Beroepen.nl » Budgetcoach » Budgetcoach Worden

Budgetcoach Worden

budgetcoach

Je helpt anderen graag met het op orde brengen van hun financiële zaken en droomt van een carrière als budgetcoach. Wil je budgetcoach worden, dan begint dit met het uitkiezen van een goede opleiding of cursus. Hierbij is het belangrijk dat de lesstof goed aansluit op je uiteindelijke taken. Voordat je begint met een opleiding of cursus, verdiep jij je eerst in het beroep budgetcoach, het salaris en toekomstperspectief.

Taken van de budgetcoach

Steeds meer mensen hebben moeite met het bijhouden van hun administratie, maar ook met een goede balans tussen inkomsten en uitgaven. Dit heeft te maken met veranderingen in belastingen, de zorg, werk en inkomsten of het uitgavenpatroon. Ontstaan er problemen rondom de financiële situatie, dan is de budgetcoach de aangewezen persoon om te helpen.

Als budgetcoach bestaan je taken uit het op orde brengen van deze financiële zaken. Dit doe je door het in kaart brengen van inkomsten en uitgaven en het opstellen van een budgetplan. Je geeft tips over besparingen, zoals het opzeggen van dure abonnementen of het tegengaan van oververzekering. Ook leg je uit hoe de cliënt in het dagelijkse leven kan besparen op energiekosten of de boodschappen. Hierbij richt jij je op gedragsveranderingen bij de cliënt.

Veel mensen laten onbedoeld geld liggen. Vaak is er recht op toeslagen of belastingteruggave, je draagt hier zorg voor. Samen met de cliënt breng en houd je zijn financiële situatie op de rails. Je biedt advies en ondersteuning, dat aan het einde van de rit minder frequent verloopt.

Het salaris

De budgetcoach werkt vaak zelfstandig, hierbij hanteer je een uurtarief van gemiddeld €30 per uur exclusief btw. Ben je in loondienst, dan ontvang je het minimumloon. Dit kan oplopen tot wel €2500 bruto per maand. De werkgever bepaalt de hoogte van het salaris, dat mede afhangt van genoten opleiding, ervaring, taken en leeftijd.

Budgetcoach worden, de opleiding

Vind je dit beroep een echte uitdaging en wil je nog steeds Budgetcoach worden, dan wordt het tijd om je te oriënteren voor een goede opleiding of cursus. Hiervoor kies je voor de basisopleiding budgetcoach, deze behandelt de module shv 3 met Kiwa certificering. Deze module bestaat uit lesstof met betrekking tot het budget coaching traject, het maken van betalingsafspraken, budgetbeheer, akte van cessie en andere aanverwante zaken. Behaal je dit, dan kun je gecertificeerd budgetcoach worden!

Kies je voor de hbo-opleiding budgetcoach, dan krijg je mogelijk vrijstelling voor de hbo-bacheloropleiding. De hbo-opleiding budgetcoach kan deel uitmaken van de hbo-bachelor sociaal juridische dienstverlening.

De opleiding of cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte, dat soms gepaard gaat met mondelinge lesdagen of een praktisch gedeelte. Dit hangt mede af van de gekozen opleiding of cursus van het opleidingsinstituut.

Beschik je over enige kennis en ervaring en wil je op een snelle manier budgetcoach worden? Kies dan voor een cursus, deze kent een kortere studieduur en behandelt alleen de lesstof die je ook echt nodig hebt. Ook hiermee kun je zelfstandig budgetcoach worden!

Budgetcoach *aanrader

Jeuken jouw handen wanneer je dit soort situaties ziet: betalen op afbetaling, leningen afsluiten voor onverstandige uitgaven, geen geld voor boodschappen, maar wel een enorme televisie in de woonkamer? Denk dan eens aan de cursus budgetcoach. Want jij kunt het verschil maken. Geef mensen inzicht in hun inkomsten en uitgaven en zorg daarmee voor financiële stabiliteit.

 • v.a. 429,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Budgetcoach worden in de praktijk

Na het voltooien van de cursus of opleiding heb je voldoende kennis om aan de slag te gaan als budgetcoach. Om zelfstandig budgetcoach te worden heb je een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Afhankelijk van andere zaken zal soms ook een ondernemersplan vereist zijn.

Heb je toch liever wat meer zekerheid, sluit je dan aan bij Mijn Budgetcoach. Dit is een landelijk netwerk van gecertificeerde budgetcoaches, die werken op franchise basis.

Budgetcoach worden kan ook in loondienst. Bij ons vind je verschillende vacatures, die goed aansluiten bij jouw opleiding, ervaring of wensen. Wie in loondienst is krijgt te maken met de arbeidsvoorwaarden die door de werkgever zijn opgesteld.

Veelgestelde vragen over het worden van een budgetcoach

✅ Hoe word je gecertificeerd budgetcoach?

Je kunt Kiwa gecertificeerd worden door een bepaalde opleiding te volgen. Wij hebben ze hier allemaal op een rij voor je gezet!

✅ Kan ik als ZZP'er budgetcoach worden?

Ja, door het volgen van een opleiding zoals die op onze pagina staan, kun je ook als ZZP'er aan de slag als budgetcoach!

✅ Wat kost het om budgetcoach te worden?

De kosten om budgetcoach te worden verschillen of je een complete opleiding gaat volgen, of een cursus. Wij bieden je hier het overzicht van de verschillende mogelijkheden qua kosten!

✅ Kan of mag iedereen budgetcoach worden?

Iedereen die de opleiding of cursus tot budgetcoach volwaardig heeft afgelegd kan en mag budgetcoach worden. Zie hierboven voor de verschillende opleidingen en cursussen hiervoor!

✅ Waarom wil iemand budgetcoach worden?

De meeste mensen die budgetcoach willen worden, doen dit om mensen te helpen beter om te gaan met hun financiën. Daarnaast is het ook een zeer behulpzaam beroep, waar je een prima salaris kunt krijgen.

Budgetcoach *aanrader

Jeuken jouw handen wanneer je dit soort situaties ziet: betalen op afbetaling, leningen afsluiten voor onverstandige uitgaven, geen geld voor boodschappen, maar wel een enorme televisie in de woonkamer? Denk dan eens aan de cursus budgetcoach. Want jij kunt het verschil maken. Geef mensen inzicht in hun inkomsten en uitgaven en zorg daarmee voor financiële stabiliteit.

 • v.a. 429,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Meer over Budgetcoach

Over het beroep budgetcoach
Budgetcoach worden
Opleiding budgetcoach
Vacatures budgetcoach

Budgetcoach Opleiding volgen?

Waar kun je de opleiding tot budgetcoach volgen? Kijk bij de volgende aanbieders:

 1. Laudius – Budgetcoach (v.a. 429,- )

Heb je vragen over Budgetcoach Worden?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Budgetcoach Worden', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Ik heb de cursus budgetcoach van NHA bijna afgerond. Persoonlijk vind ik de cursus nogal mager om echt als budgetcoach aan het werk te gaan. Is deze cursus voldoende of raden jullie toch een andere cursus of extra bijscholing aan?

 • Ik doe al jaren de administratie van een paar mensen met mijn MBA diploma, kan ik me dan ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

 • Als je de loi cursus gevolgd hebt, is het dan slim om ook nog de laudius cursus te volgen? De LOI cursus was ik namelijk niet heel erg blij mee en hoor van meerdere dat de Laudius cursus wel beter is?

 • Ik heb de cursus van laudius gevolgd en vond het heel goed in elkaar zitten, al was de prijs toen wel een stuk hoger dan nu.