Taxipas halen?

taxichauffeur

Het beroep taxichauffeur is erg populair onder mensen van alle leeftijden. Dankzij de grote flexibiliteit is het mogelijk om overdag of ’s avonds te werken, door de week of in het weekend. De meeste taxichauffeurs zijn zzp’ers. Daarnaast is er de mogelijkheid om voor een taxibedrijf werken. Nederlandse taxichauffeurs moeten, naast hun rijbewijs, beschikken over een taxipas of chauffeurspas (ook wel chauffeurskaart genoemd). Hierin onderscheiden we de taxipas met beperkte certificering of met volledige certificering.

Voor wie is de opleiding?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die graag aan de slag wil als taxichauffeur. Dit kan binnen het personenvervoer, leerlingenvervoer of zorgvervoer. Om toegelaten te worden tot het examen moet je minimaal 17 jaar zijn. Er is geen maximumleeftijd, iedereen vanaf 17 jaar en ouder kan deelnemen aan de opleiding en het examen. Dit geldt zowel voor de volledige taxipas als de beperkte taxipas voor taxi.

Een taxipas halen is ook zeer geschikt voor mensen die hun huidige beroep om willen zetten tot taxichauffeur. Sommige taxibedrijven bieden deze opleiding aan, met als doel meer personeel te werven.

Hou je wel van een uitdaging en afwisseling, blijf je altijd rustig in stressvolle situaties en rij je verantwoord en veilig in het verkeer, dan is het behalen van de taxipas zeker iets voor jou.

Opleiding of cursus taxipas

Het verschil tussen een opleiding en cursus taxipas zit hem in de tijdsduur. Er wordt wisselend gesproken van een opleiding of cursus taxipas. Daarnaast wordt deze opleiding aangeboden onder de benaming chauffeursdiploma, chauffeurskaart of taxichauffeur opleiding. Een taxipas cursus duurt gemiddeld 3 tot 6 weken. Uit de praktijk blijkt dat de meeste mensen hun diploma binnen 4 weken halen. Wil je via een mbo-opleiding taxichauffeur worden, dan duurt 2 tot 3 jaar. Om het diploma te behalen is het nodig om binnen een jaar te slagen voor zowel het theorie- als praktijkexamen. Hierbij maakt het niet uit in welke volgorde dit gedaan wordt. Het is belangrijk om het examen zo vroeg mogelijk te plannen. In geval van niet slagen zal er namelijk herexamen gedaan moeten worden.

Mbo-opleiding taxichauffeur

De langdurige opleiding tot het behalen van een taxipas wordt gegeven op mbo-niveau 2. Dit betekent dat vrijwel de meeste mensen deze opleiding probleemloos kunnen volgen. Het gaat hier om een beroepsbegeleidende leerweg, waarbij leren en werken wordt gecombineerd. Een en ander is ook weer afhankelijk van de gekozen opleiding. De opleiding taxichauffeur van het ROC duurt 2 tot 3 jaar. Er gelden geen toelatingseisen voor de basisberoepsopleiding op niveau 2. De taxipas basisopleiding bestaat uit gemiddeld 4 theorielessen en 2 praktijklessen. Ook dit is weer afhankelijk van de aanbieder.

Daarnaast is er nog taxipas zelfstudie. Hierbij leer je in je eigen omgeving en tempo. Deze studie vereist voldoende discipline om door te zetten. Het taxi-examen bestaat altijd uit een theorie- en praktijkgedeelte.

Inhoud van de opleiding taxichauffeur

Om deze opleiding te volgen moet je beschikken over minimaal rijbewijs B. Tijdens het behalen van je rijbewijs heb je alles geleerd over verkeersregels en verkeerstekens. De verkeerswetgeving wordt tijdens de opleiding taxipas nog eens uitvoerig behandeld. Bij de taxipas met volledige certificering leer je over het voorbereiding en ritprijs, administratie en documenten. Dit is belangrijk om op een juiste en eerlijke manier af te kunnen rekenen met klanten. Ook leer je alles over de ritten en rijtijden. Daarnaast wordt de wet- en regelgeving met betrekking tot taxivervoer besproken.

Als taxichauffeur ben je met veel meer handelingen bezig dan alleen het rondrijden van klanten. Je kunt te maken krijgen met een verkeersongeval. Het is dan belangrijk dat je weet hoe je dan moet handelen. Taxichauffeur zijn is een uitdagend en afwisselend beroep, je komt veel in contact met verschillende mensen. Daarom leer je conflictsituaties herkennen en vermijden, en hoe jouw eigen gedrag hierop invloed van is. De opleiding behandelt ook hoe te handelen bij agressie, iets dat vaker voorkomt bij het beroep taxichauffeur.

Als taxichauffeur rij je vaak op navigatie. Daarnaast sta je via communicatieapparatuur in contact met de taxicentrale. Je leert dan ook omgaan met alle boord- en communicatieapparatuur. Soms heeft de klant een klacht. Om deze goed af te handelen leer je hier mee om te gaan. Daarnaast krijg je in veel gevallen een examentraining.

Theorie en praktijk

Het theoretische gedeelte omvat alles wat hierboven besproken is. Het praktijkgedeelte is net zo belangrijk, omdat deze opleiding ook uit een praktijkexamen bestaat. Tijdens de praktijkles leer je alles over stratenkennis. Je moet weten welke snelwegen waar naartoe leiden, maar ook stratenkennis van de eigen omgeving is belangrijk. De praktijkles behandeld ook het rijden van punt A naar punt B, waarbij het belangrijk is de juiste procedure te volgen. Daarnaast wordt het oplossen van storingen besproken, je kunt als taxichauffeur altijd te maken krijgen met storingen of uitval. Tevens oefen je de klantvriendelijkheid in de praktijk.

Tijdelijke Taxipas

Het Kiwa Register kan in verschillende situaties een tijdelijke pas uitgeven, waaronder de tijdelijke bestuurderskaart. Neem voor meer informatie contact op met het Kiwa Register.

Theorie- en praktijkexamen doen

Voordat je een chauffeurskaart of taxipas kan aanvragen, moet je bij het CBR het chauffeursdiploma halen. Voor het chauffeursdiploma leg je twee examens af. De eerste is de theorie taxi vakbekwaamheid. Het theorie-examen duurt 60 minuten en bestaat uit 28 meerkeuzevragen en 12 overige vragen. Tijdens het theorie-examen beantwoord je vragen over het gedrag, houding, communicatie en de wet- en regelgeving. Je bent geslaagd wanneer je 32 of meer vragen goed hebt: de uitslag ontvang je meteen na het examen.

Het tweede examen bestaat uit een praktijkexamen. Hiervoor dien je zelf een taxi mee te nemen, voorzien van navigatie en communicatieapparatuur. Dit examen duurt 85 minuten en bestaat uit drie opdrachten. Zo moet je op aanwijzing van de examinator rijden vanaf het CBR tot aan een opgegeven adres of locatie. Hierbij mag je geen gebruik maken van navigatie of een plattegrond. Daarnaast rijd je naar een opgegeven locatie met behulp van navigatie of plattegrond. Als laatste rijdt je terug naar het CBR. Ook nu ontvang je de uitslag meteen na het examen. Beiden uitslagen zijn 1 jaar geldig.

Voor een beperkte chauffeurskaart taxi leg je een ander praktijkexamen af. Tijdens het examen maak je gebruik van navigatieapparatuur, plattegrond of stratenboek. Het is niet nodig om te rijden met behulp van stratenkennis.

Na de opleiding

Ben je geslaagd voor zowel het theorie- als praktijkexamen, dan kun je de taxipas aanvragen. Dit kan op de site van het KIWA Register. De taxipas of chauffeurskaart is persoonsgebonden en geeft toegang tot de boordcomputer, registreert de rij- en rusttijden en plaatst een digitale handtekening. Tevens is dit een visueel identificatiemiddel. De taxipas is gedurende 5 jaar geldig.

Voor het aanvragen van de taxipas of chauffeurskaart onderteken je een aanvraagformulier, voorzien van pasfoto. Daarnaast heb je de volgende dingen nodig:

 • Geldig rijbewijs voor beroepsmatig personenvervoer
 • Het chauffeursdiploma voor de taxi
 • Verklaring omtrent het gedrag, maximaal 4 maanden oud
 • Geneeskundige verklaring, maximaal 4 maanden oud

Let op: vervoer je klanten en laat je deze hiervoor betalen, dan moet je altijd in het bezit zijn van een geldige taxipas en vergunning. Heb je dit niet, dan loop je het risico op een boete en een strafblad. Ben je in dienst bij een taxibedrijf, dan heb je deze vergunning niet nodig; het taxibedrijf zelf regelt dit.

Taxipas kosten

De kosten voor de opleiding variëren van ongeveer €750 tot €1000. Volg je een bbl-opleiding, dan betaal je vanaf je 18e jaar €236 per jaar aan cursusgeld. De kosten voor leermiddelen variëren per gekozen opleiding. De taxipas zelf kost €130,62, zowel beperkt als onbeperkt.

Wat kost het verlengen van de taxipas?

Om de taxipas te verlengen dien je opnieuw een verklaring omtrent gedrag en geneeskundige verklaring af te geven. Het verlengen van de taxipas kost hetzelfde als het nieuw aanvragen hiervan.

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 55 reacties op: “Taxipas halen?”

 1. Als ik in het personenvervoer met b.v. schoolkinderen wil gaan rijden welke middelen heb ik dan nodig is dit alleen een chauffeurspas of nog meer?
  En hoelang is de pas geldig?

  Beantwoorden
 2. hallo , ik was 23 jaar buschauffeuse tot het bedrijf failliet ging , heb nog een bestuurders kaart . ik rijd nu vrijwillig mensen naar bv het ziekenhuis of iets anders . voor een instelling rijd ik met een busje voor 8 personen , zonder taxipas ? ! ga ik bij een bedrijf werken , moet ik een taxipas halen , moet er 3 jaar blijven , tegen een veel te laag loon . 10 euro bruto per uur en wacht rijden gaan van de loon af . ik noem dit uitbuiting maar ok . ben ik in overtreding als ik voor deze instelling rijd ? Karin Post

  Beantwoorden
 3. Neef heeft tussen jaar ,is 18 jaar oud en wil als taxichauffeur met
  Beperkte taxipas aan de gang vraag,is dat mogelijk heeft half jaar rijbewijs.
  Doel als schooljeugdvan speciaal onderwijs ophaal en terug te brengen.

  Beantwoorden
 4. Graag zou ik wat informatie hebben voor mijn vader hij is 75 jaar nog helemaal fit en wil graag z’n taxi pas halen onze vraag is of dit mogelijk is

  Beantwoorden
 5. De vraag is of ik ontheffing kan krijgen voor de theorie ? ik heb namelijk in de opleiding rijinstructeur de theorie 1A gehaald en ook 2A en 2B .

  Beantwoorden
 6. Welk niveau van nederlandse taal beheersing heb je nodig om deze opleiding voor taxicahauffeur te kunnen volgen?
  Kan het ook in een andere taal?

  Beantwoorden
 7. Ik ben geïnteresseerd om chauffeur te worden voor Groepsvervoer. Opdrachten via de gemeente voor vervoer in de Zorg.
  Heb je hiervoor dezelfde eisen nodig om een taxipas te halen als een “normale taxi” op de weg?
  Vr. Gr. Joost J. Jimkes

  Beantwoorden
 8. Ik heb in 1987 mijn ccv-b chauffeursdiploma gehaald en heb code 95 op mijn rijbewijs staan…heb ik dan taxipas nodig voor personenvervoer? Grt

  Beantwoorden
 9. ik ben een sosa gediplomeerde ambulance chauffeur, kan ik dan een taxipas aanvragen zonder nog theorie te hoeven doen of praktijk en wat zijn de kosten van de taxipas. en waar zou ik deze dan kunnen aanvragen.
  hoop dat de vraag duidelijk is

  Beantwoorden
 10. Ondergetekende heeft de practijk examen niet gehaald, niet geslaagd dus. Niet verder gegaan. Het bedrag wat ik betaald heb, is dat aftrekbaar bij belastingdienst?

  Beantwoorden
 11. Hallo.
  Ik zit er over te denken om een Taxipas te halen.
  Ik ben 72 jaar en heb gewerkt als buschauffeur lijndienst tot mijn 66 jaar dus 40 jaar van GTW tot Syntus. Achterhoek
  Ik heb een CCV diploma B.
  Wat heb ik dan nog meer nodig om ij het bezit te komen van een chauffeurspas.
  Groetjes GL Bouwmeester

  Beantwoorden
 12. Beste..ik heb tot 2011 school vervoer gedaan.had n beperkte pas…deze pas is al ruime tijd verlopen..mijn vraag is of deze nog verlengt kan worden…en welke pas dien ik nog te halen als ik als zelfstandige personen vervoer wil gaan doen..mvg Brigitte brands

  Beantwoorden
 13. Ik ben al 2 x gezakt voor het Praktijkexamen Taxichauffeur. De 3e keer komt het examen voor mijn kosten. Daarna verloopt mijn tijdelijke chauffeurskaart helaas. Wat moet ik dan doen?

  Beantwoorden
 14. Is het mogelijk als je het rijbewijs b gehaald hebt maar een beperking hebt een opleiding te volgen voor een taxipas ? Rijbewijs b gehaald met een stuurknop.

  Beantwoorden
 15. Hallo,ik ben een vrachtwagen chauffeur met 22 jaar ervaring met chauffeur pas rijbewijs abcde moet ik ook taxi pas halen als ik taxi wil gaan rijden.

  Beantwoorden
 16. Ik mis nog namen en adressen van keurings bevoegde personen (medisch) in mijn omgeving. Met andere woorden, waar kan ik tercht voor een keuring als taxi chauffeur.

  Beantwoorden
 17. goedemorgen, Ik ben een oud-taxi chauffeur cq ondernemer, (staat geregistreerd bij CBR als zodanig). Nu heb ik een bestuurderspas code 95 en rijbewijs voor ABCDE is er voor mij een ontheffing om taxi te gaan rijden met een verlengde limo service voor een werkgever?

  Beantwoorden
 18. Ik heb rijbewijzen B, C. CE, chauffeurs diploma en code 95. Moet ik dan ook de opleiding volgen of kan ik bij de Kiwa een taxipas aanvragen?

  Beantwoorden
 19. Hoi, Ben in het bezit van CCV-B personenvervoer /Heb alle rijbewijzen en code 95. Wil nu dat ik met pensioen ben gegaan een aantal uren per week in het leerlingen vervoer wat gaan doen. Kunt U mij vertellen wat ik voor een pas moet halen om dit te kunnen doen.

  Beantwoorden
 20. Goede dag
  Vraagje; Ik heb een geldig rijbewijs B C en CE en een geldige chauffeurspas voor rijbewijs CE.
  Wat moet ik dan nog doen om taxi te besturen als beroeps taxichauffeur.

  Bedankt Groeten Johan Geene

  Beantwoorden
 21. Beste mn/ mvr.

  ik ben 45 jr, man. ik heb gemeentelijke uitkering.
  Hoe kan ik taxi pas of taxi taxi chauffeur certificatie halen?
  namelijk opleiding betalen gemeente ? of niet?

  Met vriendelijke groeten
  I.Aydin

  Beantwoorden
  • Beste i.Aydin,

   Om dit te beantwoorden, kunt u beter even bij uw gemeentelijke contactpersoon langsgaan of een belletje plegen, om te kijken of zij dit wel of niet betalen.

   Uiteraard horen we graag van je, wat de uitkomst is!

  • Beste Hermans H,

   Voor zover ik weet is er geen maximum leeftijd, zolang je verder maar aan alle eisen van een taxichauffeur voldoet.

  • Beste K.Kuipers,

   Indien een taxipas is verlopen, kun je deze inderdaad opnieuw aanvragen. Let wel op of je nog voldoet aan alle voorwaarden voor het behalen van een taxipas.

 22. Goedemorgen, mijn man heeft een autorijschool en is zelf instructeur. Hij wil stoppen en een baan zoeken in het leerlingenvervoer. Heeft hij een chauffeurspas nodig?

  Beantwoorden
  • Beste Trudy,

   Ook in het leerlingenvervoer, zal jouw man moeten voldoen aan de wettelijke eisen voor taxichauffeur.

   Ik hoop je bij deze voldoende informatie te hebben gegeven, anders hoor ik het uiteraard graag!

 23. Ik ben 4 jaar geleden in aanraking gekomen wegens rijden onder invloed. Denkt u dat ik een verklaring omtrent goed gedrag kan aanvragen of moet ik nog geduld hebben?
  Met voorbaat bedankt

  Gr Qasim

  Beantwoorden
  • Beste Qasim,

   Op Justis.nl (https://www.justis.nl/producten/vog/vog-aanvragen/na-de-aanvraag/index.aspx) geeft men het volgende aan: “Een taxichauffeur die een VOG aanvraagt en meerdere keren is veroordeeld voor het rijden onder invloed krijgt de verklaring waarschijnlijk niet… Als er door de aanvrager strafbare feiten zijn gepleegd, ontvangt u binnen 8 weken na ontvangst van de aanvraag een beslissing. ”

   Wat je kunt doen is simpelweg aanvragen en kijken of je deze kunt ontvangen.

   Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, mocht je meer informatie nodig zijn, hoor ik het graag!

  • Beste Jan Baas,

   Om je beperkte taxipas om te zetten naar een volledige taxipas, zul je opnieuw praktijkexamen moeten doen. Kijk voor het praktijkexamen (Examen Taxi vakbekwaamheid praktijk volledig) even bij het CBR (https://www.cbr.nl/taxi-vb-pr-vol.pp). De kosten voor een dergelijke praktijkexamen zijn slechts € 206,70 bij het CBR.

   Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd!

 24. Geachte heer/mevrouw, ik heb een groot rijbewijs met code 95 er op . Heb 40 jaar gewerkt als buschauffeur bij connexxion. Mijn vraag is moet ik nu ook een opleiding volgen voor taxichauffeur.

  Beantwoorden
  • Beste Dies Bogaard,

   Informatie over vrijstellingen is terug te vinden op de website van het CBR: https://www.cbr.nl/vrijstellingen-taxi.pp

   Als je in het bezit bent van het CCV-B-diploma Personenvervoer (BPERS) krijg je vrijstelling voor het theorie-examen. De klantenservice 088-22 777 00 van het CBR kan controleren of jouw gegevens juist in hun systeem staan (en of je BPERS hebt).

   Wanneer je een vrijstelling voor het theorie-examen hebt, dan moet je het praktijkexamen nog wel doen.

   Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd!

 25. Beste;

  Ik ben momenteel aan een re-integratieperiode (spoor 2)bezig in Nederland maar wonende in België. Ik zou willen vragen of ik als Belgische een Nederlandse Taxipas kan halen? Het zou voor b.v. leerlingen of ziekenvervoer zijn, is dit dan de beperkte taxipas? En waar ik die eventueel kan halen, ik ben wonende in Beveren bij Hulst in provincie Zeeland.
  Graag wat info?
  Met vriendelijke groeten, Christiaens Ludwina.

  Beantwoorden
  • Beste Christiaens Ludwina,

   Dit is een vrij specifiek geval, dus hebben we het even uitgezocht voor je.

   Je kunt in jouw geval in Nederland een taxipas halen. Hiervoor dien je wel een taxidiploma te behalen, dit kun je behalen bij het CBR. Bij leerlingen of ziekenvervoer gaat het inderdaad om een beperkte kaart.

   Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd!

  • Bedankt voor de info maar heb nog even de vraag of die taxidiploma over die 2jaar studie gaat dan?
   Mvg Ludwina

  • Beste Christiaens Ludwina,

   Het diploma krijg je na het behalen van het CCV-examen voor taxichauffeurs. Of je hiervoor nu een opleiding of cursus wil doen, is afhankelijk van je eigen keuze. Kijk voor meer informatie eens bij https://beroepen.nl/info/nha-taxichauffeur/.

   Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd!

 26. Beste heer, mevrouw,

  Ik zou graag van u willen weten of er ook een aparte taxipas voor het leerlingenvervoer bestaat.
  Moet je dus om enkel leerlingen te gaan vervoeren het volledige taxipas halen of is er ook een andere mogelijkheid.
  Ik wil namelijk alleen regionaal leerlingen gaan vervoeren.
  Graag uw reactie en alvast bedankt.

  Mvg,
  F.Arzona

  Beantwoorden
 27. Bedankt voor de nuttige informatie, alleen ik mis nog wat over de tijdelijke taxipas, hoe zit dat met aanvragen, verlengen etc en bij wie moet ik zijn?

  Beantwoorden
  • Beste Jack W,

   Bedankt voor je reactie. Wij hebben onderhand het artikel uitgebreid met informatie over de tijdelijke taxipas. Ik hoop dat je zo voldoende informatie hebt. Mocht jij, of iemand anders, nog meer willen weten? Schroom niet om te vragen!

Plaats een reactie