studying plumbing level 1 in England, but I wish to go to the Netherlands next year. Can I carry on my studies in the netherlands maybe doing level 2? Or would I have to start from scratch?

 • ik heb mbo 2 af gemaakt in mechateronika maar ik wil voor loodgieter een opleiding gaan volgen ( werken en leren)
  dus ook geld verdienen. is dat mogelijk?
  tot horens graag
  mr spandi

 • Ik wil graag loodgieter worden
  Maar ik hep geen diploma hoe kan ik werken zonder diploma of werken en leren

 • Ik heb een baan waarbij ik de loodgietersopleiding ernaast wil doen.

  Een avondopleiding zou dan dus het handigst zijn. Hoe kan ik dan de praktijkervaring opdoen?

 • Ik wil mij graag om laten scholen tot loodgieter. Ben nu werkzaam als meubelverkoper. Mijn vraag is kan ik deze studie ook thuis doen zodat ik niet tegelijk mijn baan op hoef te zeggen. Mijn tweede vraag is kan ik de gehele opleiding kosten terug krijgen van de belastingdienst.

 • Geachte meneer of mevrouw
  ik wil graag allround loodgieter volgen maar ik heb een vraag: hoeveel dagen per week wordt deze opleiding gevolgd en over de stage hoeveel periode wordt gevolgd en de stage moet ik zelf stageplek zoeken of regelen jullie dat zelf en de betaling wordt een keer betaald of met termijn?
  En waar wordt de opleiding gevolgd ik woon zelf in Amsterdam

 • Ik heb een vraagje over deze oplieding ik wil dat doen maar waar kan ik en hoe .
  Ik bedoel kan dat BOL of BBL?

  • Bevat de allround opleiding zowel module 1 als 2?
   Wat met acceptatie van het diploma in het buitenland, met name Noorwegen/