Beroepen.nl » Waarom is hosting zo belangrijk?
Beroepen Blog

Waarom is hosting zo belangrijk?

dark fiber internet

Met name bij beroepen gerelateerd aan IT en marketing ontkom je niet aan het werken met hosting. Bouw een website op je WordPress hosting pakket, optimaliseer de server om applicaties sneller te laten draaien op een VPS, enzovoorts. Bij het selecteren van hosting voor jouw website of applicaties, dient met verschillende factoren rekening te worden gehouden. Snelheid is er slechts een voorbeeld van. Denk ook aan de mogelijkheden die je hebt om een server naar eigen smaak in te richten, de beveiliging die geboden wordt door de hosting provider, enzovoorts. 

Tip: combineer het afsluiten van een hosting pakket direct met een domeinnaam check, wanneer je de hosting afneemt voor de ontwikkeling van een website. Zo kun je beide componenten bij dezelfde partij aan elkaar koppelen. Wel zo makkelijk! 

Belang van hosting voor ontwikkelaars 

Ontwikkelaars gebruiken hosting voor het bouwen van een website, voor het online laten draaien van applicaties, enzovoorts. Belangrijk hierbij is dat de hosting een hoge uptime garandeert. Zou de uptime beperkt zijn, dan kan de applicatie mogelijk regelmatig niet gebruikt worden. Bijzonder vervelend voor de afnemer van zo’n applicatie. Ook de beveiliging van een server is belangrijk. Mogelijk wordt er door een applicatie of website privacygevoelige informatie verzameld en opgeslagen in een database. Zou deze database te benaderen zijn door onbevoegde personen, dan kan dit grote gevolgen hebben. Een derde aspect is de snelheid van het hosting pakket. Een server moet snel genoeg zijn om de applicaties zonder ernstige haperingen te kunnen laten draaien. 

Marketeers hebben snelle hosting nodig

Naast ontwikkelaars hebben ook marketeers baat bij snelle hosting. Een hoge laadsnelheid van een website heeft invloed op de posities van deze website in de zoekresultaten. Logischerwijs probeert een marketeer de website zo goed mogelijk te laten scoren, om een groter aantal bezoekers te trekken. Niet alleen de snelheid van hosting is bepalend voor de prestaties van een website. Een andere factor die meespeelt is de locatie van de server. Een marketeer heeft baat bij een website die op een Nederlandse server staat, als men voornamelijk in de Nederlandse zoekmachine wil scoren. 

Hosting in verschillende varianten 

Bij het afnemen van hosting in jouw functie is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende soorten hosting. Eerder werd WordPress hosting al als voorbeeld gegeven. Het gaat hierbij vaak om shared hosting, waarbij je het content management systeem (CMS) WordPress met een druk op de knop kunt installeren. Naast WordPress hosting heb je ook losse shared hosting, wat op hetzelfde neerkomt. Bij shared hosting deel je een server met andere partijen, zonder dat je dit direct door hebt. Nadeel hiervan is dat de prestaties van je eigen website afhangen van de prestaties van andere websites op de server. Als er een DDoS-aanval wordt uitgevoerd op een andere website, kan dit bijvoorbeeld gevolgen hebben voor je eigen website. 

VPS als alternatief voor shared hosting 

Een alternatief voor shared hosting is een VPS, een virtual private server. In dit geval ben je niet afhankelijk van anderen. Daarbij heb je de mogelijkheid om de instellingen van zo’n hosting pakket naar eigen smaak in te vullen. Zeker voor ontwikkelaars en bijvoorbeeld functioneel beheerders is dit prettig. Het biedt hun de mogelijkheid om de applicatie sneller of soepeler te laten draaien bij andere instellingen. 

Heb je vragen over Waarom is hosting zo belangrijk??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Waarom is hosting zo belangrijk?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren