Sporttest Politie

politie

Wil jij graag bij de politie gaan werken? Afhankelijk van je ambitie en vooropleiding zijn er veel mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een praktische opleiding zoals de mbo 2, de mbo 4 en de hbo politie opleidingen. Daarnaast kun je kiezen voor een 3-jarige hbo-masteropleiding tot rechercheur. 

De opleidingen hebben een aantal zaken met elkaar gemeenschappelijk: als je de politie opleiding positief afrondt, ben je verzekerd van een baan bij de Nederlandse politie. Bovendien betaalt de politie je opleiding én krijg vanaf het begin van je opleidingstraject een salaris.

Toelatingseisen politie

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Deze voorwaarden gelden voor elk leertraject. Tijdens de politie opleiding moet je slagen voor een cognitieve test en een sporttest. En je moet over voldoende tijd en energie beschikken om deel te kunnen nemen aan elk leertraject.

Toelatingseisen per leertraject

De opleiding tot ‘surveillant en assistent beveiliger’ is te volgen op niveau mbo 2. Om deze opleiding te kunnen volgen heb je één van de volgende diploma’s nodig: een vmbo-diploma of een mbo 1-/mbo 2-diploma. Ook moet je minimaal 17 jaar zijn op het moment van deelname.

Om de basis politie opleiding (mbo 4) te kunnen volgen moet je één van de volgende diploma’s in je bezit hebben: vmbo gemengde/theoretische leerweg, overgangsbewijs naar 4 havo/vwo, diploma mbo 3 of diploma mbo 4. Je moet minimaal 18 jaar zijn als de opleiding start. 

Wil je graag werken als politiekundige? Dan moet je de hbo politie opleiding volgen. Om toegelaten te worden vraagt de Politieacademie één van de volgende diploma’s: mbo 4, havo/vwo, een Associate Degree of een hbo-propedeuse. Deze opleiding duurt 4 jaar.

Als je al een hbo-diploma op zak hebt, kun je ervoor kiezen om de hbo politie opleiding in 2,5 jaar te doen. De inhoud van de opleiding is hetzelfde als in de 4-jarige leerroute. Voor de 2,5-jarige hbo-leerroute wordt gevraagd: een geaccrediteerd hbo-/wo-diploma (niet langer dan 10 jaar geleden behaald). Tijdens je vooropleiding heb je een thesis geschreven op basis van een zelf opgezet onderzoek.

Gezamenlijke toelatingseisen 

Ook zijn er gezamenlijke toelatingseisen: de politie sporttest en een cognitieve capaciteitentest. De sporttest van de politie is een fysieke test, afgelegd op een parcours. Deze sporttest wordt ook wel de FVT genoemd; ‘de Fysieke Vaardigheidstoets’. Onder de titel ‘Sporttest bij de politie’ kun je meer lezen over de sporttest.

De cognitieve capaciteitentest is een test op de computer. De test bestaat uit 3 onderdelen: letterpatronen, woordrelaties en cijferpatronen. De test is bedoeld om je IQ te meten. Je kunt je hierop voorbereiden door (gratis) oefeningen te doen op je computer. 

Ook is het wenselijk dat je in het bezit bent van het B-rijbewijs en dat je zwemvaardigheid op niveau is.

Politie opleiding hbo en mbo

De politieacademie biedt een veeltal opleidingen aan. Vanaf de start van elke opleiding ben je in dienst van de politie. Niet alleen betaalt de politie je opleiding, ook krijg je tijdens je opleiding een salaris. Als je je diploma hebt behaald, ben je gegarandeerd van een baan bij de politie.

Politie opleiding mbo 2 

De politie opleiding op mbo 2 niveau duurt 1,5 jaar. Tijdens de opleiding leer je alles over veiligheid, toezicht houden en je leert optreden als het nodig is. Als je de opleiding hebt behaald, kun je aan de slag als surveillant of als assistent beveiliger. Als assistent beveiliger werk je meestal in een arrestatieteam. Als surveillant werk je voornamelijk aan de verkeersveiligheid of houd je toezicht op straat.

Politie opleiding mbo 4 

Tijdens de basis politie opleiding (mbo 4) word je in 2 jaar klaargestoomd voor het politievak. Je leert alles over intake voeren, handhaven en noodhulp verlenen. Je wordt allround opgeleid voor het politievak. Je zal les krijgen in veel verschillende vakken. Bijvoorbeeld: aangiftes opnemen, aanhoudingstechnieken, je leert over wetten, regelgeving en protocollen, maar ook over wapens en schieten. Verder leer je een proces-verbaal opmaken, bemiddelen bij conflicten en hoe je een slechtnieuwsgesprek voert. 

Als je begint met de mbo 2 of 4 politie opleiding kun je doorstromen naar hogere functies. De Nederlandse politie biedt namelijk veel doorgroeimogelijkheden.

Politie opleiding hbo 

De hbo opleiding duurt 2,5 of 4 jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de hbo politie opleiding word je opgeleid om aan de slag te gaan in de frontlijng van het politiewerk. De lessen zijn beroepsgericht en worden gegeven door specialisten op de Politieacademie in Apeldoorn. 

Verkorte politie opleiding hbo 

Als je al in het bezit bent van een hbo-opleiding, kun je kiezen voor het verkorte leertraject. 

Forensisch onderzoek opleiding 

Om forensisch onderzoeker te worden moet je de hbo-opleiding ‘Forensisch Onderzoek’ volgen. De voltijd opleiding Forensisch Onderzoek duurt 4 jaar. In sommige gevallen is het mogelijk de studieduur te verkorten, bijvoorbeeld als je een verwante mbo-opleiding hebt gevolgd. 

Er wordt vooral aandacht besteed aan het doen van forensisch onderzoek en ‘case management’. Het belangrijkste onderdeel van de studie is het doen van sporenonderzoek. Je krijgt vooral theoretische vakken, maar er worden ook praktijkgerichte projecten gedaan. De opleiding ‘Forensisch Onderzoek’ richt zich op de hele forensische keten. 

Rechercheur worden

Om rechercheur te worden dien je de 3-jarige hbo-masteropleiding ‘Recherche’ te behalen. Deze is te volgen op de Politieacademie in Apeldoorn. Je wisselt periodes van studeren af met praktijkgerichte projecten binnen de eenheid waar je in dienst bent. 

Als je in het bezit bent van een hbo-bachelordiploma kun je deelnemen aan deze leerroute. De Politieacademie geeft voorkeur aan een bachelordiploma dat aansluit op de master (Veiligheidskunde, ICT en Recht bijvoorbeeld).

Tijdens de hbo-masteropleiding ‘Recherche’ word je als recherchekundige opgeleid op het gebied van rechercheren. De opleiding bestaat uit een premaster- en een masterfase. Je kunt pas met de master beginnen als je de premaster volledig hebt afgerond. Deze leerroute zal je klaarstomen om deel uit te gaan maken van een team van rechercheurs dat opsporingsonderzoeken uitvoert. Na het behalen van het gehele leertraject heb je de master titel ‘Master of Criminal Investigation’ behaald.

Sporttest bij de politie

Tijdens de opleidingen tot agent, politiekundige en rechercheur wordt er een sporttest afgelegd. De sporttest is belangrijk omdat je moet beschikken over een sterk uithoudingsvermogen om je vak goed te kunnen uitoefenen. Je wordt getest op je fysieke kracht, snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen.

De sporttest van de politie is een fysieke test over een parcours dat is afgeleid van het dagelijks politiewerk op straat. Je hebt ruim de tijd om je voor te bereiden op deze test. 

Waarom een sporttest?

Als agent of rechercheur moet je fit zijn, fysiek en mentaal. Tijdens de opleiding wordt dit gemeten aan de hand van een sporttest en een cognitieve test. De sporttest heet officieel de ‘Fysieke Vaardigheidstoets’. Agenten moeten vervolgens jaarlijks meedoen aan het ‘Fysiek Motorisch Onderzoek’. 

De politie sporttest wordt over het algemeen als pittig ervaren. Is je conditie niet goed op peil dan kun je natuurlijk aan je uithoudingsvermogen werken. De sporttest is haalbaar indien je je voorbereidt. Gelukkig worden er cursussen aangeboden om je hierbij te helpen. Het is aan te raden om vroegtijdig te beginnen met trainen. 

De sporttest doe je individueel en meestal in het bijzijn van je medekandidaten. Je begint met het invullen van een formulier, vervolgens volgt er een warming-up en oefen je de elementen in het parcours. Daarna start de daadwerkelijke afname van de politie sporttest. Het gehele proces duurt om en nabij 1,5 uur. De maximale tijd die je krijgt voor het doorlopen van het parcours is afhankelijk van je leeftijd en geslacht. 

Salaris

Wat je gaat verdienen bij de politie is afhankelijk van je gekozen leertraject. Tijdens de politie opleiding heb je een tijdelijke aanstelling en ontvang je salaris. Hieronder zie je het startsalaris per leertraject.

Surveillant of assistent beveiliger 

Na de politie opleiding (mbo 2) krijg je een vaste aanstelling als ‘assistent in de basispolitiezorg’. Dit is een functie met een startsalaris van € 1.782,- en maximum van € 2.866,- bruto per maand.

Basispolitiezorg 

Na het afronden van de mbo 4 politie opleiding krijg je een aanstelling als ‘medewerker in de basispolitiezorg’ met een startsalaris van minimaal € 2.217,- tot maximaal € 3.160,- bruto per maand. Na twee succesvolle praktijk jaren kun je doorgroeien naar schaal 7.

Senior in de basispolitiezorg 

Na de hbo politie opleiding krijg je een aanstelling als ‘senior in de basispolitiezorg’. Dit is een functie in schaal 8 met bijbehorend salaris van minimaal € 2.715,- bruto per maand.

Rechercheur 

Na de hbo-masteropleiding ‘Recherche’ krijg je een aanstelling als ‘senior tactische opsporing’. Dit is een functie die start in schaal 8 met bijbehorend salaris van minimaal € 2.715,- bruto per maand. Bij goed functioneren kun je doorgroeien naar de functie ‘operationeel specialist’ (hbo) met een maandsalaris tot maximaal € 4.244,- bruto.

Met hbo-achtergrond is je maandsalaris tijdens je opleiding minimaal € 2.217,- bruto per maand. Met een wo-achtergrond verdien je minimaal € 2.288,- bruto per maand.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Ook kent de politie – voor alle bovengenoemde functies – een uitgebreid pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden: betaald ouderschapsverlof, vakantiegeld van 8% en eindejaarsuitkering van 8,33%, toeslagen op het salaris voor nacht- en weekenddienst of bereikbaarheidsdienst, mogelijkheid om parttime te werken, deelname pensioenfonds ABP en reiskostenvergoeding.

Werkgelegenheid en vacatures

Na het behalen van de opleiding kun je direct aan de slag bij de Nederlandse politie. Je hoeft dus niet te solliciteren. Over het algemeen word je geplaatst in het team waar je bent opgeleid.

Veelgestelde vragen

Hieronder zie je een aantal veelgestelde vragen omtrent de toelatingseisen van de politie, de sporttest, de cognitieve test en het salaris van een politieagent.

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 1 reacties op: “Sporttest Politie”

  1. De politie biedt inderdaad (zoals hierboven beschreven) verschillende opleidingen aan op verschillende niveaus, zoals mbo 2, mbo 4 en hbo. Afhankelijk van je ambitie en vooropleiding zijn er veel mogelijkheden. Echter, voordat je kan beginnen aan een leertraject bij de politie, zijn er toelatingseisen waar je aan moet voldoen, waaronder het slagen voor een cognitieve test, een sporttest, en een zwemtest. Het is goed om te zien dat de politie zo’n uitgebreide toelatingsprocedure heeft, want dit draagt bij aan het feit dat alleen de meest geschikte kandidaten worden toegelaten. Ik vind het ook belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan zowel de theoretische als praktische aspecten van de opleidingen. Het is goed om te weten dat als je de politie opleiding positief afrondt, je verzekerd bent van een baan bij de Nederlandse politie. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een carrière bij de politie, is het de moeite waard om meer te leren over het assessmentproces en de verschillende opleidingsmogelijkheden bij de politie.

    Groetjes,
    Felix

    Beantwoorden

Plaats een reactie