Beroepen.nl » Binnenhuisarchitect(e)

Binnenhuisarchitect(e)

binnenhuisarchitect

Een binnenhuisarchitect (ofwel interieurarchitect) ontwerpt de indeling en het interieur van een woning of gebouw. Om de titel binnenhuisarchitect te dragen, dien je ingeschreven te zijn in het Architectenregister.

De binnenhuisarchitect werkt vaak samen met stedenbouwkundigen, maar ook met meubelmakers, loodgieters, aannemers, schilders enzovoorts. Het is een een creatief, praktisch en sociaal beroep met afwisselende elementen.

De werkdag van een binnenhuisarchitect

De inrichting van een ruimte wordt vooraf bepaald door het voeren van gesprekken met een opdrachtgever. Er zal rekening gehouden moeten worden met de geldende wetgeving en bouwvoorschriften. Bovendien zul je de wensen en eisen van je opdrachtgever goed moeten kunnen inschatten. Het gaat vaak niet alleen om de indeling/inrichting van een ruimte, maar juist om het gevoel dat ervaren wordt in de ruimte. 

Je zult als binnenhuisarchitect de ruimte gaan berekenen en analyseren om vervolgens een uitgangsschets te kunnen maken. Als het goed is zal deze schets de opdrachtgever overtuigen. Als de schets dan is goedgekeurd, zul je een definitieve gedetailleerde tekening moeten maken. Dit gebeurt vaak digitaal. 

Het uiteindelijke ontwerp bevat het interieur van de ruimte, rekening houdend met meubilair, zonlicht en kunstlicht, kleurenschema’s, materiaal en vorm.

Opleiding tot binnenhuisarchitect

Om jezelf binnenhuisarchitect of interieurarchitect te mogen noemen, moet je in ieder geval een bacheloropleiding gevolgd hebben en een masteropleiding van 2 jaar. 

Na het behalen van je bachelordiploma ben je ‘Bachelor of Design’. Je kunt nu verder studeren en een masteropleiding volgen. Er is keuze tussen een Master in Product Design, Master in Interieurarchitectuur of een Master in Architectuur. 

Na het afronden van één van de bovengenoemde masteropleidingen krijg je de graad ‘Master of Interior Architecture’. Je kunt nu een eigen onderneming beginnen of gaan werken voor een interieurarchitectenbureau. 

De titel ‘binnenhuisarchitect’ of ‘interieurarchitect’ mag je niet zomaar dragen. Na het behalen van je diploma’s ben je verplicht om minimaal 16 uur per jaar te besteden aan bij- en nascholing. Pas na 2 jaar werkervaring kun je je inschrijven in het architectenregister. Met de goedkeuring van het architectenregister, mag je de titels binnenhuisarchitect(e) of interieurarchitect(e) dragen.

Voor meer informatie kun je terecht op de site van het architectenregister. Wil je meer weten over de opleidingen en mogelijke cursussen, kijk dan op de pagina opleiding binnenhuisarchitect.

Het salaris

Het gemiddelde startsalaris van een binnenhuisarchitect is toevallig hetzelfde bedrag als het modaal inkomen. Het werk als binnenhuisarchitect wordt dus goed beloond. Zeker als je beseft dat we het hebben over een startsalaris. 

Het modaal inkomen wordt elk jaar geïndexeerd door het CPB. In 2020 was het modaal jaarinkomen – volgens het CPB – €36.500 (bruto). Dit is €3.041 bruto per maand, netto is dit ongeveer €2.400. 

Salarissen kunnen variëren, afhankelijk van de mate van deskundigheid/ervaring van een binnenhuisarchitect. Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op gemiddelden. 

Een zzp (zelfstandige zonder personeel)  binnenhuisarchitect factureert gemiddeld € 80,- per uur bruto. Netto komt dat neer op ongeveer € 65,- per uur.

In loondienst is het startsalaris – zonder ervaring – ongeveer € 3.000,- bruto per maand (fulltime). Netto komt dat neer op ongeveer € 2.400,-.

Het gemiddelde salaris na een enkele jaren bedraagt ongeveer € 4.000,- bruto per maand (fulltime). Netto komt dat neer op ongeveer € 2.725,-.

Het salaris van een binnenhuisarchitect met meer dan 10 jaar ervaring is ongeveer € 4.500,- bruto per maand (fulltime). Netto komt dat neer op ongeveer € 3.000,-.

Past het beroep bij mij?

Je moet als binnenhuisarchitect creatief zijn, maar ook is technisch en analytisch inzicht een belangrijk element in het vak. Met alleen creativiteit red je het helaas niet. Mocht je over een groot gevoel voor stijl en design beschikken, maar ontbreekt je technisch inzicht? Dan zou je je kunnen richten op beroepen als interieurontwerper, binnenhuisontwerper of designer. Dit zijn vrije beroepen en er zijn verschillende cursussen en opleidingen in te volgen.

Om binnenhuisarchitect te worden is een combinatie van zowel creativiteit als technisch inzicht dus vereist. Ook belangrijk is een realistische kijk op de haalbaarheid van de uitvoering van projecten. 

Je zult veel samenwerken met verschillende mensen en moeten kunnen delegeren. Je sociale vaardigheden zijn daarom belangrijk. Werken met deadlines is ook een onderdeel van het vak. Je zult moeten kunnen presteren onder druk.

Mocht je de ambitie hebben om een zelfstandige onderneming te starten, is het bouwen en onderhouden van klantenrelaties belangrijk. Ook is zakelijk inzicht is belangrijk om een succesvolle onderneming draaiende te houden. De boekhouding zou je kunnen uitbesteden, maar het op zoek gaan naar nieuwe klanten zul je hoogstwaarschijnlijk zelf moeten doen. Dit is een belangrijk onderdeel van je eerste jaren als interieurarchitect (binnenhuisarchitect). 

Je zult voorstellen moeten schrijven en actief op zoek moeten gaan naar potentiële klanten. Wanneer jouw onderneming een goede reputatie heeft opgebouwd, zullen klanten jou weten te vinden. 

Vacatures binnenhuisarchitect

Als binnenhuisarchitect (interieurarchitect) kun je in loondienst werken voor een architectenbureau of als ambtenaar (overheidsprojecten). 

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen bureau te starten. Om dit te realiseren is het belangrijk om over voldoende praktijkervaring te beschikken. Deze praktijkervaring doe je op tijdens je studie, je stage maar ook door te werken voor een architectenbureau.

Geschikte vacatures vind je online of bij het arbeidsbureau. Ook in vaktijdschriften staan regelmatig vacatures. Zodra wij relevante vacatures hebben gevonden, zullen wij deze ook publiceren.

Veelgestelde vragen 

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen omtrent het beroep binnenhuisarchitect of interieurarchitect. Heb je zelf nog vragen? Stel deze dan onderaan in de reacties, dan helpen we je graag verder.

Wat zijn de belangrijkste taken van een binnenhuisarchitect?

Het maken van schetsen, tekeningen, maquettes, plattegronden, doorsneden, meubeltekeningen en 3D-visualisaties. Het realiseren van de gemaakte schetsen in samenwerking met vakmensen zoals aannemers, meubelmakers.

Kan ik ook direct met een cursus binnenhuisarchitect beginnen?

Nee, de titels binnenhuisarchitect en interieurarchitect zijn beschermd door de Wet op de architectentitel. Je zou in ieder geval een bacheloropleiding gevolgd moeten hebben én een masteropleiding van minimaal 2 jaar. 

Na het behalen van je diploma’s, ben je verplicht minimaal 16 uur per jaar te besteden aan bij- en nascholing. Pas na 2 jaar werkervaring kun je je inschrijven in het architectenregister zodat je je officieel binnenhuisarchitect of interieurarchitect mag noemen.

Wel zijn er verschillende cursussen te volgen om je kennis over het vak te verbreden. Na een dergelijke cursus kun je de aanduiding ‘interieurontwerper’, ‘binnenhuisontwerper’ of ‘designer’ gebruiken.

Wat is het verschil tussen een binnenhuisarchitect en interieurontwerper?

Iedereen mag zich ‘interieurontwerper’ noemen, je hoeft ook nergens ingeschreven te staan om je zo te noemen. Echter, niet iedereen mag zich ‘binnenhuisarchitect’ of ‘interieurarchitect’ noemen. Binnenhuisarchitecten moeten ingeschreven staan in het architectenregister om deze titel te mogen dragen.

Een interieurontwerper houdt zich vooral bezig met details op het gebied van styling en decoratie. Een binnenhuisarchitect beschikt over de bouwkundige kennis om dit vanaf de basis aan te pakken. 

Waar vind ik een overzicht van opleidingen tot binnenhuisarchitect?

Je kunt op deze pagina een compleet overzicht vinden van de verschillende cursussen en opleidingen tot binnenhuisarchitect!

Wat voor salaris heeft een binnenhuisarchitect?

Een binnenhuisarchitect verdient (netto) ongeveer tussen de € 2.250,- en € 3.000,- per maand en rekent ongeveer €65,- per uur als zelfstandige ondernemer.

Heb je vragen over Binnenhuisarchitect(e)?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Binnenhuisarchitect(e)', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • kan je ook binnenhuisarchitect worden in het buitenland, zo ja in welke landen is het dan mogelijk dit beroep te doen? en verschilt dat dan ook met het salaris dat je per maand krijgt?

    • je maakt een grapje toch? alle beroepen kun je parttime of fulltime doen natuurlijk…..