Beroepen.nl » Advocaat » Rechten Studeren

Rechten Studeren – Rechtsgeleerdheid

advocaat

Je komt het overal tegen, het zogeheten ‘recht’. Vanaf je kindertijd tot aan je overlijden zul je te maken hebben met recht, denk hierbij aan recht op studiefinanciering, verkeersregels tijdens het fietsen of (auto)rijden, wanneer je iets koopt. Je ontkomt er niet aan, het recht regelt namelijk voor zowel particulieren, bedrijven als de staat wat er wel of niet mag. Veelal zul je pas door hebben hoeveel invloed het recht heeft, zodra er iets mis gaat en er problemen dienen te worden opgelost. Daarom is een studie rechten, of officieel rechtsgeleerdheid, ook een studie dat zich kenmerkt door het begrijpen van zeer veel regels (de wetten).

Lijkt het jou iets om actief te zijn met rechtsgeleerdheid? Je kunt er namelijk alle kanten mee op en je staat midden in de maatschappij tijdens je baan. Daarnaast zijn er enorm veel mogelijkheden qua werk na jouw studie rechten. Op deze pagina vertellen wij je alles wat je moet weten over de studie rechtsgeleerdheid!

Wat houdt de studie rechtsgeleerdheid in

Voordat je aan de studie rechten begint, wil je natuurlijk weten wat deze studie precies inhoudt. Het kan zijn dat er namelijk nogal wat informatie op je af komt, vanaf de verschillende universiteiten die deze studie aanbieden. Hieronder een overzicht van de verschillende jaren en mogelijkheden.

Eerste jaar rechten; Rechtsgeleerdheid

Het eerste jaar wordt gebruikt als een algemene studie in rechtsgeleerdheid, zodat je een goed beeld krijgt van de verschillende kanten die je op kunt met de studie rechten. Zo zul je een inleiding krijgen van de verschillende hoofdonderdelen van het recht. Denk hierbij aan rechtswetenschap, privaatrecht, staats- en bestuursrecht en strafrecht. Daarnaast leer je nog enkele vaardigheden waaronder studievaardigheden, rechtsfilosofie, oefenrechtbank en juridische schrijfvaardigheden. Je zult een aantal studiepunten moeten halen, waardoor je door kunt naar het tweede studiejaar.

Tweede jaar rechten; Publiekrechtelijk gericht

Het tweede jaar is gericht op staats- en bestuursrecht en ook strafrecht, waarbij het totaal meer richting publiekrechtelijk gefocust is. De vakken die je krijgt zijn staatsrecht, bestuurs(proces)recht 1 en 2, strafrecht en strafprocesrecht 1 en 2, historische ontwikkeling van het privaatrecht en het publiekrecht, tot slot de oefenrechtbank. Ook zul je de keuze moeten maken tussen de vakken belastingrecht, sociaal recht of personen- en familierecht.

Derde jaar rechten; Privaatrechtelijk gericht

In het derde jaar zal de studie zich vooral richten op burgerlijk recht en handelsrecht, oftewel privaatrechtelijk van aard. De vakken die je tijdens dit jaar krijgt zijn burgerlijk recht 1 en 2, burgerlijk procesrecht, rechtseconomie, europees economisch recht, ondernemingsrecht en de oefenrechtbank. Tot slot zul je ook de keuze moeten maken tussen rechtsfilosofie of rechtssociologie.

Vierde jaar rechten; tijd voor een master

Zodra je het derde jaar hebt gehaald, zul je gaan kiezen voor een master in rechtsgeleerdheid. Het merendeel van de studenten kiest voor de master Nederlands Recht, maar er zijn nog meer opties namelijk; Fiscaal Recht, Onderzoeksmaster Publiekrecht, Onderzoeksmaster Onderneming & Recht, Notarieel Recht en Duale master Onderneming & Recht. Niet iedereen wordt toegelaten tot bepaalde masters, deze keuze ligt namelijk bij de examencommissies van de masteropleidingen.

Voor wie is de opleiding

Wil jij weten of je geschikt bent voor een studie rechten ofwel de bachelor Rechtsgeleerdheid? Je zult moeten beschikken over een goed analytisch vermogen, sterk zijn in het lezen en leren of bestuderen van juridische teksten en tot slot interesse hebben in zelfstandig studeren. Het is niet gek dat er veel eerstejaars afvallen, omdat dit jaar vooral bedoeld is als inleiding tot de rechtenstudie. Dus wil jij rechten studeren, zorg dan dat je een goede portie doorzettingsvermogen hebt om door te blijven studeren en het eerste jaar door te komen!

Na de studie; een keuze uit banen en beroepen

Niet alleen tijdens je studie rechten kun je alle kanten op, ook nadat je de opleiding afgerond hebt kun je een diversiteit aan functies bekleden. Denk hierbij aan alle juridische beroepen waaronder advocaat, rechter, of officier van justitie. Maar uiteraard kun je ook het bedrijfsleven in, waarbij je als jurist een adviserende, administratieve of leidinggevende functie kunt verkrijgen. Zoals vermeld kun je na de studie uit verschillende beroepen kiezen, zoals advocaat, rechter, notaris, belastingadviseur of juridische functie in het bedrijfsleven of misschien heb je liever een juridische functie bij de overheid. De mogelijkheden zijn er, let wel op bij het volgen van jouw studie, of deze aansluit op het beroep dat jij graag zou willen uitvoeren. Het kan zijn dat er namelijk bepaalde vakken, of een bepaalde richting, belangrijk zijn voor enkele functies.

Vragen of opmerkingen? Deel het met ons!

Heb jij na het lezen van deze pagina nog vragen over de studie en bijbehorende mogelijkheden? Of misschien heb jij wel ervaring met de studie of het werk en kun je enkele aspecten toelichten? Laat het ons nu weten in de reacties!

[kkstarratings]

Rechten Studeren?

Waar kun je een rechten studie volgen?
Kijk bij de volgende aanbieders:

Helaas, momenteel geen aanbieders beschikbaar!

Meer over Rechten

Opleiding tot advocaat
Rechten studeren

Heb je vragen over Rechten Studeren?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Rechten Studeren', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren