Beroepen.nl » Bewindvoerder

Bewindvoerder

bewindvoerder

De bewindvoerder beschermt de financiële belangen van zijn of haar cliënten. Breng je financiële zaken graag op orde en vind je het belangrijk dat je cliënten rust en ruimte in hun leven krijgen, dan past het beroep bewindvoerder goed bij jou.

Cliënten die onder bewind worden gesteld geven hun financieel beheer uit handen. Je bent verantwoordelijk voor het beheer van het inkomen, eventuele toeslagen, eigen woning, auto en waardevolle goederen. Ook de uitgaven en schulden vallen onder jouw beheer. Je verzorgt de aanvraag voor bijzondere bijstand of huursubsidie, belastingaangifte en staat bij in rechtszaken met betrekking tot de financiële situatie.

Als bewindvoerder maak je duidelijke afspraken met de cliënt. Het is belangrijk dat je de geldzaken goed beheert en beschermt. Je komt met veel verschillende soorten mensen in contact. Mensen die onder bewind staan zijn niet meer in staat om hun eigen geldzaken te regelen. Dit kan komen door een lichamelijke of geestelijke beperking of door ouderdom. Soms is er sprake van een verslaving of het maken van verkeerde keuzes. Wat de reden ook is, je staat 100% achter je cliënt en zorgt ervoor dat deze weer financieel gezond wordt. Hierbij voer je overleg met andere instanties en hulpverleners.

De werkdag van een bewindvoerder

Iemand die onder bewind staat mag zelf niet meer beslissen over zijn financiële situatie. De bewindvoerder neemt alle geldzaken over, van het beheren van het inkomen tot het aflossen van schulden. Cliënten melden zichzelf aan bij de bewindvoerder, ook kan dit via maatschappelijk werk gaan. Daarnaast is het mogelijk dat de bewindvoerder een aanvraag onderbewindstelling bij de kantonrechter indient of aan een cliënt wordt toegewezen door de rechter.

Wanneer een nieuwe cliënt zich aanmeldt begin je met het uitzoeken van al het papierwerk. Soms gaat het om veel losse papieren of ongeopende post, hier ben je veel tijd mee kwijt.

Tussendoor bezoek je de cliënt thuis, vaak voor een intakegesprek of om zaken door te spreken. Overig contact met cliënten verloopt vaak via de telefoon of de e-mail. Ook bij een uithuisruiming ben je aanwezig, waarbij je ervoor zorgt dat de woning schoon en leeg wordt opgeleverd. Tijdens je werkdag krijg je te maken met verschillende dossiers. Tegen het einde van de werkdag zorg je dat je zoveel mogelijk hebt bijgewerkt of geregeld voor je cliënten. De nieuwe dag begint vaak daar waar de vorige werkdag is geëindigd.

Opleiding tot bewindvoerder

Om bewindvoerder te worden dien je hiervoor een opleiding of cursus te volgen. Wil jij weten welke opleiding of cursus er nodig is, kijk dan op de pagina bewindvoerder worden. Er is een duidelijk verschil tussen het beroep bewindvoerder of budgetcoach. Bij een budgetcoach kloppen mensen vrijwillig aan voor hulp bij geldzaken. Een bewindvoerder wordt soms toegewezen door de kantonrechter, in andere gevallen is het noodzaak. Wie als bewindvoerder aan de slag wil gaan, volgt eerst de opleiding sociaal juridische dienstverlening of de opleiding bewindvoerder.

Voor de opleiding sociaal financiële dienstverlening heb je een vooropleiding havo, vwo of mbo-niveau 4 nodig. Tijdens de studie leer je alles over schuldhulpverlening, de wet- en regelgeving, communicatieve vaardigheden en het stimuleren van de zelfredzaamheid van de cliënt. Ook onderwerpen als beslagrecht, omgaan met deurwaarders en trajecten voor Wettelijke Schuldsaneringsregeling Natuurlijke Personen komen aan bod. De opleiding is te volgen aan een van de hogescholen. Na het behalen van het diploma is het mogelijk om de bacheloropleiding sociaal juridische dienstverlening te volgen. Deze hbo-opleiding duurt 4 jaar, waarbij je alles leert over schuldhulpverlening en juridisch recht. De opleidingskosten liggen tussen de €1500 en €5000, afhankelijk van de gekozen opleiding.

Naast bovenstaande opleidingen Is het ook mogelijk om een basiscursus beschermingsbewind te volgen. Deze cursus duurt gemiddeld 2 tot 8 dagen, de kosten variëren van €600 tot €2200. De kosten zijn aftrekbaar wanneer de opleiding of cursus bedoeld is voor het huidige of toekomstige beroep. Dit geldt ook voor nascholingscursussen, waarmee je op de hoogte blijft van de huidige wet- en regelgeving.

Voor een benoeming tot professioneel bewindvoerder is het belangrijk te voldoen aan de wettelijk gestelde kwaliteitseisen. Het landelijk kwaliteitsbureau toetst de bewindvoerder op deze eisen. Dankzij deze controle is het beroep bewindvoerder beter beschermd, zodat niet zomaar iedereen als bewindvoerder aan de slag kan gaan. Hier let ook de Branchevereniging Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI) op.

Bewindvoerder *aanrader

Wil je bewindvoerder worden? Je hebt een complexe en verantwoordelijke taak en dient daarom te beschikken over de juiste financiële en juridische kennis. Ook dien je als Bewindvoerder over uitstekende sociale vaardigheden te beschikken om cliënten (de “onderbewindgestelden”) te begeleiden naar een stabiele financiële situatie en zo een mogelijke terugval te voorkomen.

 • v.a. 799,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Wat verdient een bewindvoerder?

Niet altijd ontvangt de bewindvoerder loon: soms treedt een familielid als bewindvoerder op en ontvangt hiervoor geen vergoeding. De professionele bewindvoerder valt onder de cao welzijn en maatschappelijke dienstverlening, of onder een andere cao.

Als startende bewindvoerder kun je rekenen op een salaris van gemiddeld €2500 bruto per maand. Na een aantal jaar kan dit oplopen tot ruim €4200 bruto per maand.

De zelfstandige ondernemer heeft een wisselend inkomen, dat afhangt van het aantal zaken die in behandeling zijn. De vergoeding die de bewindvoerder ontvangt is veelal wettelijk vastgesteld. Als zelfstandige bewindvoerder houd je rekening met zaken als btw en loonbelasting. Hierdoor kan het salaris van de zelfstandige bewindvoerder anders komen te liggen dan het loon van de bewindvoerder in loondienst.

Past het beroep bewindvoerder bij mij?

Als bewindvoerder sta je stevig in je schoenen: niet alle cliënten zijn blij met jouw tussenkomst. Je bent goed in organiseren en kunt onafhankelijk werken. Je hebt een breed inzicht in de omgeving en een hoog financieel bewustzijn. Uitgangspunt is het helpen van cliënten voor een bepaalde periode, zodat deze weer een gezonde financiële draagkracht heeft. In sommige gevallen word je voor altijd aangesteld, bijvoorbeeld bij cliënten met een ziekte of achterstand. Houd er rekening mee dat je het medisch dossier van je cliënt nooit in mag zien en ook geen beslissingen mag maken over zijn of haar gezondheid.

De meeste bewindvoerders werken voor een bewindvoerdersorganisatie of in de maatschappelijke dienstverlening. Ga je als zelfstandige bewindvoerder werken, dan dien je een verzoek tot erkenning in bij de raad voor rechtsbijstand, bureau WSNP. Als bewindvoerder heb je een breed netwerk en kom je vaak in contact met de officier van justitie, advocaat, kantonrechter en verschillende financiële instellingen.

Vacatures bewindvoerder

Inwoners van Nederland die te maken krijgen met grote schulden kunnen voor hulp terecht bij verschillende instanties. Steeds vaker wordt er een beroep gedaan op de bewindvoerder, vrijwillig of via de rechtbank. Hierdoor blijft de vraag naar gediplomeerde bewindvoerders bestaan. Geschikte vacatures vind je op verschillende websites, het arbeidsbureau of uitzendbureau.

Bij een sollicitatie is het belangrijk om een goede cv op te stellen, zorg ook voor een pakkende motivatiebrief. Let goed op de eisen die gesteld worden: voldoe je hieraan, dan vergroot dit de kans op een passende baan.

Wil je de vacatures bekijken? Kijk dan eens op de pagina vacatures bewindvoerder!

Veelgestelde vragen over bewindvoerder

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het beroep bewindvoerder. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet wordt hij zsm beantwoord!

Wat doet een bewindvoerder?

Een bewindvoerder is een persoon die is aangesteld om het beheer over de financiën en goederen van een persoon over te nemen die daar zelf niet meer toe in staat is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een persoon die kampt met schulden of bij iemand die door een geestelijke of lichamelijke beperking niet meer in staat is om zijn of haar eigen zaken te regelen.

Wie kan een bewindvoerder aanstellen?

Een bewindvoerder kan worden aangesteld door de rechter. De persoon over wiens financiën en goederen de bewindvoerder het beheer zal voeren, kan hierom vragen of een familielid of de zorgverlener kan dit doen.

Welke taken heeft een bewindvoerder?

De taken van een bewindvoerder zijn onder meer het opstellen van een budgetplan, het beheren van de financiën en goederen van de onder bewind gestelde persoon, het betalen van rekeningen en schulden en het verzorgen van de belastingaangifte.

Wat is het verschil tussen een bewindvoerder en een mentor?

Een bewindvoerder beheert alleen de financiën en goederen van een persoon, terwijl een mentor zich richt op de persoonlijke belangen van de onder zijn of haar hoede geplaatste persoon. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het maken van afspraken met zorgverleners, het regelen van vervoer en het onderhouden van sociale contacten.

Hoeveel kost een bewindvoerder?

De kosten van een bewindvoerder worden in de meeste gevallen vergoed door de onder bewind gestelde persoon. De hoogte van deze vergoeding wordt door de kantonrechter bepaald en is afhankelijk van de omvang en complexiteit van het bewind.

Hoe lang duurt een bewindvoering?

Een bewindvoering kan worden ingesteld voor onbepaalde tijd, maar kan ook eindigen als de persoon over wiens financiën en goederen het bewind wordt gevoerd, weer zelf in staat is om deze zaken te regelen.

Kan een bewindvoerder worden ontslagen?

Ja, een bewindvoerder kan worden ontslagen als hij of zij zijn taken niet naar behoren uitvoert, of als de onder bewind gestelde persoon of diens vertegenwoordiger dit verzoekt.

Moet een bewindvoerder verantwoording afleggen?

Ja, een bewindvoerder moet verantwoording afleggen aan de kantonrechter en aan de onder bewind gestelde persoon of diens vertegenwoordiger over het gevoerde bewind.

Wat zijn de kwalificaties voor een professionele bewindvoerder?

Er zijn geen specifieke kwalificaties vereist om als professionele bewindvoerder aan de slag te gaan. Wel zijn er organisaties, zoals de BPBI en NBPB, die een keurmerk verstrekken aan professionele bewindvoerders die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Daarnaast is het belangrijk dat een bewindvoerder over goede communicatieve en sociale vaardigheden beschikt en in staat is om verantwoordelijkheid te dragen voor het beheer van de financiën en goederen van anderen.

Wat is het verschil tussen een professionele en een niet-professionele bewindvoerder?

Een professionele bewindvoerder is een persoon of organisatie die is gespecialiseerd in het beheren van financiën en goederen van mensen die hier zelf niet toe in staat zijn. Een niet-professionele bewindvoerder kan een familielid of vriend zijn die zich bereid heeft verklaard om het beheer over de financiën en goederen van de onder bewind gestelde persoon op zich te nemen.

Heb je vragen over Bewindvoerder?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Bewindvoerder', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Goedendag,

  Kan iemand mij meer uitleg geven over bewindvoerders die als ZZP werken. Ik kan online niet echt veel terug vinden.
  Mijn intentie is om in de toekomst dit te gaan doen, maar wat verdien je dan ongeveer en hoe gaat het in zijn werk. Krijg je per dossier een gedeelte van de kosten of wordt je alsnog per uur uitbetaald?

 • Als je in loondienst gaat als bewindvoerder, moet je dan ook benoemd worden door de kantonrechter? Zo nee, wat zijn dan de eisen?

 • Moet een bewindvoerder iemand die in de schuldhulpverlening zit en van 30 euro per week moet leven
  deze persoon aanmelden bij de voedselbank? Ik vraag dit namens een kennis. De bewindvoerder wil
  dit namelijk niet doen en zegt dat zij alleen voor de financiële taken is.

  • Beste ‘schaap’,

   Dit is een zeer specifieke situatie waar wij u helaas niet bij kunnen ondersteunen. Ik raad aan om contact te nemen met het bedrijf van de bewindvoerder of het BPBI (http://bpbi.nl/), zij kunnen u vast en zeker verder helpen.

   Wij hebben onderhand contact gehad met de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders en zij gaven aan het volgende: “De bewindvoerder heeft niet zozeer de taak om de aanmelding te doen. Wel zien wij vaak dat bewindvoerders dit oppakken of de aanvraag ondersteunen door de gevraagde gegevens aan te leveren.”

   Ik hoop u zo voldoende te hebben geholpen!

  • Goedemiddag,
   De betrokkene moet zichzelf aanmelden. Vaak is er een vaste inloopdag bij de voedselbank.
   Er volgt een intake, waarna financiële gegevens aangeleverd moeten worden.
   In dat stadium komt in de regel de bewindvoerder pas in beeld.
   De bewindvoerder kan snel bv het budgetplan en de inkomsten overleggen.
   Uiteraard kan het eerste contact met de voedselbank ook via de bewindvoerder gelegd worden, maar dat is per bewindvoerder verschillend en is geen verplichting.