Beroepen.nl » ZZP’er worden: waarop moet ik letten?
Beroepen Blog

ZZP’er worden: waarop moet ik letten?

zzp'er aan het werk

Voor de één is zzp’er worden een lang gekoesterde droom, voor de ander is het een noodzaak. Denk aan een situatie waarbij je op straat komt te staan en op zoek moet naar een nieuwe baan. In branches waar het aantal banen beperkt is, kan het interessant zijn om voor jezelf te beginnen. Kies bijvoorbeeld niet voor een baan als timmerman bij een bestaand timmerbedrijf, maar start je eigen eenmanszaak! Je bepaalt hierbij zelf je tarief, voor wie je werkt en op welke momenten je dit doet. Juist die vrijheid maakt dat sommige mensen een carrière als zzp’er nastreven. 

ZZP’er worden betekent echter wel, dat je vooraf de nodige voorbereidingen moet treffen. Hoe houd je straks de boekhouding bij? Op welke manier word je gevonden door klanten? Is het verstandig om een zzp verzekering af te sluiten? In dit artikel zoomen we in op belangrijke aspecten waarop je moet letten, wanneer je zzp’er wilt worden.  

Populaire beroepen onder zzp’ers 

Eerder beschreven we dat een timmerman een eigen onderneming kan starten, in plaats van voor een bestaand bedrijf te gaan werken. Er zijn meer beroepen populair onder zzp’ers! Denk bijvoorbeeld ook aan slotenmakers, dakdekkers en loodgieters. Of wat te denken van schoonmakers, pedicures en beveiligers? Het zijn beroepen die je relatief eenvoudig zelf uit kunt voeren. Zeker, wanneer je hier al enige ervaring in hebt door je werkzaamheden voor een bestaand bedrijf in deze branches.  

Je bedrijf oprichten bij de Kamer van Koophandel 

Een eerste stap in een zzp’er worden is het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Tegenwoordig betaal je een eenmalig bedrag, waarvoor je een blijvend KVK- en btw-nummer krijgt toegekend. Vanaf dit moment ben je ondernemer, wat betekent dat je ieder kwartaal btw-aangifte moet doen bij de Belastingdienst. Je krijgt hiervoor vanzelf een uitnodiging! Ook betekent dit dat je de boekhouding bij moet houden. Wat zijn je kosten? Welke inkomsten heb je? Hoe schrijf je bezittingen van je bedrijf af? Het is verstandig om de hulp van een boekhouder in te schakelen voor het bijhouden van je boekhouding, of om hier een online boekhoudpakket voor te gebruiken.  

Maak jezelf vindbaar voor klanten 

Een tweede stap is het verbeteren van je vindbaarheid. Tegenwoordig is een website onmisbaar voor bedrijven! Consumenten gebruiken je website om je onderneming te vergelijken met die van anderen, zoeken hier naar meer informatie over je dienstverlening en ervaring, enzovoorts. Probeer je website een eigen identiteit te geven, in lijn met de rest van je huisstijl. Daarbij mogen een aantal klantcases niet ontbreken! Deel foto’s of succesverhalen om de cases kracht bij te zetten. 

Zorg voor de juiste zzp verzekeringen 

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden. Evenals dat je bij arbeidsongeschiktheid zelf moet zorgen voor een compensatie. Iets wat vaak vanuit een zzp verzekering betaald wordt. zzp verzekeringen worden in verschillende vormen aangeboden. Denk aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV), een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers en een rechtsbijstandsverzekering. Er zijn in Nederland verschillende aanbieders van deze verzekeringen. De premie hiervan hangt vaak af van de omzet van je onderneming. Tip; kijk eens bij Horn FD als je meer wil weten over een goede verzekering!

Heb je vragen over ZZP’er worden: waarop moet ik letten??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'ZZP’er worden: waarop moet ik letten?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren