Beroepen.nl » Werkverhalen – 7 juristen vertellen over hun beroep
Beroepen Blog

Werkverhalen – 7 juristen vertellen over hun beroep

werkverhalen juridische sector

Verzin jij graag ijzersterke argumenten tijdens een discussie, heb je een passie voor rechtvaardigheid en bijt jij je het liefst vast in een ingewikkeld vraagstuk? Dan is het beroep van jurist jou op het lijf geschreven. En vergis je niet, werken in de juridische sector betekent niet dat je een stoffige baan zult hebben. Geen enkele dag is hetzelfde en het mooiste van dit vakgebied is dat je werkelijk alle kanten op kunt door je te specialiseren. Van ondernemingsrecht tot luchtvaartclaims en van echtscheidingszaken tot letselschade – er is altijd wel een specialisatie die bij jouw interesses past. Na een studie rechten kun je in loondienst gaan, voor jezelf beginnen of zelfs doorstuderen tot advocaat. Maar waar je ook voor kiest, er staat altijd één ding centraal in dit vak: cliënten helpen te behalen waar zij recht op hebben.

Voor dit artikel vroegen we zeven juristen waarom zij voor dit beroep kozen, wat hun specialisatie is en wat hun mooiste verhalen zijn. Zo besloot één van hen jurist te worden vanwege de film Legally Blonde en schopte een vluchteling uit Afghanistan het tot zijn eigen advocatenkantoor in Rotterdam.

De juridische wereld is enorm divers

Geloof het of niet, maar een van de redenen dat ik jurist ben geworden is omdat ik zo’n fan was van Elle Woods in de film Legally Blond! Toen ik haar in haar mantelpakje in de rechtbank een vragenvuur op de getuige zag afvoeren dacht ik “JA, DIT WIL IK!” Uiteindelijk ben ik natuurlijk in een heel ander rechtsgebied terecht gekomen en loop ik nooit in een mantelpakje, maar ik ben wel jurist geworden. Na ervaring op te hebben gedaan als jurist in loondienst, begon ik uiteindelijk voor mezelf als Lady Lawyer. Dat was echt een top beslissing. Ik focus mij voornamelijk op ondernemingsrecht: dat houdt in dat ik alle juridische documenten die ondernemers nodig (kunnen) hebben opstel. Je kunt daarbij denken aan algemene voorwaarden, de verplichte privacyverklaring, maar ook contracten of disclaimers. Vaak worden juridische zaken beschouwd als iets dat moeilijk, saai, onnodig of duur is. Ik probeer de juridische wereld voor ondernemers wat toegankelijker te maken, onder andere door documenten in begrijpelijke taal te schrijven. Ook leg ik wekelijks een juridische stelling zo duidelijk mogelijk uit in mijn Instagram story voor mijn volgers.

Sharon (jurist bij Lady Lawyer, @sharon.ladylawyer)

Een unieke specialiteit kiezen die perfect bij jou past

Na mijn studie rechten heb ik 12+ jaar als bedrijfsjurist gewerkt binnen verschillende organisaties, maar nadat mijn eigen moeder ongeneeslijk ziek werd en overleed, was het voor mij duidelijk: het roer gaat om en ik ga mijn eigen dromen najagen. Een eigen onderneming waarin ik zoveel mensen als mogelijk kan inspireren en adviseren! Ik ben van nature een persoon die mensen observeert, goed kan luisteren en coachen. Ook ben ik Reiki I en II- therapeut, heb ik zelf geïnvesteerd in businesscoaching, en lees ik ontzettend veel over mindset en positiviteit. Dat is ook de reden dat ik mijn juridische expertise ben gaan combineren met mental- & businesscoaching. Uniek in mijn branche! Zeker ook omdat ik positiviteit benadruk in legal. Hoe kun je nou ondernemen vanuit positiviteit, conflicten beperken, vanuit harmonie en diplomatie handelen? Dat heb ik ontdekt en dat is ook de reden dat ik positiviteitsjurist van Nederland wordt genoemd en omdat ik als jurist dagelijks werk met de Law of Attraction noem ik mezelf ook wel de Lawyer of Attraction®, wat ik als merk heb vastgelegd. Ook ben ik gevraagd een boek te schrijven dat in juni uit zal komen. Hierin vertel ik van alles over positiviteit in legal, maar ook hoe je gemakkelijk zelf legalproof kunt ondernemen.

Kim (jurist bij Hendriks Meesteradvies, @hendriksmeesteradvies)

Van oorlogsvluchteling tot eigen praktijk

Ik woonde tot mijn twaalfde in Kabul, Afghanistan, maar na de komst van de Taliban is mijn familie gevlucht voor het barbaarse geweld. Toen we na negen maanden eindelijk in Nederland aankwamen, spraken we de taal natuurlijk helemaal niet. Daarom deed ik op de middelbare school in de pauze vaak extra taaloefeningen. Het onrecht dat ik heb meegemaakt in Afghanistan heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik rechten ben gaan studeren, en en sinds 2017 ben ik de trotse eigenaar van mijn eigen advocatenkantoor. Ik ben gespecialiseerd in het personen- en familierecht en sta cliënten vaak bij in juridische procedures zoals echtscheidingszaken of alimentatiezaken. In dit vak is geen dag hetzelfde. Zo had ik eens een cliënt die van zijn vrouw wilde scheiden. Hij was al uit huis gegaan en had zelfs de sleutels al ingeleverd bij zijn vrouw. In een dronken bui belde hij mij om 11 uur ’s avond met de mededeling dat hij het toch nog goed wilde maken met haar. Op mijn vraag waarom dat niet tot de volgende dag kon wachten, antwoordde hij: “Ik ben bang dat ik daar morgen weer anders over denk.” Ik heb toen heel erg mijn best moeten doen om mijn lach in te houden.

Nawid (advocaat bij Advocatenpraktijk Sangar, @advocaat.sangar)

Je kunt je werk zo afwisselend maken als je zelf wilt

Ik werk bijna 17 jaar als jurist, waarvan 13 jaar als advocaat, en heb een vrij diverse loopbaan achter de rug. Van jurist bij een rechtsbijstandsverzekeraar tot advocaat bij een middelgroot advocatenkantoor tot een advocaat die puur voor de grafische industrie werkte. Daarna was ik klaar met het werken in loondienst en werd ik ondernemer door mij aan te sluiten bij een maatschap. Na zes jaar vanuit maatschapsverband te hebben gewerkt, vond ik het tijd voor iets nieuws. Nu werk ik alweer even als zelfstandig advocaat en bepaal ik zelf alles – dus ook alles rondom PR & Marketing! In essentie is mijn vak dus steeds hetzelfde, maar door toevoeging van steeds weer nieuwe ingrediënten blijft het uitdagend. Je kunt je werk zo afwisselend maken als je zelf wilt en dat vind ik heel leuk. Zo schreef ik een e-book over hoe je omgaat met zieke werknemers, schrijf ik voor vakbladen en geef ik regelmatig trainingen bij bedrijven over bijvoorbeeld dossieropbouw en ontslag.

Suzanne (advocaat bij Suzanne Meijers Arbeidsrecht Advocaat, @suzannemeijersarbeidsrecht)

Mensen helpen is een van de mooiste aspecten van jurist zijn

Ik werkte een tijd als bedrijfsjurist, maar focus mij nu op mijn passie, het aansprakelijkheids-, gezondheids- en personenschaderecht (letselschade). Alle drie zijn ze met elkaar verweven. Je kijkt eerst of iemand aansprakelijk is en zo ja, op welke grond. Als dat is vastgesteld zoek ik uit wat een goede vergoeding is voor het letsel en leed dat is toegedaan. De mensen die ik bijsta hebben vaak een vreselijke tijd achter de rug en het leukste aan mijn werk vind ik het bereiken van een zo goed mogelijk resultaat voor mijn cliënt. Natuurlijk gaat het om het verkrijgen van een goede schadevergoeding na een ongeval, maar het simpelweg een zak geld ter beschikking stellen is meestal niet de oplossing. Er komt veel meer bij kijken dan alleen geld. Want wat heeft iemand echt nodig voor zijn of haar herstel? Is dat een aangepaste woning of een aangepaste auto? Misschien een omscholing omdat iemand na het ongeval zijn oude werk niet meer kan doen? Je moet echt kijken naar het hele plaatje, je behandelt niet alleen een zaak maar je hebt ook te maken met een mens achter die zaak – en dat vind ik een van de mooiste aspecten van mijn werk.

Elze (jurist bij De Strijders Letselschade, @destrijdersletselschade)

Het blijft altijd spannend om je vast te mogen bijten in een ingewikkeld vraagstuk

Ik werk bij een advocatenkantoor en schrijf daarnaast onder persoonlijke titel een blog genaamd LLMarketing. In deze blog vertel ik op een informele en toegankelijke wijze over
allerlei juridische aspecten van de onlinemarketingwereld en mijn leven als advocaat. Ik houd van taal, schrijven en het recht. Door mijn werk en blog kan ik alle drie perfect combineren! Als ik mij ergens over heb ingelezen vind ik het ontzettend leuk om deze kennis te delen of anderen te overtuigen van mijn mening door middel van die kennis. Dat is wat een jurist of advocaat ook doet. Het leukste aan mijn werk vind ik hoe spannend het is: de energie die je ervan krijgt als je vastbijt in een ingewikkeld vraagstuk, de cliënt vervolgens voorzien van advies door die inspanningen en tot slot eventueel de andere partij en/of de rechter overtuigen van jouw standpunt in het belang van jouw cliënt.

Frédérique (advocaat bij VDB Advocaten, @llmarketinglaw)

Zelf je werkgebied kiezen, zo breed of specifiek als je wilt

Vanaf kleins af aan wist ik al dat ik iets met rechten wilde gaan doen. Ik was volgens mij pas een jaar of 14 toen ik al zei dat ik advocaat wilde worden. Dat is ondertussen nog eens gewisseld tussen rechter, rechercheur en officier van Justitie. Uiteindelijk heb ik na lang nadenken besloten om geen van allen te worden. Na mijn studie werkte ik kort als jurist in loondienst en uiteindelijk ben ik mijn eigen adviesbureau begonnen. En dat werd binnen no time een groot succes! Sindsdien help ik vrouwelijke ondernemers, net gestart of ervaren, een sterk juridisch fundament voor hun bedrijf op te bouwen. Ik heb een breed werkgebied (arbeidsrecht, huurrecht, strafrecht, incasso en ondernemingsrecht) maar ik heb de focus op het ondernemen. Het is mijn missie om iedereen door middel van passend en toegankelijk juridisch advies te helpen met een goede juridische basis, welke juridische vraag ze ook hebben.

Esmeralda (jurist bij Veritas Advies, @veritasadvies)

Als jurist raak je nooit uitgeleerd

Ik werk nu in totaal drie jaar als jurist. Tijdens mijn studie heb ik ervaring opgedaan binnen het strafrecht en personen- en familierecht. Later werkte ik bij een internationaal luchtvaartclaimbedrijf en sinds 2018 heb ik mijn eigen juridisch adviesbureau. Met de tijd heb ik geleerd dat een jurist niet alles weet. Een wetboek kennen we bijvoorbeeld niet geheel uit ons hoofd, maar het vak is zoveel meer dan dat. Een jurist moet goed relevante wet- en regelgeving kunnen opzoeken, toepassen en conclusies kunnen trekken. Bovendien is een jurist nooit uitgeleerd dus moet je jezelf vakinhoudelijk blijven ontwikkelen. Zo volg ik een pre-master als avondstudie en verdiep ik me door middel van literatuur en lezingen. Door het recht te kennen kun je voorkomen dat iemand onrecht wordt aangedaan, dat is het mooiste wat er is. Natuurlijk zou het mooi zijn als al het onrecht in de wereld ooit eindigt, maar tot die tijd gebruik ik mijn talenten op de juiste manier.

Cheverny (jurist bij ClaraLegal, @claralegal.nl)

Ben jij ook werkzaam in de juridische sector en heb je een mooi en interessant verhaal te vertellen? Of wil je wellicht reageren op één van de verhalen hierboven? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Heb je vragen over Werkverhalen – 7 juristen vertellen over hun beroep?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Werkverhalen – 7 juristen vertellen over hun beroep', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren