Beroepen.nl » Boekhouder

Boekhouder

boekhouder

De boekhouder is verantwoordelijk voor het boeken en verwerken van financiële gegevens van een bedrijf. Belangrijke zaken als debiteurenbeheer, belastingaangiftes, facturen en betalingen komen dagelijks voorbij. Ben jij goed met cijfers en hou je van uitdaging en afwisseling, dan past het beroep boekhouder zeker bij jou.

Je werkt voor zzp’ers en kleine tot middelgrote bedrijven. Soms werk je samen met een accountant, die net wat meer bevoegdheden heeft. Dit is vooral het geval bij grote bedrijven vanaf 50 werknemers of een omzet vanaf 12 miljoen euro.

Als boekhouder werk je bij een boekhoudkantoor, ook is het mogelijk om je eigen kantoor op te zetten. Hierbij is het belangrijk dat je over de nodige kennis en ervaring beschikt.

De werkdag van een boekhouder

Als boekhouder werk je wisselende uren. Vaak is dit tijdens kantoortijden, ook kan het voorkomen dat je in de avonduren werkzaam bent. Je dag begint met het opstarten van de pc en het bekijken van de werkzaamheden voor die dag. Soms werk je snel even iets bij, op andere momenten neemt een opdracht enkele uren tot dagen in beslag.

Hoe je werkdag eruit ziet hangt vooral van de tijd van het jaar af. Rond de periode van belastingaangifte kan je het drukker hebben. Een boekhouder mag een belastingaangifte voor een bedrijf of particulier verrichten. De maanden april tot en met juni staan vaak in het teken van belastingaangifte en het controleren hiervan. Soms werk je samen met een accountant, degene die een accountantsverklaring mag afgeven. Dit is vooral van toepassing bij de grote bedrijven.

Je bent niet alleen de hele dag met cijfertjes bezig. Tussendoor beantwoord je vragen die telefonisch of via de e-mail binnenkomen. Je adviseert bedrijven of brengt een offerte uit. Aan het einde van de dag maak je de facturen op en sluit je documenten af.

Opleiding tot boekhouder

Voor het opzetten van een administratiekantoor is geen diploma of werkervaring vereist. De boekhouder valt onder de vrije beroepen en wordt ook niet gecontroleerd. Toch volgen de meeste boekhouders een passende opleiding boekhouden. Dit is zeker aan te raden wanneer je serieus aan de slag wil gaan als boekhouder. Let erop dat een boekhouder geen accountant is, bepaalde werkzaamheden mag je als boekhouder niet verrichten. Kies daarom de opleiding die bij je past.

Zoek je een opleiding boekhouder, dan heb je de keus uit een klassikale opleiding op mbo-niveau op hbo-niveau, maar ook uit een thuisstudie. De cursus basiskennis boekhouden en basiskennis calculatie zijn veel gekozen thuiscursussen. Tijdens de lessen leer je belangrijke zaken als het opstellen van een winst- en verliesrekening, balans en grootboekrekening of het bepalen van eigen vermogen. Ook leer je het verschil tussen een eenmanszaak, BV en NV. Soms volg je tijdens deze cursus een of meerdere praktijkdagen. Je kan ook kiezen voor een zomercursus, waarbij je enkele dagen naar school gaat.

De mbo-opleidingen assistent accountant of bedrijfsadministrateur sluiten goed aan bij het beroep boekhouder. Je leert alles over de boekhouding, de periodeafsluiting en de aangifte omzetbelasting. Ook leer je het bijhouden van kasboeken en bankboeken. Deze mbo-opleiding bevat ook algemene vakken waaronder Nederlands en wiskunde. Deze opleiding op niveau 3 duurt 3 tot 4 jaar. De toelatingseisen tot deze mbo-opleiding zijn een relevante vooropleiding op niveau 2 of 3. Heb je deze nog niet in je bezit, volg dan eerst de mbo 2 opleiding administratief medewerker.

Na het volgen van de mbo-opleiding is het mogelijk door te stromen naar een hbo-opleiding bedrijfseconomie of accountancy. Deze hbo-opleiding duurt nog eens 4 jaar. Beschik je over de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om de hbo-opleiding versneld te volgen.

De wetten en regels rondom belastingen veranderen snel. Het is voor de boekhouder belangrijk om hier continu van op de hoogte te zijn. Dit kan door regelmatig contact te onderhouden met de belastingdienst, maar ook door het volgen van bijscholingscursussen. Een opleiding of cursus die gericht is op het huidige of toekomstige beroep is mogelijk aftrekbaar van de belasting. Heb je een eigen bedrijf, dan weet je precies hoe je deze kosten weg boekt.

Past het beroep boekhouder bij mij?

Ben je nieuwsgierig of het beroep boekhouder iets voor jou is? Cijfers integreren je, vaak al van jongs af aan. Vakken als rekenen en wiskunde doorloop je moeiteloos. Je vindt de administratie of boekhouding van een bedrijf boeiend en wil je hier graag in verdiepen. Herken jij je in deze skills, dan lijk jij de geboren boekhouder. Het aanbod aan opleidingen is wisselend, zodat je zelf bepaalt hoeveel tijd je hierin steekt. We adviseren om voldoende kennis op te doen, dit vergroot het vertrouwen in jou. Hierdoor maak je als boekhouder of administratiekantoor een snellere groei door.

Het salaris van de boekhouder ligt lager dan die van de accountant. Het gemiddelde uurtarief van de boekhouder bedraagt €45 tot €80 per uur. Ben je werkzaam voor een administratiekantoor, houd dan rekening met het minimumloon, dat kan oplopen indien je over meer kennis en ervaring beschikt.

Vacatures boekhouder

Er is in deze groeiende markt een blijvende vraag naar een goede boekhouder. Zorg dat je een gedegen opleiding hebt gevolgd, dit vergroot je kans op de arbeidsmarkt. Er zijn voldoende administratiekantoren en boekhoudkantoren die een vacature plaatsen voor een boekhouder. Wil je als zelfstandige aan de slag, doe dan eerst ervaring op middels een stage of werk.

Vacatures vind je via het internet, de krant of het uitzendbureau en arbeidsbureau. Ook is het mogelijk om rechtstreeks contact op te nemen met een groot administratiekantoor. Er is altijd een kans aanwezig dat men net op zoek is naar een boekhouder. Actief solliciteren geeft een goed uitzicht op een passende baan als boekhouder.

Heb je vragen over Boekhouder?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Boekhouder', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Moet je als zzp. boekhouder. dus eigen bedrijfje ook aan de wet WFT voldoen als je geen clienten heb in de financiele sector of bankwezen.
  bvb gewoon garage of zzp boekhouding doet. ???

  • Beste adm.k.J Janson,

   De Wet op het financieel toezicht (Wft) is van toepassing op het verrichten van specifieke activiteiten ten aanzien van financiële producten.

   Het is derhalve dus niet van belang wat de klanten precies doen, maar wat iemand voor zijn of haar klanten doet.

   Het gaat dan bijvoorbeeld om het adviseren of bemiddelen ten aanzien van verzekeringen, leningen, het opbouwen van vermogen, het openen van een betaal- of spaarrekening en dergelijke.

   Als de boekhouder naast het boekhouden niet tevens adviseert of bemiddelt in een dergelijk financieel product, vallen de werkzaamheden in principe niet onder de Wft.

   Als u nog vragen heeft, kunt u die hieronder plaatsen, of u kunt het AFM bereiken op werkdagen tussen 10:00 en 17:00 uur via telefoonnummer 0800-6800680.