De vraag naar medewerkers in de zorg is groot! Op alle niveaus en in uiteenlopende richtingen. Het beperkte aantal plekken in verzorgingshuizen heeft ertoe geleid, dat mensen langer thuis moeten blijven wonen. Als medewerker in de zorg kun je hier een belangrijke rol in spelen. Tegelijkertijd probeert men de wachtlijsten in het ziekenhuis te verkleinen, waarvoor eveneens hard gezocht wordt naar zorgpersoneel. Bekijk de zorg vacatures eens, om een beeld te krijgen van de grote vraag naar zorgmedewerkers.
In dit artikel lees je meer over de verschillende beroepen die onder de zorg vallen. Het leuke aan werken in de zorg is dat dit kan met zowel een afgeronde opleiding binnen het mbo, hbo als wo.
Opleidingen voor medewerkers in de zorg
Het mbo biedt zorgopleidingen op niveau 1, 2, 3 en 4 aan. Op niveau 1 kun je binnen een jaar een opleiding tot “Assistent Dienstverlening en Zorg” behalen. Dit werk is voornamelijk gericht op het bieden van zorg aan mensen thuis. Aanvullend hierop zou je de opleiding “Helpende” kunnen volgen op mbo niveau 2. Een volgende stap is een opleiding als “Verzorgende IG” op niveau 3. Deze opleiding biedt je onder meer de mogelijkheid om als kraamverzorgende aan de slag te gaan. Niveau 4 is het hoogste niveau op het mbo. Volg hier een opleiding als “Sociaal-Maatschappelijk Dienstverlener”. Deze opleiding biedt je de kennis om bijvoorbeeld hulp te bieden aan mensen met een verslaving.
Doorgroeien naar het hbo
Met een afgeronde niveau 4-opleiding op het mbo kun je doorgroeien naar het hbo. Net als op het mbo vind je ook op hbo een breed scala aan zorgopleidingen. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding als “Verpleegkunde”, wat al jaren een van de populairste opleidingen is onder mensen die willen werken in de zorg. Mede door het feit, dat deze opleiding een goede basis biedt om je vervolgens verder te specialiseren. Ook de opleiding “Maatschappelijk Werk en Dienstverlening” kan het overwegen waard zijn op hbo-niveau.
Zorgopleiding binnen het wo
Een hbo-opleiding biedt je de mogelijkheid om de stap te maken naar het wo. Datzelfde geldt uiteraard voor studenten met een afgeronde vwo-opleiding. Waar het mbo en hbo iets meer gericht zijn op de praktijk, focust het wo zich op de theorie. Je kunt hier een opleiding “Geneeskunde” volgen, wat de basis vormt voor een beroep als huisarts. Nadat je deze opleiding afgerond hebt, kun je een vervolgopleiding volgen om je te specialiseren.
Een alternatief voor de opleiding “Geneeskunde” is “Gezondheidswetenschappen”. Na het afronden van deze opleiding sta je niet direct in contact met patiënten, maar doe je onderzoek naar de gezondheid van de samenleving als geheel.
Lonen van beroepen in de zorg
Het loon wat je bij beroepen in de zorg verdient, is sterk afhankelijk van je functie. Als “Verzorgende IG”, waarvoor een opleiding op mbo niveau 3 benodigd is, verdien je tussen de circa 2.000 en 2.750 bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Dit loont komt overeen met de FWG 35-schaal. Het exacte loon wat je bij een beroep in de zorg verdient, is afhankelijk van je achtergrond en ervaring.
Een verpleegkundige met een afgeronde hbo-opleiding zal gemiddeld tussen de 1.800 en 3.500 euro bruto per maand verdienen. Voor iemand met een afgeronde opleiding op wo-niveau ligt het loon aanzienlijk hoger. Zo verdient een huisarts gemiddeld tussen de 5.000 en 7.000 euro bruto per maand. Ook hierbij geldt dat het exacte loon afhankelijk is van de gevolgde opleiding en werkervaring.
Redenen om voor een beroep in de zorg te kiezen
Er kunnen verschillende redenen zijn, om werken in de zorg te overwegen. Zo is dit bijzonder dankbaar werk! Je helpt ouderen langer thuis te wonen, door hen hulp aan te bieden bij taken die zij niet langer zelf uit kunnen voeren. Denk aan verzorgende taken, taken in de huishouding, enzovoorts. Daarbij zullen veel patiënten en cliënten uitkijken naar je komst, vanwege het sociale contact. Zeker voor ouderen die minder goed ter been zijn, zal het steeds lastiger worden om contacten met mensen in hun omgeving te onderhouden. Ze gaan zullen immers minder vaak op pad gaan.
Ook voor mensen die in het ziekenhuis liggen, is het prettig om af en toe een praatje te maken met een verpleegkundige. Vrienden en familieleden zullen immers een groot deel van de week werken. Daarbij mag er niet de hele dag door bezoek komen in het ziekenhuis. Men is blij om je te zien, wanneer je werkt in de zorg! Ook niet onbelangrijk; je helpt mensen beter te maken door bijvoorbeeld operaties uit te voeren of bijvoorbeeld medicijnen voor te schrijven.