Beroepen.nl » Waar moet je op letten bij het maken van een CV?
Beroepen Blog

Waar moet je op letten bij het maken van een CV?

cv maken

Voordat je op een nieuwe functie kunt solliciteren, zijn er een aantal zaken die je alvast kunt voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van de juiste outfit voor het sollicitatiegesprek, het vergelijken van het salaris die iemand met jouw ervaring en achtergrond bij een ander bedrijf verdient, enzovoorts. Er zijn handige tools te vinden die je hierbij kunnen helpen. Ook kun je jouw CV van een update voorzien, of deze maken als je momenteel nog geen CV hebt. Waar moet je op letten bij het opstellen van je cv? Welke informatie vermeld je op het CV? In dit artikel proberen we je antwoord te geven op die vragen. 

Maak gebruik van een sjabloon voor je CV 

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk bij het ontwerpen van je CV. Er zijn online verschillende sjablonen voor een CV te vinden. Het voordeel hiervan is dat je precies weet, welke informatie op je CV vermeld moet staan. Nu is het enkel nog zaak om de verschillende velden in het document te vullen. Bekijk vooraf goed of alle onderdelen uit het sjabloon relevant zijn voor de werkgever waar je straks solliciteert. Mogelijk kun je bepaalde onderdelen weglaten. Des te overzichtelijker een CV is, des te kleiner is de kans dat een werkgever de punten die jou uniek maken over het hoofd ziet.  

Foto toevoegen aan je CV is een goed idee

Vergeet niet een leuke foto van jezelf op je CV te plaatsen! Zo hebben potentiële werkgevers direct een gezicht bij degene die solliciteert. Door de foto direct toe te voegen, kun je deze zelf uitzoeken. Voeg je geen foto toe, dan loop je het risico dat je nieuwe werkgever zelf online zoekt en mogelijk uitkomt bij een gênante vakantiefoto van vroeger. We helpen het je graag vooraf te voorkomen! 

Deel alleen relevante informatie 

Bij het invullen van de velden op een CV is het belangrijk om alleen relevante informatie toe te voegen. Een bijbaantje in de supermarkt zal voor veel werkgevers niet relevant zijn. Het leidt de aandacht af bij de zaken die er wel toe doen voor een werkgever. Beeld je iemand in die gaat werken bij de politie, of iemand die als architect aan de slag gaat. Voor dergelijke werkgevers is het slechts interessant om relevanter informatie te lezen over je studie, over serieuze banen die je voor je aankomende sollicitatie hebt gehad, enzovoorts. Vergeet ook je hobby’s en interesses niet toe te voegen. Het zegt vaak iets over je karakter en persoonlijkheid. 

Wees niet te bescheiden op je CV 

Hoewel je niet alle bijbaantjes van vroeger op je CV hoeft te vermelden, is het belangrijk om niet te bescheiden te zijn. Je bent trots op het werk wat je gedaan hebt, de eigenschappen die je hebt en hetgeen anderen over je zeggen. Vermeld je sterke punten, voorzie je CV van een quote van een collega en beschrijf op welke manier jij van meerwaarde kunt zijn voor een nieuwe werkgever. Dit hoeft geen tekst van meerdere alinea’s te zijn, dat is immers je motivatiebrief al. Het gaat om een of twee regels, waarin je jezelf probeert te verkopen aan een nieuwe werkgever.

Heb je vragen over Waar moet je op letten bij het maken van een CV??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Waar moet je op letten bij het maken van een CV?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren