Beroepen.nl » Advocaat » Opleiding Advocaat

Opleiding Advocaat

Veel mensen komen in hun leven een of meerdere keren in aanraking met een advocaat. Dit kan zijn om kleine of juist grote geschillen of conflicten. In welke aard dat contact ook is, het is zeker dat de advocaat kundig en professioneel is en jou ten volle bijstaat. Wil jij dat graag ook? Lees je dan in met de opleiding advocaat. Dit traject van opleidingen stelt jou in staat ook op die manier mensen bij te staan, en dat in het gebied waar jouw interesses naar uit gaan, want je kunt binnen de opleiding tot advocaat veel je eigen richting kiezen en zelf uiteindelijk bepalen waar je in de toekomst terechtkomt.

Recht Basiskennis *aanrader

In het dagelijkse leven hebben we vaak met recht te maken. Huwelijken en scheidingen, bouwvergunningen, koopovereenkomsten, algemene voorwaarden, verkeersovertredingen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In al deze situaties is er sprake van een rechtsbetrekking. Deze cursus geeft een compleet beeld van rechtsbetrekkingen waarmee je als burger te maken kunt krijgen.

 • v.a. 179,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Werkzaamheden van een advocaat

Kort samengevat staat een advocaat een persoon of een groep personen bij in hun strijd of verdediging tegenover een andere partij. Dit bijstaan kan in allerlei soorten rechtszaken gebeuren. Bijvoorbeeld in civiele rechtszaken waarbij er twee groepen burgers (of twee individuen) een conflict met elkaar hebben en dat in de rechtszaak uitvechten. Een andere richting is de strafvervolging. Hierbij pleit het OM voor een straf en zal een advocaat de gedaagde bijstaan in het proces van verdediging tegenover het OM. Beide richtingen verschillen nogal en kunnen beide gekozen worden tijdens de advocaat opleiding.

De dagelijkse werkzaamheden zijn divers en zijn elke dag anders. Afhankelijk van de manier waarop je werkt, zal je werk aangeboden krijgen. Als je werkt binnen een advocatenkantoor, zal op een gegeven moment een cliënt jou aangewezen worden. Het proces begint dan door een intakegesprek te voeren. Uit dat gesprek moet blijken wat de aard van het conflict is en of je deze persoon verdedigt of juist een andere partij daagt en dus een claim hebt. Dit laatste kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een schadeclaim door een ongeluk of leed, of bijvoorbeeld door schade aan materiaal dat niet door de persoon veroorzaakt is.

Anderzijds kun je ook cliënten treffen die een dagvaarding hebben gekregen van het OM en dus strafrechtelijk vervolgt worden. Deze strafeisen kunnen in allerlei formaten voorkomen en hangen af van de aard van de, vermeende, gepleegde misdaad. Deze kunnen uiteenlopen van moord tot diefstal of vernieling. Het is jouw taak als advocaat deze situatie volledig in kaart te brengen en een strategie te bedenken om de cliënt zo goed als mogelijk bij te staan. Dit doe je bijvoorbeeld door bewijsstukken te verzamelen en te analyseren. Verder zal je in het hele proces van de rechtsgang met allerlei personen in aanraking komen, bijvoorbeeld de officier van justitie, de rechter zelf, getuigen en andere betrokken personen.

Voor wie is de opleiding advocaat?

De opleiding advocaat is er voor iedereen die graag mensen helpt en ondersteunt op juridisch vlak. Je kunt allerlei verschillende dingen tegenkomen en dat maakt het beroep divers. Het fijne van het beroep is dat je zelf vrijheid hebt in de te kiezen richting. Als je bijvoorbeeld weinig affiniteit hebt met strafrecht, of dat te indringend vindt, dan kun je ook werkzaam gaan binnen de civiele strafpleiting. Die richting is meer sociaal en weegt minder zwaar op je gemoedstoestand. Je moet er ook rekening mee houden dat het beroep zeer sociaal is, omdat je altijd in overleg bent met je cliënten.

Mbo-, hbo-, of wo-niveau?

De opleiding advocaat is uitsluitend een wo-opleiding. Dit houdt in dat je de opleiding moet volgen aan een universiteit. Dit kan op veel locaties in Nederland en bij vrijwel iedere Nederlandse universiteit. In feite bestaat de opleiding advocaat niet zelf, maar is dit een vervolgstap op de basisopleiding, namelijk de opleiding rechten. Deze universitaire studie is de eerste stap in een carrière als jurist. En aan het begin van deze studie, of op een later tijdstip, kun je een eigen richting kiezen die wel of geen mogelijkheid biedt om advocaat te worden.

Mocht je ervoor kiezen om wel de mogelijkheden te hebben om advocaat te worden, dan zal je na je rechtenstudie van 3 jaar (bachelor) moeten kiezen hoe je je carrière als advocaat gaat invullen. Dit houdt in dat je een advocatenkantoor moet vinden waar je je opleiding kunt afmaken. Je volgt dus je opleiding advocaat bij dat kantoor. Logischerwijs zal je al gaan werken tijdens je opleiding, je doet dus ervaring op terwijl je al bezig bent met het vak.

Voor de universitaire opleiding rechten geldt dat je een vwo-diploma nodig hebt. Mocht je die niet hebben dan kun je ook binnenkomen door een hbo-opleiding te hebben afgerond. Afhankelijk van in hoeverre je die hbo-opleiding hebt afgerond kun je bijvoorbeeld een jaar minder volgen. Uiteraard is het wel aangeraden dat die hbo-opleiding ook in het juridische vlak ligt. Mocht je alleen een mbo-opleiding hebben, dan kun je alsnog doorstromen naar de rechtenstudie door eerst een hbo-propedeuse te behalen of hbo-opleiding af te ronden.

Na het kiezen van de studie rechten is een veelgemaakte stap het kiezen van de richting Nederlands Recht. Dit is de meest logische richting om advocaat mee te worden. Deze richting houdt onder andere in het begrijpen en doorgronden van het Nederlands rechtssysteem, dus onder andere de grondwet en andere wetsartikelen. Deze kennis zal je gebruiken binnen de hele opleiding.

Veelgestelde vragen

✅ Welke opleiding heb je nodig voor advocaat?

Om de opleiding tot advocaat te volgen, dien je een wo-opleiding te hebben afgerond. Het kan daarnaast ook zo zijn dat er bepaalde vakken in je vakkenpakket worden vereist. Kijk hiervoor duidelijk naar de toelatingseisen binnen de opleiding die jij graag wil gaan volgen. Dit kan namelijk verschillen per universiteit.

✅ Wat zijn de advocatenopleiding kosten?

Wat de kosten zijn voor een opleiding tot advocaat, hangt erg af bij welke universiteit je deze opleiding wil gaan volgen. Kijk hiervoor dus naar het overzicht aan mogelijkheden en welke kosten er gemaakt moeten worden.

✅ Waarom wil iemand advocaat worden?

De reden voor de meeste mensen om advocaat te worden, is om mensen te helpen door het recht te laten zegevieren. Gaat er ergens iets mis, dan helpt een advocaat jou bij de bemiddeling hiervan. Daarnaast is het ook een goed betaalde baan, wat ook voor velen een belangrijke reden kan zijn.

✅ Kun je met hbo-opleiding doorleren tot advocaat?

Ja, je kunt na de hbo-opleiding doorgaan voor een wo-opleiding om zodoende alsnog advocaat te worden.

✅ Welke opleiding is nodig om strafrecht advocaat te worden?

Zodra jij rechten gaat studeren kun je tijdens jouw studie een bepaalde richting kiezen, waaronder strafrecht.

Na afronding van de opleiding

Zoals gezegd is de opleiding advocaat de laatste stap die je afloopt. Nadat je dus de rechtenstudie succesvol hebt afgerond zal je een advocatenkantoor moeten vinden waar je je opleiding advocaat volgt en ook gaat afronden. Vaak kun je daarvoor gebruik maken van je connecties of van de connecties van de universiteit. Deze heeft vaak ook trajecten die je kansen bieden om zulke kantoren te vinden.

Als je uiteindelijk binnen een kantoor je opleiding afgerond hebt, ben je officieel advocaat en kun je zowel zelfstandig als binnen een bedrijf aan de slag gaan. In sommige gevallen krijg je een contract aangeboden bij het kantoor waar je de opleiding hebt gevolgd en kun je daar dus blijven werken. Mocht die plaats toch niet geschikt voor je zijn, kun je altijd op zoek gaan naar vacatures voor advocaten. Deze zijn in heel Nederland te vinden en voor veel verschillende specialismen. Er zit dus altijd wel iets voor je bij.

Recht Basiskennis *aanrader

In het dagelijkse leven hebben we vaak met recht te maken. Huwelijken en scheidingen, bouwvergunningen, koopovereenkomsten, algemene voorwaarden, verkeersovertredingen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In al deze situaties is er sprake van een rechtsbetrekking. Deze cursus geeft een compleet beeld van rechtsbetrekkingen waarmee je als burger te maken kunt krijgen.

 • v.a. 179,-
 • Thuisstudie
 • Laudius
 • Cursus kosteloos met STAP budget
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Meer over Advocaat

Over het beroep advocaat
Opleiding advocaat
Rechten studeren

Advocaat Opleiding volgen?

Waar kun je de opleiding tot advocaat volgen? Kijk bij de volgende aanbieders:

 1. Laudius – Recht Basiskennis (v.a. 179,- )

Heb je vragen over Opleiding Advocaat?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Opleiding Advocaat', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


 • Beste,
  Ik heb nog een paar vragen.
  Het is een droom van mij om ooit rechten te studeren.
  Maar je ziet veel online van NCOI, NTI, Nha opleidingen etcetera…
  Hbo rechten.
  Er staat steeds bij 3jaar.
  Maar de wettelijke norm is toch 4jaar?
  Zijn deze opleidingen erkend?
  Ik zou dit graag doen maar ik wil echt 100% zeker zijn.
  Dat je daarna met dat HBO rechten diploma of getuigschrift.
  Ook de master kan volgen.
  Er staat ook soms bij HBO bachelor rechten.
  Maar dat hangt af van welke onderwijsinstelling.
  Dit zou zijn via een thuisstudie online 1lesdag per week.
  Per module examens
  En stage.
  Graag heb ik graag de juiste informatie.
  Ik wil echt dit doen voor een juriste te worden.
  En als het zou meevallen advocate.
  Ik heb in mijn jeugd nooit de kansen gekregen om dit te studeren.
  Ook had ik in mijn jeugd niet de financiële hulp.
  Daarom heb ik toen een beroepsopleiding gedaan.
  Om snel aan het werk te gaan.
  Ik hoop dat u mij kan helpen met mijn vragen!
  Ook vraag ik me af of deze diploma’s en getuigschriften worden erkend in België
  Alvast heel erg bedankt!
  Met vriendelijke groet, Sybrina Van Zele

 • Ik heb NRS Bouwkunde gestudeerd en werk al ruim 15 jaar als Milieuhandhaver. Ik zou graag advocaat strafrecht willen worden. Ik ben al ruim 14 jaar BOA en heb op HBO niveau Handhaving milieukunde gevolgd en afgerond. Welke vooropleiding op HBO heb ik nodig om verder aan de Universiteit de opleiding tot advocaat strafrecht te volgen?