Wat doet een makelaar nou eigenlijk?

Gepubliceerd door op

Een makelaar bemiddelt bij de verkoop, aankoop of de verhuur van woningen, kantoren, bedrijfspanden en ander onroerend goed, zoals (Rijks)monumenten of agrarisch onroerend goed. Als je een woning wilt kopen of verkopen dan treedt de makelaar op als verkoopmakelaar of als aankoopmakelaar.

De meeste mensen denken dat een makelaar zich alleen maar richt op de aan- en verkoop of de verhuur van vastgoed. Het takenpakket van een makelaar is echter veel breder en gevarieerder. Zo kan een makelaar in opdracht van een klant ook onroerend goed beheren of inkomstenanalyses opmaken. Wil jij ook makelaar worden? Lees dan snel verder om te weten wat je dan zoal gaat doen!

Wat zijn de taken van een makelaar?

Een makelaar treedt dus op als adviseur bij de aankoop, verkoop, huur of verhuur van onroerend goed. De taken hangen weer samen met de functie die de makelaar uitoefent. Er zijn namelijk verschillende typen makelaars, zoals een:

  • Aan- en verkoopmakelaar
  • Verhuurmakelaar
  • BOG-makelaar

Aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar helpt je bij de aankoop van een nieuwe woning. Hij vertelt je alles over wat er bij de aankoop van een huis komt kijken. Als het om een nieuwbouwwoning gaat, laat hij je impressies zien van het huis, zodat je een indruk krijgt van de woning. Als je een nieuwe woning wilt kopen, heeft de aankoopmakelaar onder meer de volgende taken:

  • Het in kaart brengen van je woonwensen
  • Het zoeken, selecteren en tonen van woningen die aan je wensen voldoen.
  • Het regelen van bezichtigingen van woningen
  • Het voeren van onderhandelingen met de verkopers
  • Het begeleiden bij de notariële en juridische zaken
  • Het bieden van ondersteuning na de oplevering van een woning (after sales service)

Verkoopmakelaar

Een makelaar is op de hoogte van de marktsituatie en kan je ook informeren over de verkoop van je huidige woning. Hij is onder meer verantwoordelijk voor:

  • Het geven van advies over een goede verkoopprijs
  • De verkoopstrategie bepalen
  • Het zoeken naar potentiële kopers
  • Het ontvangen en het rondleiden van potentiële kopers in de woning die je verkoopt
  • Onderhandelingen voeren met de kopers
  • Het opstellen van een verkoopcontract
  • De notariële en juridische zaken

Makelaars zijn aan- en verkoopmakelaar tegelijk

Bijna alle makelaars kunnen optreden als aankoop- of verkoopmakelaar. Ze mogen echter nooit een aan- en verkoopmakelaar zijn voor dezelfde woning. Dit mag niet, omdat kopers en verkopers verschillende belangen hebben.

Taxateur

Veel makelaars zijn ook werkzaam als taxateur. Dit betekent dat ze gespecialiseerd zijn in het vaststellen van een marktconforme verkoopprijs voor je woning. Op basis van een taxatie geeft de verkoopmakelaar een advies over de verkoopprijs. Een makelaar taxeert een woning door onder meer te kijken naar de bouwkundige staat en de ligging. Het bepalen van de waarde van een woning is nodig voor de hypotheekverstrekking, de fiscus en de opstalverzekering.

Verhuurmakelaar

Een verhuurmakelaar bemiddelt bij de verhuur van woningen, studio’s of kamers. De verhuurmakelaar heeft een aantal hoofdtaken: het aanbieden van huurwoningen, studio’s en kamers, het vinden van huurders, het organiseren van bezichtigingen en het opstellen van verhuurcontracten. Voordat een verhuurmakelaar met een huurder in zee gaat, screent hij deze eerst. Er wordt nagegaan of de potentiële huurder een baan heeft en wat het maandelijkse inkomen is. Aan de hand van deze screening bepaalt de makelaar of iemand echt een geschikte huurder is.

BOG-makelaar

BOG is de afkorting van bedrijfsonroerendgoed. De BOG-makelaar werkt met ondernemers en beleggers die grote investeringen willen doen. De bedrijfsmakelaar voert precies dezelfde taken uit als een aan- en verkoopmakelaar, maar deze zijn dan gericht op bedrijfspanden. Voorbeelden hiervan zijn kantoorruimten, nieuwbouwlocaties, bouwgrond en winkels. Ook al komen de werkzaamheden van een aan- en verkoopmakelaar en een BOG-makelaar op hetzelfde neer, toch is er groot verschil tussen deze twee. De bedrijfsonroerendgoedmarkt ziet er namelijk anders uit en wordt verdeeld in twee categorieën. Dit zijn de vastgoedmarkt en de grondmarkt.

De vastgoedmarkt

Een BOG-makelaar die zich richt op de vastgoedmarkt richt zich op de aan- en verkoop van kantoren, hotels, winkels of parkeerplaatsen. Ook het niet-commerciële vastgoed valt onder de vastgoedmarkt, zoals ziekenhuizen, (semi)overheidsinstellingen en scholen.

De grondmarkt

Een bedrijfsmakelaar kan zich ook richten op de grondmarkt. Deze markt wordt weer verdeeld in de bouwgrondmarkt en de agrarische grondmarkt.

Kwaliteitsregisters voor makelaars

Het beroep van makelaar heeft sinds 2001 geen beschermde titel meer. Dit betekent dat iedereen makelaar kan worden. Om ervoor te zorgen dat mensen met verkeerde bedoelingen de makelaarsbranche een slechte naam bezorgen, zijn er wel een aantal registers actief. Een makelaar die bij een register staat ingeschreven mag zich officieel Register Makelaar Taxateur noemen. Wanneer je als klant met zo’n makelaar te maken hebt, kun je ervan uitgaan dat deze betrouwbaar is en over goede vakkennis beschikt. In Nederland zijn er twee kwaliteitsregisters voor makelaars. Dit zijn de Stichting VastgoedCert en de Stichting Certificering Voor VBO-Makelaars, oftewel SCVM.

Brancheverenigingen

De meeste makelaars staan niet alleen ingeschreven bij een van de registers, maar maken ook deel uit van een van de drie brancheverenigingen: NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaars), VastgoedPro en VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed).

Als een makelaar ook bij een branchevereniging is aangesloten dan betekent dit dat hij zijn zaken goed geregeld heeft. Een vereiste van de vereniging is dat een makelaar een bedrijfsverzekering moet hebben, zodat klanten niet te maken krijgen met een financiële tegenslag als de makelaar onverhoopt in de problemen komt.

Waar werkt een makelaar?

Een makelaar werkt meestal als zelfstandige of voor een makelaarskantoor. Tijdens zijn werk heeft hij niet alleen te maken met kopers of verkopers, maar ook met juristen, notarissen, verzekeraars, architecten, accountmanagers, hypotheekadviseurs en projectontwikkelaars. Wil je weten welke er actief zijn in Alkmaar, kijk dan eens bij de pagina Alkmaar makelaars!

Hoe ziet de werkdag van een makelaar eruit?

Doorgaans werkt een makelaar tijdens kantooruren. Wel is elke werkdag weer anders en dit is wat het beroep van makelaar zo veelzijdig maakt. Het kan zijn dat je de ene dag op kantoor zit om administratieve werkzaamheden te doen en de andere dag steeds afspraken buiten de deur hebt. Denk hierbij aan bezichtigingen, het bezoeken van een notaris en het taxeren van een woning. Lijkt het jou ook wel wat om makelaar te worden? Kijk dan eens bij onze opleidingen voor makelaar!

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Doe mee met het gesprek! Er zijn al 8 reacties op: “Wat doet een makelaar nou eigenlijk?”

  1. Hallo,
    Mischien een rare vraag maar als je een pand koopt , helemaal opknapt en verbouwd ,daarna weer verkoopt ben je gewoon makelaar toch?
    Of heeft dat een andere naam?

    Dit is wat ik heel graag wil gaan doen alleen, ik weet niet waar ik moet beginnen en welke opleidingen ik daar voor moet volgen?

    Enig idee hoe dit in z’n werk gaat?

    Mvg. Sandra

    Beantwoorden
    • Heeft in meer dan twee jaar niemand gereageerd? Maar nee Sandra, wat je beschrijft is geen makelaar. Als je vastgoed koopt met de bedoeling om het zelf met winst door te verkopen ben je een vastgoedbelegger voor jezelf. Opleidingen heb je daarvoor niet nodig, maar misschien wel iemand die je bijstaat over het hoe en wat als je nog nooit zoiets hebt gedaan. Een makelaar bemiddelt alleen bij de koop en verkoop van vastgoed van andere mensen. Hij of zij koopt of verkoopt eigenlijk zelf niks, bemiddelt en begeleidt alleen en krijgt daarvoor geld. Hiervoor heb je wel een opleiding nodig, maar ik weet zelf niet hoe dat werkt.

  2. Is een makelaar verplicht de door verkoper opgenoemde (verborgen) gebreken aan een woning schriftelijk vast te leggen en aan een potentiële koper te vermelden?

    Beantwoorden

Plaats een reactie