Beroepen.nl » Dierenartsassistent

Dierenartsassistent

dierenartsassistent
Een beroep waar jij als dierenliefhebber van droomt: dierenartsassistent. Wie als dierenartsassistent werkt ondersteunt de dierenarts tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Hou jij van dieren, heb je een grote dosis geduld en vind je het leuk om met verschillende mensen in contact te komen? Denk dan zeker na over het beroep dierenartsassistent.

Je werkt onder begeleiding van een of meerdere dierenartsen. Je voert administratieve taken en biedt hulp bij behandelingen of operaties. Je bent het aanspreekpunt van huisdiereigenaren en tevens het visitekaartje van de dierenkliniek.

De dierenartsassistent is werkzaam bij een grote dierenkliniek, gemengde dierenkliniek of bij de alleen werkende plaatselijke dierenarts. Het is niet mogelijk om een eigen praktijk te starten, hiervoor zijn andere diploma’s vereist. De werkzaamheden als dierenartsassistent zijn veelzijdig: geen dag is hetzelfde.

De werkdag van een dierenartsassistent

Ben je werkzaam bij een zelfstandige dierenarts of een kleine praktijk, dan zijn er vaak beperkte openingstijden met betrekking tot het spreekuur. Een grote dierenkliniek heeft meestal een doorlopend spreekuur. De dierenartsassistent begint de dag met het vervullen van administratieve taken en het klaarzetten van materialen die deze dag nodig zijn. Staat er een operatie op de planning, dan is het belangrijk dat het operatiemateriaal gedesinfecteerd is. Hier draag je zorg voor of controleert dit vooraf.

Tijdens een operatie assisteer je, maar ook tijdens een behandeling ben je soms nodig. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van een dier of deze gerust stellen.

Tussendoor beman je de balie en beantwoord je telefoontjes en e-mails. Soms zijn huisdiereigenaren ongerust of verdrietig, je biedt dan een luisterend oor. Komt een klant medicijnen voor het huisdier halen, dan verstrek je deze met de nodige uitleg.

Het is belangrijk om de voorraden te beheren. Je doet boodschappen en maakt bestellingen, zodat de dierenarts goed door kan werken.

Aan het einde van de dag loop je de administratie nog eens na. Ook schoonmaakwerkzaamheden behoren vaak tot de taak van de dierenartsassistent. Als dierenartsassistent verricht zowel administratieve als praktische taken, waarbij je geen diagnose mag stellen of een directe behandeling mag uitvoeren. Deze taken laat je over aan de dierenarts, dit betekent dat je deze verantwoording ook niet hoeft te dragen.

Opleiding tot dierenartsassistent

De mbo-opleiding dierenartsassistent geeft je de nodige kennis om dit beroep uit te oefenen. Let hierbij goed op het verschil tussen dierenartsassistent en paraveterinair. Een paraveterinair is hoger opgeleid en mag ook behandelingen uitvoeren, bloed afnemen of een injectie toedienen. Kies daarom altijd voor de juiste opleiding.

De opleiding dierenartsassistent is zowel klassikaal als een thuisstudie te volgen. Het voordeel van een thuisstudie is dat je leert wanneer het jou uitkomt, naast je bestaande werkzaamheden. De klassikale opleiding bestaat uit een BOL of BBL-opleiding. Hiervoor is minimaal een vmbo-diploma vereist. Ook een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 is toegestaan.

Tijdens de studie leer je alles over dierenzorg, echografie, anatomie, dierenpsychologie en correcte voeding voor dieren. Ook wordt er aandacht besteed aan het regelen van afspraken, een juiste administratie voeren en professioneel telefoneren. Na de opleiding ben je in staat om patiënten te begeleiden en afspraken te plannen. Afhankelijk van de gekozen cursus of opleiding duurt deze maximaal 3 tot 4 jaar. Om het diploma te behalen is het belangrijk dat alle vakken met een voldoende zijn afgerond.

De studiekosten zijn aftrekbaar indien de opleiding gericht is op het huidige of toekomstige beroep. Dit geldt ook voor een nascholingscursus, vraag vooraf altijd informatie bij de belastingdienst.

Past het beroep dierenartsassistent bij mij?

De dierenartsassistent heeft een grote liefde voor verschillende diersoorten en kan goed met mensen omgaan. Een cursus kan soms al worden afgerond in 9 maanden, hierdoor is het mogelijk om snel van beroep te wisselen. Het beroep dierenartsassistent is geschikt voor iedereen die uitdaging en afwisseling zoekt. Het salaris van de beginnende dierenartsassistent bedraagt gemiddeld €1400 tot €1600 bruto per maand. Dit kan oplopen, afhankelijk van de leeftijd, ervaring en dierenkliniek waar je werkzaam bent.

Vacatures dierenartsassistent

De opleiding tot dierenartsassistent wordt vaak gekozen. Het is een uitdagende opleiding en het beroep biedt voldoende afwisseling. Hierdoor is het mogelijk dat het moeilijker is een passende vacature te vinden. Wie het werkgebied uitbreidt, vergroot zijn kansen. Vooral in de grote steden en dierenklinieken wordt er eerder naar een dierenartsassistent gezocht.

Als dierenartsassistent werk je altijd voor een dierenartsenpraktijk of dierenkliniek. Het is niet mogelijk om je eigen kliniek te starten, dit kan alleen in samenwerking met een gediplomeerde dierenarts. Een passende vacature vind je natuurlijk bij ons, op de pagina voor vacatures dierenartsassistent. Stap daarnaast ook eens binnen bij het uitzendbureau en arbeidsbureau, door je in te schrijven vind je vaak sneller een passende baan.

[kkstarratings]

Heb je vragen over Dierenartsassistent?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Dierenartsassistent', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren