Beroepen.nl » Architect

Architect

architect

Vind je het geweldig om de architectuur van gebouwen te bekijken als je een stad bezoekt? Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in de manier waarop gebouwen zijn opgebouwd of vormgegeven? Wellicht is het beroep architect dan echt iets voor jou! Een architect is verantwoordelijk voor het ontwerp van een gebouw. Het kan hierbij gaan om een bedrijfspand, een appartementencomplex, een museum, of tal van andere soorten gebouwen. Doordat je steeds per project werkt blijft het beroep architect afwisselend! Het ene moment ben je bezig met het ontwerpen van een nieuw schoolgebouw, terwijl je een maand later bezig bent met de architectuur van een bedrijfspand.

Als architect sta je in contact met tal van verschillende andere partijen. Denk bijvoorbeeld aan de aannemer die de plannen uiteindelijk uit zal moeten voeren, een elektricien die bekijkt of de aansluitpunten voor de verlichting haalbaar zijn, een loodgieter die zal controleren of sanitaire voorzieningen op de gewenste plek geplaatst kunnen worden, enzovoorts. Enige sociale vaardigheden zijn dan ook vereist als je het beroep architect wilt beoefenen.

De werkdag van een architect

Een architect werkt vrijwel altijd op basis van opdrachten, die vanuit verschillende organisaties kunnen worden gegeven. Het verschilt per opdracht hoe vrij een architect zijn creatieve brein mag laten werken. In sommige gevallen moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de stijl die een bedrijf uit wil stralen, de stijl van gebouwen in de omgeving van een nieuw te bouwen gebouw, enzovoorts. Ook zal je als architect altijd rekening moeten houden met de eisen die een gemeente of provincie aan de bouw van nieuwe gebouwen in steden of dorpen stelt.

Bij veel opdrachten krijgt een architect de mogelijkheid om zelf te bepalen welke opbouw van het gebouw het meest effectief en het best toepasbaar is op een gebouw. Tijdens het ontwerpen van een nieuw gebouw zal de architect voortdurend in contact staan met de opdrachtgever, om waar nodig tijdig bij te kunnen sturen. Een architect bespreekt samen met de opdrachtgever hoe het gebouw moet worden ingedeeld, waar de sanitaire voorzieningen in het gebouw moeten komen, enzovoorts. Tussentijds zal een architect de tot dan toe behaalde resultaten aan een opdrachtgever voorleggen om eventuele veranderingen aan de opbouw van het gebouw tijdig door te kunnen voeren.

Tijdens het ontwerpen van een nieuw gebouw houdt een architect met verschillende aspecten rekening. Naast de wensen van een opdrachtgever en de esthetische punten van een gebouw zijn ook de lichtinval, het aantal ruimtes, de materiaalkeuze, de manier van verwarmen en bijvoorbeeld de isolatie van groot belang bij het maken van een ontwerp van gebouwen. Pas wanneer de schets van een architect wordt goedgekeurd door de opdrachtgever zal de architect de schets omzetten naar een bouwtekening. Met deze bouwtekening kunnen de aannemers en ingenieurs die bij het project betrokken zijn aan de slag gaan.

Een architect kan ook een adviserende rol invullen. Zo kan een architect onder meer advies geven over de indeling van bepaalde ruimtes, de mogelijkheden bij een verbouwing van een gebouw, de mogelijkheden om een gebouw verder uit te breiden, enzovoorts. Architecten die zich specifiek richten op de indeling en het interieur van een woning worden vaak interieurarchitecten genoemd.

Architect worden: welke opleiding volgen?

Om aan de slag te kunnen gaan als architect moet eerst een bijpassende opleiding worden afgerond. Een geschikte opleiding is de opleiding Bouwkunde, die aan veel technische universiteiten in Nederland aangeboden wordt. Na het afronden van je bacheloropleiding kun je je met een masteropleiding verder specialiseren tot architect. Het is sterk aan te raden om na je bacheloropleiding altijd nog een aanvullende masteropleiding te volgen, om jezelf aantrekkelijker te maken voor de arbeidsmarkt.

Een andere manier om het beroep architect te mogen beoefenen is het volgen van de opleiding Architectuur op de Kunstacademie. Er zijn in Nederland slechts een paar Kunstacademies die deze opleiding aanbieden.

Na het afronden van je opleiding tot architectuur kun je jezelf inschrijven in het register voor Architecten. Aangezien het beroep architect een wettelijk beschermd beroep is, mag je jezelf alleen architect noemen als je in dit register ingeschreven staat.

Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur

Cibit B.V. | Klassikaal | € 3.475 | Niveau: post-hbo | Max. deelnemers: 12 | Tijdsduur: 5 dagen | Beoordeling: 8,3 (4 ervaringen)Logo van Cibit B.V.
Architectuur is al lang geen zaak meer van techneuten onder elkaar. Je moet een groot palet aan belanghebbenden beïnvloeden om je doel te bereiken. Van directeur tot beheerder, van ontwikkelaars tot gebruikers. Het is cruc…

Lees meer

Smart Building Management

FutureXL | Klassikaal | € 2.390 | Niveau: post-hbo | Max. deelnemers: 20 | Tijdsduur: 2 dagenLogo van FutureXL
Smart Building Management Digitale mogelijkheden maken een steeds groter deel uit van een gebouw. Om als manager de regie te voeren over nieuw- of herbouw van een Smart Building is een nieuwe aanpak vereist. Een andere man…

Lees meer

Digitalisering en informatiemanagement: proces en architectuur

NIVE Opleidingen BV | Klassikaal | € 3.290 | Niveau: none | Max. deelnemers: 20 | Tijdsduur: 49 dagenLogo van NIVE Opleidingen BV
Ontwerp en optimaliseer informatiestromen Vraag 10 Nederlanders naar hun mening over digitaliseren en je hoort 9 keer: te duur, te laat opgeleverd, te veel bugs. Toch kent iedereen voorbeelden van succesvol digitaliseren. …

Lees meer

Communiceren en Visualiseren architectuur

Tailor iT | Klassikaal | € 3.195 | Niveau: none | Max. deelnemers: 10 | Tijdsduur: 0,0 dagenLogo van Tailor iT
Deze opleiding telt drie lesdagen en twee workshops waarbij je in je eigen werkomgeving aan de slag gaat om een visualisatie en een verhaal te maken. Dag 1: Communiceren en visualiseren Aan de hand van de theorie en veel o…

Lees meer

Systeem architectuur en integraal ontwerpen met SE

PAO Techniek en Management | Klassikaal | € 1.250 | Niveau: none | Max. deelnemers: 16 | Tijdsduur: 2 dagenLogo van PAO Techniek en Management
Tijdens deze cursus leer je om de juiste technieken en hulpmiddelen toe te passen om de integraliteit van het systeem te blijven bewaken gedurende alle fasen van het project. Systeemarchitectuur maakt de integrale samenhan…

Lees meer

Past het beroep architect bij mij?

Of het beroep architect bij je past is van verschillende aspecten afhankelijk. Allereerst moet je over voldoende creativiteit beschikken om gebouwen op een intelligente wijze vorm te kunnen geven. Doordat je rekening dient te houden met tal van verschillende factoren, is het lang niet voor iedereen even makkelijk om een gebouw te ontwerpen die voldoet aan de wensen van een opdrachtgever.

Ook enige sociale vaardigheid is noodzakelijk om succesvol te kunnen zijn als architect. Je staat immers voortdurend in contact met de opdrachtgever en andere betrokken partijen, waarbij je er alles moet doen om de wensen van de opdrachtgever zo nauwkeurig mogelijk op papier te krijgen. Dit is niet bij iedere opdrachtgever even gemakkelijk, omdat niet iedere opdrachtgever direct weet wat hij of zij wil.

Andere eigenschappen van een goede architect zijn onder meer: analytisch, innovatief en klantgericht.

Vacatures voor een architect

Op internet vind je verschillende websites waarop vacatures voor architecten worden aangeboden. Het aantal beschikbare vacatures voor architecten is niet heel groot, aangezien het aantal nieuwbouwprojecten in de afgelopen jaren afgenomen is en veel mensen hun hele leven werkzaam blijven als architect. Dit vermindert de doorstroom in deze branche en houdt het aantal vacatures zodoende beperkt.

Veel architecten kiezen er na het afronden van hun studie voor om als zelfstandig architect aan de slag te gaan, om als freelancer opdrachten aan te nemen. Zeker in de beginfase van je carrière als architect is dit vaak geen slimme keuze, omdat je veel grote partijen voor ervaren en grotere architectenbureaus kiezen bij de uitbesteding van hun opdracht. Dit maakt het lastig om aan opdrachtgevers te komen als freelancer. Door eerst een naam en portfolio op te bouwen in de architectenwereld wordt het later makkelijker om een eigen architectenbureau op te starten.

Tip: kijk eens of je een baan aangeboden kunt krijgen bij het architectenbureau waar je een stage voor je studie gelopen hebt! Zij kennen jou en jij kent hen, wat voor beide partijen een voordeel kan zijn.

Heb je vragen over Architect?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Architect', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren