Beroepen.nl » Wat heb je nodig als je wilt gaan werken als tuinman of tuinarchitect?
Beroepen Blog

Wat heb je nodig als je wilt gaan werken als tuinman of tuinarchitect?

Tuinman aan het werk

Werken als tuinman of tuinarchitect biedt je verschillende voordelen. Denk aan het feit dat je veelal buiten bezig bent. Geniet van de zon, terwijl je bomen en struiken snoeit of nieuwe planten poot. Om het werk als tuinman en tuinarchitect goed te kunnen uitvoeren zijn een aantal hulpmiddelen onmisbaar. Denk aan basaal tuingereedschap als een schep, een hark en bijvoorbeeld een snoeischaar. Kies je voor het aanbieden van een totaalpakket, dan mogen ook de grasmaaier en bijvoorbeeld de bladblazer niet ontbreken. Zeker in grote tuinen komen dergelijke hulpmiddelen goed van pas! 

Op deze pagina lees je meer over het werk van een hovenier en tuinarchitect. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat het werk van een tuinman afwijkt, van dat van een tuinarchitect. Dit betekent echter niet, dat je voor een van beide beroepen zou moeten kiezen. Een tuinarchitect kan zijn of haar ontwerp ook direct in uitvoering brengen als tuinman. Evenals dat je als tuinman advies kunt geven over een nieuw tuinontwerp voor een tuin die je regelmatig onderhoudt. 

Werken als een tuinman 

Een tuinman biedt vaak een breed dienstenpakket aan. Enerzijds houdt een tuinman zich bezig met het onderhouden van bestaande tuinen. Anderzijds richt een tuinman zich op het aanleggen van een nieuwe tuin, vaak op basis van het plan wat door de tuinarchitect is opgesteld. Als tuinman heb je goed tuingereedschap nodig, om klussen snel en soepel uit te kunnen voeren. Een botte snoeischaar of bijvoorbeeld een kapotte hark zorgen voor irritaties en vertraging. Veel tuinmannen kiezen om deze reden voor tuinieren met Gardena. Dit merkt biedt kwalitatief zeer goed en duurzaam tuingereedschap, waarmee je een lange tijd vooruit kunt. 

Kennis over snoeiwerkzaamheden 

Als tuinman heb je niet alleen het juiste tuingereedschap nodig. Ook enige kennis over het snoeien van de verschillende planten, struiken en voornamelijk bomen is belangrijk. Zoek uit in welk seizoen het groen het beste gesnoeid kan worden, waar op de boom je de takken af moet zagen, enzovoorts. Het op een correcte wijze uitvoeren van snoeiwerkzaamheden heeft een grote invloed op de gezondheid van een struik of boom. 

Tip: lees je ook in op de manier waarop een gazon moet worden onderhouden. Hoe ga je bijvoorbeeld onkruid of mos tegen in het gazon? Is het zinvol om kalk op het gazon te strooien, of deze eens per jaar te verticuteren? 

Aan de slag als tuinarchitect 

Reeds werd het werk van een tuinarchitect kort geïntroduceerd. Een tuinarchitect richt zich voornamelijk op het ontwerp van een nieuwe tuin, of het aanpassen van een bestaande tuin. Bij het ontwerpen van een nieuwe tuin is het belangrijk om te beginnen met een inventarisatie van de wensen van een woningbezitter. Welke elementen mogen niet in de tuin ontbreken? Wil men naast een groot terras wellicht ook een gazon voor de kinderen? Geven mensen de voorkeur aan een grote mate van privacy in de tuin, mag deze wat meer open zijn? Wil de opdrachtgever specifieke planten terug laten komen het tuinontwerp? 

Kennis over de bloeitijd en -periode van planten 

Als tuinarchitect is het erg belangrijk, dat je op de hoogte bent van de bloeitijd en -periode van verschillende planten en struiken. Bij het ontwerp van een tuin wil je dat er het hele jaar door van de tuin kan worden genoten. In de lente zijn het de narcissen en tulpen die bloeien, in de eerste weken van de zomer geniet van de violen en geraniums, enzovoorts. Houd daarbij rekening met het onderhoud wat een bepaald tuinontwerp vergt. Kies je bijvoorbeeld voor kunstgras, of ga je voor ingezaaid gras? Niet iedere woningbezitter heeft immers groene vingers!  

Geschikte plek voor verschillende planten 

Ook niet onbelangrijk: zoek naar een geschikte plek voor de verschillende soorten planten. De ene plant wenst wat meer schaduw, terwijl een andere plant een groot deel van de tijd in de zon moet staan. Daarbij vindt de ene plantensoort het fijn om bij een schutting of rek omhoog te kunnen groeien, terwijl andere planten laag bij de grond blijven. Dergelijke verschillende spelen een grote rol in het uiteindelijke ontwerp van de tuin.

Heb je vragen over Wat heb je nodig als je wilt gaan werken als tuinman of tuinarchitect??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Wat heb je nodig als je wilt gaan werken als tuinman of tuinarchitect?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren