Beroepen.nl » Belastingadviseur

Belastingadviseur

belastingadviseur

Een belastingadviseur wordt ook wel een fiscalist of fiscaal adviseur genoemd. Als fiscalist ben je dagelijks met twee belangrijke taken bezig, namelijk: compliance en het invoeren van verschillende soorten belastingaangiftes voor bedrijven en particulieren. Om het beroep belastingadviseur succesvol te kunnen beoefenen is het dus essentieel dat je het leuk vindt om met cijfers te werken en om contact te hebben met verschillende types mensen. Daarbij is een nauwkeurige manier van werken natuurlijk een vereiste voor dit beroep! Je wilt voorkomen dat er fouten in de belastingaangiftes ontstaan, of dat bedrijven meer belasting betalen dan noodzakelijk is.

Het is lang niet altijd even duidelijk hoe bedrijven of particulieren om moeten gaan met belastingen. Denk aan de verschillende regelingen waarvan personen en organisaties kunnen profiteren om minder belasting te hoeven betalen, de verschillende belastingstructuren die interessant kunnen zijn voor grote, internationaal opererende bedrijven, enzovoorts. Als belastingadviseur help je deze bedrijven bij het vinden van de juiste belastingstructuur, zodat zij zo min mogelijk belasting hoeven te betalen maar zich wel aan de regels houden. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, omdat fouten in de belastingaangifte voor een hoge boete kunnen zorgen.

De werkdag van een belastingadviseur

De werkdag van een belastingadviseur kan iedere dag weer anders zijn. De ene dag help je grote organisaties bij het inrichten van interessante belastingstructuren, terwijl je op andere dagen hulp biedt aan particulieren bij het invullen van hun belastingaangifte. De diversiteit aan taken tijdens de werkdag van een belastingadviseur maakt dit beroep zo uitdagend en afwisselend! Geen werkdag hoeft hetzelfde te zijn. Tijdens een werkdag werk je onder meer aan compliance, wat staat voor het dagelijks contact tussen een cliënt en de belastingdienst. Om boetes te voorkomen speel je hier een belangrijke rol bij! Enerzijds dien je te voldoen aan de regels van de belastingdienst, anderzijds probeer je ervoor te zorgen dat een cliënt zo min mogelijk belasting hoeft te betalen.

Naast compliance zal je voornamelijk bezig zijn met het invoeren van belastingaangiftes. Dit kan zowel voor particulieren zijn, als voor organisaties. Er bestaan tal van verschillende soorten belastingaangiftes. Denk aan de inkomstenbelastingaangifte die iedere Nederlander aan het begin van een nieuw jaar in moet voeren, de btw-aangifte voor beginnende ondernemers en het MKB, de vennootschapsbelastingaangifte, enzovoorts.

Advisering speelt bij werkdagen van belastingadviseurs een belangrijke rol. Bij een dergelijk advies kun je denken aan de advisering over het bijhouden van een administratie voor het MKB, het optimaal benutten van belastingregelingen voor organisaties en particulieren, enzovoorts. Ook wanneer organisaties of personen problemen met de fiscus ondervinden kan een belastingadviseur hulp bieden. Een belastingadviseur zal in dit geval adviseren over de beste mogelijkheid om een probleem zo snel mogelijk op te lossen. Des te sneller het probleem met de fiscus opgelost is, des te kleiner de kans op boetes ook wordt.

Belastingadviseur worden: welke opleiding volgen?

Om het beroep belastingadviseur te kunnen beoefenen dien je de belastingwet te kunnen interpreteren. Het interpreteren van de belastingwet leer je tijdens een opleiding Rechtsgeleerdheid, die je aan de Nederlandse universiteiten kunt volgen. Rechtsgeleerdheid biedt verschillende richtingen, waarbij je voor het beroep belastingadviseur voor de richting Fiscaal Recht moet kiezen.

Vaak ben je na het afronden van deze opleiding niet direct klaar met studeren. Organisaties geven hun werknemers vaak nog de kans om verschillende cursussen te volgen binnen en buiten de organisatie, om hun kennis verder uit te breiden. Deze cursussen vallen onder de beroepsopleiding NOB, wat staat voor Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en zal doorgaans zo’n drie jaar kosten. Tijdens het volgen van deze extra opleiding word je gezien als een aspirant-lid van de NOB. Op het moment dat je de periode van drie jaar succesvol afgerond hebt ben je een volwaardig lid.

Drie jaar bachelor, 1 jaar master en daarna drie jaar NOB traject. Pas na het behalen van de master fiscaal recht of fiscale economie mag men aan het NOB traject beginnen. Het NOB traject duurt altijd minstens drie jaar, het is niet mogelijk om dat in minder tijd te doen. Het NOB traject is echter geen studie met tentamens zoals op de universiteit en is meer praktisch ingericht. Overigens is het niet verplicht om de NOB opleiding te volgen. Het beroep van Belastingadviseur is immers niet beschermd. Niet alle kantoren stellen het lidmaatschap verplicht.

In de periode dat je vaktechnisch bezig bent sta je onder toezicht van een senior belastingadviseur, die je helpt bij het onder de knie krijgen van het vak. Zo leert je de senior fiscalist je onder meer hoe je een zakelijke brief opstelt voor bedrijven en particulieren, hoe je omgaat met een belastinginspectie bij bedrijven, enzovoorts. Vaak is het nog niet mogelijk om na je opleiding Fiscaal Recht als zelfstandige belastingadviseur te werken. Zeker de grote bedrijven zullen in het merendeel van de gevallen voor een belastingadviseur van de NOB kiezen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden, kijk dan op opleiding belastingadviseur!

Past het beroep belastingadviseur bij mij?

Of het beroep belastingadviseur bij je past is van verschillende aspecten afhankelijk. Zo moet je het leuk vinden om met cijfers te werken en moet nauwkeurigheid vooropstaan in je manier van handelen. Fouten in de belastingaangifte kunnen namelijk grote gevolgen hebben voor de cliënten die je helpt en je eigen baanzekerheid. Daarbij moet je enige sociale vaardigheden hebben om het contact met cliënten te voeren. Je moet hierbij duidelijk voor jezelf in beeld kunnen krijgen op welke manier een organisatie gestructureerd is, welke gegevens van belang zijn voor de belastingaangifte, enzovoorts.

Daarbij is het erg belangrijk om voldoende motivatie te hebben om de zesjarige opleiding tot belastingadviseur af te kunnen ronden. Naast de bacheloropleiding op de universiteit dien je immers nog drie jaar een vaktechnische opleiding te volgen om het beroep belastingadviseur te kunnen beoefenen.

Vacatures voor een belastingadviseur

Op internet zijn tal van verschillende websites te vinden waarop vacatures voor belastingadviseurs worden aangeboden. Veel belastingadviseurs blijven werken voor het bedrijf waar zij ook hun vaktechnische opleiding gevolgd hebben. In het merendeel van de gevallen gaat het hierbij om grote organisaties, die hun belastingadviseurs plaatsen bij grote opdrachtgevers. Het is sterk aan te raden om in de periode na het afronden van je studie eerst meer ervaring op te doen in het vak fiscalist. Pas wanneer je meer ervaring hebt kun je nadenken over de mogelijkheid om een eigen adviseurskantoor op te starten.

Er zijn ook belastingadviseurs die direct na hun studie al als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan. Het is in die situatie echter lastig om aan grote opdrachtgevers te komen, omdat grote opdrachtgevers eerder voor een bedrijf met een goede naam op het gebied van belastingadvies zullen kiezen. Mocht je toch als zelfstandig belastingadviseur aan de slag willen gaan, dan kun je particulieren of MKB’ers als klanten aannemen.

Heb je vragen over Belastingadviseur?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Belastingadviseur', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • De totale opleiding voor NOB-adviseur duurt 7 jaar i.p.v. 6 jaar. Drie jaar bachelor, 1 jaar master en drie jaar NOB. Hou er rekening mee dat een NOB traject een jaar kan uitlopen i.v.m. plaatsing voor cursussen. Dat geldt zeker voor adviseurs bij grotere kantoren.