Beroepen.nl » Waar moet je op letten als je start met een eenmanszaak?
Beroepen Blog

Waar moet je op letten als je start met een eenmanszaak?

eenmanszaak

Droom jij al langere tijd van een eigen onderneming? Een eenmanszaak oprichten brengt verschillende verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Zo moet je ieder kwartaal belastingaangifte doen bij de fiscus, ben je persoonlijk verantwoordelijk voor de fouten die jij zelf of medewerkers maken, enzovoorts. Reden genoeg om je vooraf goed voor te bereiden op de start van je bedrijf. Het inschrijven zelf is vaak niet ingewikkeld! Een afspraak bij de Kamer van Koophandel is voldoende om van start te kunnen gaan. Houd er hierbij wel rekening mee, dat je een uitgedacht business plan hebt. Op deze pagina lees je meer over de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. 

Business plan uitwerken voor je onderneming 

Tijd om aan de slag te gaan! Begin met het uitwerken van een business plan. Dit doe je door op papier te zetten welke dienstverlening of producten straks worden aangeboden door je bedrijf, hoe je deze producten en diensten in de markt zet en wat je hiervoor nodig verwacht te hebben. Mocht je zelf producten produceren, dan heb je bijvoorbeeld een startkapitaal nodig. Het startkapitaal helpt je te investeren in machines en materialen, die je faciliteren in het productieproces. Komt dit startkapitaal uit je eigen portemonnee, of heb je hier investeerders voor nodig? 

Pas wanneer je over de benodigde middelen beschikt om aan de slag te kunnen gaan, zet je de stap naar de Kamer van Koophandel. Je wilt er immers zeker van zijn dat je business idee rendabel is. Het voorkomt dat je al snel weer zal moeten stoppen met je bedrijf. 

Inrichten van de administratie van je bedrijf 

Minstens zo belangrijk als het uitwerken van een business plan, is het inrichten van de administratie van je bedrijf. Bij het inrichten van de administratie doe je er verstandig aan een boekhoudpakket te gebruiken. Er zijn online verschillende voorbeelden van deze pakketten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het pakket van Exact, e-Boekhouden.nl, enzovoorts. Ze helpen je de administratie op orde te krijgen en te houden, zonder dat je zelf veel kennis nodig hebt over boekhouden en de balans van een onderneming. 

Maak het jezelf makkelijker, door je privézaken te scheiden van de financiën van je bedrijf. Dit doe je niet alleen door een los boekhoudpakket aan te schaffen voor je bedrijf, maar bijvoorbeeld ook door een zakelijke rekening te openen. Er zijn verschillende partijen die zo’n zakelijke rekening aanbieden. Zelf zakelijke bankrekeningen vergelijken helpt je de goedkoopste optie te vinden. Er zijn online tools te vinden, die je hierbij kunnen helpen. 

Afsluiten van de benodigde verzekeringen 

De start van je eigen onderneming komt nu steeds dichterbij! Het is zaak om de verzekeringen voor je bedrijf af te sluiten. Bij een eenmanszaak ben je als privépersoon verantwoordelijk voor eventuele schulden en claims. Een claim kan bij je neer worden gelegd, wanneer je bijvoorbeeld een fout maakt in de productie van de aangeboden producten. Ook wanneer je in de zakelijke dienstverlening zit, kun je te maken krijgen met claims. Denk aan een claim ter compensatie van de financiële schade die een klant oploopt als gevolg van jouw advies. 

Met een bedrijfs- en/of beroepsverzekering bescherm je jezelf tegen een dergelijke claim. Ook het afsluiten van een inboedelverzekering is aan te raden, wanneer je een eigen kantoor hebt voor je bedrijf. De financiële schade van diefstal uit je kantoor kan groot zijn. Daarbij valt je kantoor aan huis vaak niet onder de inboedelverzekering van je woning. 

Andere belangrijke zaken 

Tot slot zijn er een aantal andere zaken om rekening mee te houden bij het opstarten van je bedrijf. We zetten ze kort voor je op een rijtje: 

  • Schakel een partij in voor het bouwen van een website; 
  • Denk een marketingplan uit voor je bedrijf;
  • Huur je eerste personeelsleden in, bijvoorbeeld middels payrolling; 
  • Zorg dat je over een netwerk beschikt met specialisten en andere ondernemers.

Heb je vragen over Waar moet je op letten als je start met een eenmanszaak??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Waar moet je op letten als je start met een eenmanszaak?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren