Mede dankzij de vele films en series die tegenwoordig te bekijken zijn, zijn er steeds meer mensen geïnteresseerd in een beroep binnen de juridische sector. Denk maar eens aan de vele advocaten en rechters die voorkomen hierin. Maar naast deze twee beroepen zijn er uiteraard nog veel meer juridische beroepen te vinden. Lees daarom snel verder naar de mogelijkheden met betrekking tot het werken binnen de juridische sector!
Welke opleidingen zijn er beschikbaar?
Omdat je met de studie rechten vele kanten op kunt, zijn er veel studenten die hiervoor kiezen. Wil jij aan de slag als jurist en weet je al welke kant je op wil gaan? Kijk dan bij onderstaand overzicht aan juridische opleidingen!
[mks_col]
[mks_one_third]Aanbestedingsrecht
Aansprakelijkheidsrecht
Arbeidsrecht
Beslag- en executierecht
Bestuurs(proces)recht
Bouwrecht
Burgerlijk procesrecht
Echtscheidingsrecht
Erfrecht
Europees recht
Financieel recht[/mks_one_third]
[mks_one_third]Fiscaal recht
Goederen- en zekerhedenrecht
Huurrecht
Huwelijksvermogensrecht
Intellectueel eigendom
Internationaal privaatrecht
Letselschade
Mededingingsrecht
Mediators
Notarissen[/mks_one_third]
[mks_one_third]Ondernemingsrecht
Ondersteuners / Juridisch secretaresses
Onroerend goedrecht
Personen-, familie- en jeugdrecht
Privacyrecht
Straf(proces)recht
Tuchtrecht
Vaardigheden
Vennootschapsrecht
Verbintenissen- en contractenrecht[/mks_one_third]
[/mks_col]
Welke juridische beroepen zijn er?
Er is een enorme lijst aan aan mogelijkheden, als het gaat om juridische beroepen of beroepen in de juridische sector.
Hieronder zie je een klein overzicht van de meest bekende beroepen:
Schuldhulpverlener
Advocaat
Gezinsvoogd
Rechter
Docent recht
Belastingconsulent
Notaris
Bewindvoerder
Juridisch Medewerker
Bij wat voor bedrijven/instellingen ga je aan de slag
Zodra jij jouw welbekende ‘papiertje’ hebt, wil je natuurlijk aan de slag gaan. Afhankelijk van jouw juridische beroep, kun je dan aan het werk gaan bij een aantal verschillende type bedrijven en instellingen.
Zo kun je natuurlijk als advocaat bij een advocatenkantoor gaan werken, maar ook binnen een bedrijf waarbij je werkt op de afdeling van het rechtsgebied dat nodig is. De meeste juridische beroepen zullen een focus hebben op het behartigen van belangen van zowel partijen als individuen of organisaties, binnen de profit en non-profit sector. Zolang er een juridische achtergrond nodig is uiteraard. Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van een bepaalde sector, maar in vrijwel elke sector een juridische rol kunt spelen. Daarom is het arbeidsmarktperspectief en de bijbehorende doorgroeimogelijkheden in de meeste gevallen erg goed.
Wat kun je verwachten qua loon?
Het salaris in de juridische sector is in de meeste gevallen zeer goed. Wat van enige invloed kan zijn is of je binnen de profit of non-profit sector actief bent. Daarnaast is ook jouw functie hierin natuurlijk erg belangrijk. Ga er vanuit dat een advocaat rond de 4000 euro per maand verdient. Je kunt je per specialisatie natuurlijk nog erg versterken, waardoor ook jouw uurtarief enorm kan stijgen, tot wel verdubbelen. Al met al is het uurtarief van een medewerker in de juridische wereld niet verkeerd te noemen.
Conclusie omtrent werken in de juridische sector
Heb je een goed stel hersens en ben je geïnteresseerd in de juridische sector? Dan kun je daar vrijwel alle kanten mee op en zul je uiteindelijk een grote kans maken op een prima salaris.
Vragen en/of opmerkingen? Laat jouw reactie achter!
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, of misschien wel extra informatie voor de lezers? Laat het achter in een reactie en wij zullen ons uiterste best doen om zo spoedig mogelijk te reageren!