Beroepen.nl » Wat zijn de mogelijkheden binnen de ICT branche?
Beroepen Blog

Wat zijn de mogelijkheden binnen de ICT branche?

agoog

Lijkt het jou gaaf om aan de slag te gaan in de ICT branche? Het aanbod aan bijvoorbeeld PHP developer vacatures, of vacatures voor ICT adviseurs is momenteel groot. Dit maakt dat je op zoek kunt gaan naar een beroep dat aansluit op jouw interesses. Je hoeft hier lang niet altijd informatica voor te hebben gestudeerd. Er zijn verschillende organisaties die je in de eerste maanden een opleiding aanbieden, om zo je kennis te kunnen vergroten. Welke richtingen bestaan er binnen de ICT branche? Uit welke ICT beroepen kun je kiezen, wanneer je affiniteit hebt met ICT maar je liever niet wilt programmeren? In dit artikel proberen we je antwoord te geven op die vragen! 

Aan de slag als een ontwikkelaar in de ICT sector 

Veel mensen die een beroep in de ICT sector zoeken, kiezen voor een baan als ontwikkelaar. Een ontwikkelaar specialiseert zich vaak in een of meerdere programmeertalen. Over welke programmeertaal heb jij veel kennis? Veel van deze programmeertalen lijken enigszins op elkaar. Met een korte cursus school je jezelf om van een C++ ontwikkelaar naar een Python developer. 

Niet alleen verschillen ontwikkelaars van elkaar in de programmeertaal die zij het beste beheersen. Ook valt er onderscheid te maken tussen verschillende vormen van development. Denk aan een ontwikkelaar van websites, een ontwikkelaar van apps, een ontwikkelaar van queries voor databases, enzovoorts. 

Advies geven over ICT-toepassingen 

Niet alleen kun je aan de slag gaan als ontwikkelaar. Mogelijk vind je het leuk om met techniek te werken, maar heb je geen affiniteit met het programmeren van ICT-oplossingen. In zo’n geval kan het werk van een adviseur op het gebied van ICT een interessante optie zijn. Als adviseur ben je verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de wensen van een opdrachtgever. Op basis van deze wensen ga je op zoek naar ICT-oplossingen die een klant verder kunnen helpen. 

Projectmanager in de ICT branche 

Heb je een geschikte oplossing gevonden? In dat geval zorgt een projectmanager op het gebied van ICT voor de implementatie hiervan. Vaak is de projectmanager de laatste schakel in een vernieuwingstraject. Immers, de projectmanager controleert of het project naar behoren is uitgevoerd door de ontwikkelaar, de adviseur en bijvoorbeeld een ICT tester. 

Ondersteuning bieden op het gebied van ICT 

Een implementatietraject kan weliswaar afgerond zijn door de projectmanager; er blijven nog genoeg mensen met een ICT-functie betrokken bij de klant. Denk bijvoorbeeld aan de klantenservice van de leverancier van een oplossing. Hier zitten technici klaar om een klant bij vragen of problemen op weg te helpen. Mensen die hier werkzaam zijn hebben veel geduld nodig en moeten op afstand kunnen volgen wat het probleem van een klant precies is. Geen eenvoudige taak! Soms wordt geprobeerd het probleem direct te verhelpen. In andere gevallen moet er een technisch specialist op locatie komen om voor een oplossing te zorgen bij problemen. Het kan hierbij gaan om een ontwikkelaar van een product, maar bijvoorbeeld ook om een netwerk engineer. Beroepen in de ICT branche gaan niet alleen over software, maar zeker ook over netwerken en hardware. 

Heb je vragen over Wat zijn de mogelijkheden binnen de ICT branche??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Wat zijn de mogelijkheden binnen de ICT branche?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren