Beroepen.nl » Wat zijn technische beroepen?
Beroepen Blog

Wat zijn technische beroepen?

technische beroepen

Technische beroepen zijn er in tal van verschillende soorten. Bekijk bijvoorbeeld eens een aantal technische vacatures op een vacaturewebsite en ondervind zelf welke richtingen je op kunt binnen de diverse branches. Vaak wordt bij een technisch beroep al snel gedacht aan iets in de IT, maar die gedachte is onterecht. Je kunt veel meer kanten op! Zoek ook eens naar een vacature voor een machinebouwer, een vacature voor een koelmonteur of bijvoorbeeld een vacature om onderdeel te worden van de technische dienst bij een bedrijf. 

Op deze pagina lees je meer over technische beroepen en de wijze waarop je zelf een technisch beroep uit kunt oefenen. 

Opleidingen voor technische beroepen 

Het fijne aan technische beroepen is het feit, dat opleidingen voor deze beroepen op ieder niveau worden aangeboden. Ga bijvoorbeeld aan de slag als technicus engineering, waarvoor men een opleiding aanbiedt op mbo niveau 4. Een alternatief is werken in de IT, waarvoor zowel op het ROC, als op hogescholen en universiteiten opleidingen worden aangeboden. Ga aan de slag als ontwikkelaar van apps of websites, denk mee over een passende architectuur van applicaties binnen organisaties, enzovoorts. 

Doordat technische opleidingen op alle niveaus worden aangeboden, is het relatief eenvoudig om hierin door te groeien. Na het afronden van een opleiding op mbo niveau 4, kun je starten met een opleiding op het hbo. Heb je de propedeuse van je hbo-opleiding behaald? In dat geval kun je een opleiding op de universiteit overwegen. Op de universiteit worden naast diverse technische bachelors ook een groot aantal masterprogramma’s aangeboden. 

Bijscholen tijdens een cursus of losse opleiding 

Ook wanneer je al een technisch beroep uitoefent kan het goed zijn om je kennis bij te spijkeren. Er worden op diverse technische vlakken opleidingen en cursussen aangeboden, welke je vanuit huis kunt volgen. Vaak wordt een cursus of thuisstudie afgerond met een opdracht of examen. Het maakt je voor werkgevers aantrekkelijker, wanneer je op zoek gaat naar een andere technische baan. 

Op zoek naar een technische baan 

Eerder in dit artikel werden al een aantal voorbeelden van technische beroepen genoemd. Om aan de slag te gaan als technicus, zou je eens kunnen kijken op een website als die van Synsel. Op deze website vind je een groot aantal vacatures voor technische beroepen. Kijk eens naar een vacature voor een machinebouwer. Je bent hierbij verantwoordelijk voor het assembleren van componenten in nieuwe installaties. Ook interessant kan een vacature voor een koelmonteur zijn. Zoals de naam al doet vermoeden, richt je jezelf hierbij op het verhelpen van problemen in koelinstallaties. Ook de montage van deze systemen kan een onderdeel zijn van je takenpakket. 

Een derde voorbeeld van een technisch beroep waarvoor diverse vacatures te vinden zijn, is die van de technische dienst. Een vacature voor de technische dienst is gericht op mensen die bij willen dragen aan het oplossen van problemen die spontaan opspelen. Denk bijvoorbeeld aan een defect in een uitgebreide machine. Om het productieproces niet in gevaar te brengen moeten dergelijke problemen snel worden opgelost. Als lid van de technische dienst speel je hier een belangrijke rol in. 

Veelgestelde vragen over technische beroepen 

Regelmatig stellen bezoekers van deze website vragen over technische beroepen. Wat is een voorbeeld van een technisch beroep? Welke opleidingen helpen mij op te leiden tot een geschikte kandidaat voor een technisch beroep? Enzovoorts. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp.

Wat zijn voorbeelden van technische beroepen?

Typische voorbeelden van technische beroepen zijn banen in de IT, banen bij de technische dienst van een bedrijf, banen gericht op het ontwerp en de montage van uitgebreide machines en systemen, enzovoorts.

Vind je makkelijk een baan bij technische beroepen?

De vraag naar goed opgeleide mensen voor technische beroepen is de laatste jaren groot. Het maakt dat je met een technische opleiding relatief makkelijk een bijpassend technisch beroep zal vinden.

Op welk niveau vind je opleidingen voor technische beroepen?

Technische opleidingen voor beroepen op het gebied van techniek worden op alle onderwijsniveaus aangeboden. Je kunt eenvoudig doorgroeien van een mbo-opleiding op niveau 4 naar een opleiding op de universiteit.

Wat zijn persoonlijke eigenschappen die helpen bij technische beroepen?

Wie een technisch beroep uit wil kunnen oefenen zal onder meer analytisch sterk moeten zijn. Daarbij kan geduld een vereiste zijn die door een werkgever gesteld wordt. Geeft niet direct op, wanneer het ontwerp van een machine niet werkt.

Hoe vind je een geschikt technisch beroep?

De makkelijkste manier om technische beroepen te vinden die bij je passen, is door te zoeken op een vacaturewebsite. Hier zal direct opvallen dat de technische beroepen sterk uiteenlopen.

Heb je vragen over Wat zijn technische beroepen??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Wat zijn technische beroepen?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren