Beroepen.nl » Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)?
Beroepen Blog

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)?

persoonlijk ontwikkelingsplan

Wellicht ken je het persoonlijk ontwikkelingsplan, een POP, nog van je opleiding! Met name op het ROC en hogescholen wordt regelmatig met een POP gewerkt, waarbij studenten voortdurend op zoek zijn naar mogelijkheden om hun eigen vaardigheden te verbeteren. Vaak gebeurt dit in overleg met een begeleider of mentor binnen de onderwijsinstelling. Niet alleen voor studenten is het werken aan en met een POP interessant. Ook werknemers hebben baat bij een plan voor de toekomst! Op welke vlakken wil je jezelf verbeteren? In welke onderwerpen wil je jezelf verder verdiepen? Enzovoorts. 

In dit artikel lees je meer over het werken aan een persoonlijk ontwikkelingsplan. Normaliter stel je een POP niet zelf op, maar doe je dit samen met je leidinggevende.  

Inhoud van een persoonlijk ontwikkelingsplan

In een persoonlijk ontwikkelingsplan werk je concrete leerdoelen uit. Wat wil je op welke termijn bereikt hebben? Vervolgens zoek je samen met je leidinggevende naar de weg, die jou richting deze leerdoelen brengt. Mogelijk kan de werkgever je maandelijks een paar uur gunnen om aan deze leerdoelen te werken, waarbij je vrijgesteld bent van het werken aan andere taken. Ook kun je een werkgever vragen om een opleiding te faciliteren of te bekostigen. Mogelijk is de opleiding ook interessant voor andere collega’s! Vanzelfsprekend speel je zelf een belangrijke rol in het behalen van de leerdoelen.  

Benadruk ook vaardigheden die je al hebt 

Een persoonlijk ontwikkelingsplan is niet alleen gericht op de vaardigheden die je verder wilt ontwikkelen. Ook benoem je in een POP welke vaardigheden je momenteel al hebt en hoe je deze nog beter in kunt zetten bij het beoefenen van je beroep. Ook beschrijf je de ambities die je hebt. Welke functie zou je bijvoorbeeld willen vervullen in de toekomst? Een ambitie is nog geen leerdoel. Leerdoelen volgen normaliter uit zo’n ambitie.  

Houd de leerdoelen in een POP SMART 

Ken je de SMART-methode? Het doel van SMART werken is het opstellen van leerdoelen die haalbaar en duidelijk gedefinieerd zijn. Hierbij staat SMART voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Op het moment dat leerdoelen niet realistisch zouden zijn, zou dit je motivatie al snel weg kunnen nemen. De kans dat leerdoelen behaald worden is hierdoor klein! Stel doelen op die binnen een paar weken of uiterlijk een paar maanden te behalen zijn, om vanaf dat punt te werken aan nieuwe leerdoelen. Door steeds kleine stapjes te zetten blijft het pad naar hetgeen je ambieert zichtbaar en haalbaar!  

POP opstellen voor het vinden van een baan 

Tot nu toe gingen we uit van een situatie, waarbij je het persoonlijk ontwikkelingsplan samen met je werkgever opstelt. Het opstellen van een POP kan echter ook interessant zijn, wanneer je momenteel nog geen baan hebt! Met een persoonlijk ontwikkelingsplan probeer je in dit geval te bepalen wat je sterke punten zijn en op welke punten je nog meer ontwikkeling nodig hebt. Op basis van de uitkomst van zo’n zelfonderzoek kun je op zoek gaan naar een passende baan. Zeker voor starters is niet altijd direct helder, welke baan bij hun persoonlijke ambities en vaardigheden past. Een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen helpt hen hierbij.  

Voorbeelden van een persoonlijk ontwikkelingsplan 

Wanneer je aan de slag gaat met een persoonlijk ontwikkelingsplan, kan enige sturing wenselijk zijn. In het bijzonder, wanneer je dit nooit eerder gedaan hebt! Op internet vind je verschillende websites met een voorbeeld van een POP. Download zo’n voorbeeld eens en vul deze vervolgens in met je eigen vaardigheden en ambities. Ook kun je kennissen of familie vragen mee te helpen bij het invullen van het persoonlijk ontwikkelingsplan. Zij kennen je immers goed en weten wat je sterke en zwakke vaardigheden zijn!

Heb je vragen over Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren