Beroepen.nl » Wat is ERP en wat zijn de voordelen?
Beroepen Blog

Wat is ERP en wat zijn de voordelen?

erp software

Ben je ondernemer of ben je op zoek naar een baan als secretaresse of administratief medewerker? Dan heb je vast weleens gehoord van een
ERP-systeem. Veel ondernemers en bedrijven maken hier gebruik van. Dit systeem brengt de automatische afhandeling van diverse logistieke, administratieve en financiële bedrijfsprocessen onder in één bedrijfsbreed informatie- en managementsysteem. Wat is ERP precies? Wat zijn de voordelen ervan? En wat heb jij er, als werknemer of ondernemer, aan?

ERP is de afkorting van Enterprise Resource Planning. Een ERP systeem zorgt ervoor dat alle bedrijfsprocessen van een organisatie met elkaar verbonden zijn en worden geautomatiseerd. Zo slaat het systeem alle gegevens van alle verschillende afdelingen op in een centrale database. Deze gegevens zijn inzichtelijk voor iedere werknemer van een organisatie.

Wat zijn de voordelen van een ERP-systeem?

ERP zorgt er dus voor dat alle bedrijfsprocessen op een centrale plek staan, maar welke voordelen levert zo’n systeem nu precies op? Wij geven je vijf redenen waarom elke onderneming gebruik zou moeten maken van ERP.

1. Een verlaging van de bedrijfskosten

ERP geeft je meer inzicht in de bedrijfsprocessen. Hierdoor weet je precies wat er op een afdeling of in je onderneming gebeurt. Zo heb je bijvoorbeeld meer inzicht in de voorraad, waardoor je beter inkopen kunt doen. Iets dat ook weer zorgt voor een kostenverlaging.

2. Efficiënter werken

Een ERP-systeem automatiseert veel dagelijkse werkzaamheden binnen een organisatie. Deze automatisering levert veel tijdswinst op en zorgt ervoor dat jij efficiënter kunt werken. Als de voorraad van een product een minimum aantal bereikt, maakt het systeem hier een melding van. Vervolgens kan het zelfs een nieuwe inkooporder opstellen en deze naar de werknemer sturen die de inkoop regelt, zoals een administratief medewerker. Met slechts een simpele muisklik wordt de order dan naar de leverancier gestuurd.

3. Alles op één plaats in één centrale database

Een ERP-systeem brengt alle bedrijfsprocessen samen. Hierdoor kunnen alle afdelingen sneller en beter met elkaar samenwerken. ERP heeft verschillende modules die samenkomen in één centrale database. Alle bedrijfsgegevens van je onderneming of van de verschillende afdelingen binnen de organisatie staan op één plaats en zijn inzichtelijk voor alle werknemers. Bovendien heb je op elk moment van de dag inzicht in de meest recente bedrijfsgegevens.

Online ERP

Als je kiest voor een online ERP-programma of als je werkgever een online versie heeft, dan levert dit nog een extra voordeel op: je kunt dan altijd en overal inloggen in het ERP-systeem. Zo kun je bijvoorbeeld ook mobiel werken als je in het buitenland zit.

4. Integratie van diverse softwarepakketten

De kans is groot dat je al met een CRM-programma, een boekhoudprogramma of een facturatiesysteem werkt. Al deze softwarepakketten kunnen worden geïntegreerd in een ERP-systeem. Hierdoor geeft ERP je inzicht in alle interne en externe bedrijfsprocessen. Iets dat ook weer leidt tot een betere communicatie met de leveranciers en klanten.

5. Een betere interne communicatie

Als je bij een bedrijf werkt dat gebruikmaakt van een ERP-systeem, dan zorgt dit voor een betere interne communicatie. Bij een bedrijf dat geen gebruikmaakt van een ERP-systeem, werken de afdelingen vaak langs elkaar heen. Met een ERP-systeem werken de afdelingen veel meer met elkaar. Je hoeft niet meer op collega’s te wachten totdat jij de juiste administratie of inkooporders krijgt. Iedereen werkt in hetzelfde systeem en heeft toegang tot meer informatie. Iets dat weer voor minder misverstanden en miscommunicatie zorgt.

Een uniforme werkwijze

Naast een betere interne communicatie zorgt een ERP-systeem ook nog eens voor een uniforme werkwijze. Iedereen werkt op dezelfde manier, waardoor er veel tijdswinst ontstaat en de kwaliteitsstandaarden van een bedrijf behaald worden.

Voor elk bedrijf een ander ERP-systeem

Er zijn verschillende aanbieders van ERP-systemen op de markt. Aangezien geen enkel bedrijf hetzelfde is, gebruikt elk bedrijf weer een ander ERP-systeem. Een systeem kan worden ingericht met modules die de verschillende afdelingen van een bedrijf ondersteunen. Zo bestaat een programma onder meer uit de modules financiën, gebruiksgemak, productie, project management, document management, warehouse management en workflows.

Heb je vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over een beroep, opleiding of over een ERP-systeem? Laat ze dan hieronder achter!

Wat is ERP en wat zijn de voordelen?
9.3/10 - 49 stem[men]

Heb je vragen over Wat is ERP en wat zijn de voordelen??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Wat is ERP en wat zijn de voordelen?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren