Beroepen.nl » Alles wat je moet weten over het STAP-budget

Alles wat je moet weten over het STAP-budget

Zet de volgende stap in je carrière, door gebruik te maken van het STAP-budget. Het budget is bedoeld voor zowel werkzoekenden, als voor mensen met een baan. Ieder jaar kunnen zij gebruik maken van maximaal €1.000,- om een opleiding te volgen. Het helpt werkzoekenden hun kansen te vergroten op de arbeidsmarkt. Zij kunnen zich bijvoorbeeld laten omscholen, om te kunnen solliciteren op andere banen dan zij voorheen deden. Voor werkenden is het volgen van een opleiding interessant om hun kennis actueel te houden, of bijvoorbeeld als stap naar een volgende functie. Het aanvragen van het STAP-budget is sinds 1 maart 2022 mogelijk.  

Gebruik maken van het STAP-budget 

De naam “STAP” verwijst niet alleen naar de mogelijkheid om een volgende stap in je professionele carrière te zetten. Het is tevens een afkorting van Stimulering Arbeidsmarkt Positie, wat gericht is op een duurzaam werkzaam leven voor Nederlanders. Het budget kan gebruikt worden voor het volgen van een opleiding, maar bijvoorbeeld ook voor een kortlopende training of cursus. 

Het UWV zorgt voor de uitvoering van het aanvraagproces van het STAP-budget. Dit betekent dat zij er onder meer voor zorgen, dat het ingezette budget wordt uitgekeerd aan de opleider. Zelf ontvang je dit budget dus niet. 

Proces volgen op Stapuwv.nl 

Om gebruik te kunnen maken van het STAP-budget dien je de stappen te doorlopen op de website Stapuwv.nl. Je kunt het budget maximaal eens per jaar aanvragen en je dient minimaal 18 jaar oud te zijn. Ook mensen die al AOW ontvangen kunnen geen beroep doen op het STAP-budget. 

Houd er rekening mee, dat de opleiding, cursus of training die je wilt volgen opgenomen moet zijn in het STAP-scholingsregister. Kies je voor een opleiding die niet in dit register is opgenomen, dan zal je deze zelf moeten bekostigen. Ook wanneer de opleiding bijdraagt aan een duurzame werkzame carrière. 

Advies over inzet STAP-budget 

Wanneer je het lastig vindt om te bepalen welke opleiding, cursus of training bij kan dragen aan jouw professionele carrière kun je hier advies voor aanvragen. Het STAP-ontwikkeladvies wordt per 1 april 2022 aangeboden aan mensen die gebruik willen maken van het STAP-budget en een opleiding op minimaal MBO niveau 2 hebben afgerond. Het advies over de inzet van het STAP-budget wordt gratis aangeboden. 

Let op: op dit moment is nog niet volledig duidelijk op welke wijze het STAP-ontwikkeladvies straks zal worden aangeboden. Op het moment dat hier meer duidelijkheid over komt, zal dit gepubliceerd worden op de website Stapuwv.nl. 

Nut van het volgen van opleidingen en cursussen 

Door jezelf te laten omscholen of door je kennis te actualiseren is de kans op het verlies van je baan kleiner. Daarbij ben je sneller opnieuw inzetbaar, in het geval je toch ontslagen wordt. Een brede kennis maakt immers dat je breder inzetbaar bent voor een volgende werkgever. 

Zeker in de huidige tijd is het periodiek volgen van een opleiding, cursus of training interessant. De wereld verandert mede door de ontwikkelingen op het gebied van technologie en automatisering razendsnel. Dit heeft invloed op je baan. Daarbij kunnen er banen verdwijnen als gevolg van deze automatisering. Jezelf laten omscholen via het STAP-budget helpt je te voorkomen dat je straks zonder baan zit. 

Scholingskosten niet langer fiscaal aftrekbaar 

Helemaal nieuw is een regeling als het STAP-budget niet. Voorheen was het voor werkenden mogelijk om scholingskosten af te trekken bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting in het voorjaar. Dit leverde hen een fiscaal voordeel op, waarmee de kosten (gedeeltelijk) vergoed werden. Sinds 1 januari 2022 is het aftrekken van scholingskosten niet meer mogelijk. Kosten die in 2021 gemaakt zijn, kunnen logischerwijs nog wel worden afgetrokken bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting over dat jaar. 

Grote vraag bij eerste ronde uitkering STAP-budget 

Bij de eerste ronde voor het aanvragen van het STAP-budget, op 1 maart van dit jaar, was de vraag dermate groot dat de website van het UWV enige tijd niet bereikbaar was. Het budget wordt verdeeld over vijf rondes uitgekeerd, waarbij er in totaal 16 miljoen euro beschikbaar is gesteld door de overheid. Tussen deze rondes zit steeds een periode van twee maanden. Dit moet het voor het UWV mogelijk maken om de regeling correct uit te voeren.  

Men werkt bij het UWV volgens het principe “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Dit betekent dat mensen die nu gebruik willen maken van het STAP-budget zullen moeten wachten op de volgende ronde. Alle vijf de rondes worden in 2022 gehouden. Dat betekent dat iedereen die dat wil, in theorie tijdens een van deze vijf rondes in aanmerking zou moeten kunnen komen voor het STAP-budget. 

Veelgestelde vragen over het STAP-budget 

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het STAP-budget en de wijze waarop je hier gebruik van kunt maken. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld zijn over dit onderwerp. Heb je zelf een vraag over het STAP-budget? Laat het weten, onderaan de pagina.

Voor wie is het STAP-budget bedoeld?

Het STAP-budget is bedoeld voor zowel werkenden, als werkzoekenden. Je kunt het budget gebruiken om je kennis te actualiseren of uit te breiden, of bijvoorbeeld om jezelf om te laten scholen.

Kan ik het STAP-budget alleen voor een opleiding gebruiken?

Je kunt het STAP-budget niet alleen inzetten voor het volgen van een meerjarige opleiding. Het is ook mogelijk het budget te besteden aan een kortlopende cursus of een training van enkele dagen.

Hoe hoog is het STAP-budget en is dit voor iedereen gelijk?

Het STAP-budget ligt op 1.000 euro per persoon. In de basis is het budget voor iedere Nederlander gelijk. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan, bijvoorbeeld voor mensen die al een dergelijk budget aangeboden krijgen via hun werkgever.

Op welke manier vraag ik het STAP-budget aan?

Het aanvragen van het STAP-budget doe je via de website Stapuwv.nl. Doorloop de stappen op de website, om het budget toegekend te krijgen. Je kunt het budget maximaal eens per jaar aanvragen.

Kan ik iedere opleiding of cursus volgen?

Het STAP-budget is alleen te gebruiken voor opleidingen, cursussen en trainingen die zijn opgenomen in het STAP-scholingsregister. Andere opleidingen worden niet vergoed vanuit dit budget.