Beroepen.nl » Waar houdt een notaris zich mee bezig?
Beroepen Blog

Waar houdt een notaris zich mee bezig?

taken van de notaris

Het werk van een notaris is heel divers! Zo kan een notaris hulp bieden bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden, kan deze een testament voor je uitwerken en helpt de notaris bij het afwikkelen van erfenissen. Waar je erfenissen vaak ook zelf af kunt wikkelen, geldt dat niet voor het opstellen van de huwelijkse voorwaarden of het testament. Dergelijke documenten moeten altijd door een notaris ondertekend worden, alvorens deze rechtsgeldig zijn. Een zelf opgesteld contract met huwelijkse voorwaarden zal vrijwel nooit stand houden bij een eventuele rechtszaak, mocht het zover komen na een echtscheiding. 

In dit artikel lees je meer over hetgeen waarmee een notaris zich bezighoudt. Lijkt het werk van een notaris jou leuk? Kijk in dat geval ook eens naar het stukje over de opleiding die je moet volgen om als notaris aan de slag te kunnen gaan.  

Verschillende categorieën van diensten

Het werk van een notaris kan in de basis worden opgesplitst in een aantal categorieën, namelijk: leven, wonen en ondernemen. Onderstaand vind je per categorie een beschrijving van de werkzaamheden die hierbinnen vallen.  

Notaris op het gebied van leven 

Diensten die een notaris biedt op het gebied van leven zijn onder meer het opstellen van huwelijkse voorwaarden, het opstellen van een samenlevingscontract, het uitwerken van afspraken over de voogdij en het opstellen van testamenten. Na het overlijden van een dierbare helpt een notaris bij de uitwerking van een verklaring van erfrecht, de verdeling van de nalatenschap en bijvoorbeeld het afwikkelen van de erfbelasting. Vaak stelt een notaris niet alleen documenten op, maar kan deze ook advies geven.  

Notaris inschakelen voor woonzaken 

Ook op het gebied van wonen kun je op de hulp van een notaris rekenen. Schakel de notaris bijvoorbeeld in voor het opstellen van de koopovereenkomst bij de aankoop van een nieuwe woning. Onderdeel van de aankoop van een huis is in veel gevallen het ondertekenen van een hypotheekakte. Het is een officieel bewijsstuk, waarin de afspraken tussen de kredietverstrekker en de kredietnemer vastgelegd zijn. Op het moment dat de woning overgedragen wordt, ondertekent men de leveringsakte. Ook dit document wordt door de notaris opgesteld.  

Hulp van een notaris voor bedrijven 

Bij het opstarten van een stichting of vereniging heb je de hulp van een notaris nodig om officiële stukken uit te kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan de statuten van de vereniging. Datzelfde geldt voor het oprichten van een besloten vennootschap. Afspraken die gemaakt worden met andere vennoten in een VOF kun je eveneens vast laten leggen bij een notaris. Voordeel hiervan is dat je een rechtsgeldig stuk hebt, waarop je terug kunt vallen in de situatie dat er conflicten ontstaan.  

Zelf als een notaris aan de slag 

Om als notaris aan de slag te kunnen gaan, dien je de opleiding Rechtsgeleerdheid afgerond te hebben. Dit is een universitaire opleiding, welke gevolgd kan worden na het afronden van het vwo of een relevante hbo-opleiding. De opleiding Rechtsgeleerdheid kent verschillende richtingen. Kies voor de richting Notarieel Recht, wanneer je na de opleiding als notaris wilt werken. Je kunt deze opleiding in verschillende plekken binnen Nederland volgen.  

Eerst werken als kandidaat-notaris 

Houd er rekening mee dat je na het afronden van deze studie niet direct een volwaardig notaris bent. Net als advocaten moeten ook notarissen een zesjarige stage volgen bij een notariskantoor. Zij zijn op dat moment nog geen notaris, maar worden kandidaat-notaris genoemd. Na de periode van zes jaar ben je een volwaardig notaris, heb je een tekenbevoegdheid en ben je eindverantwoordelijke voor de besluiten die je neemt. Het mooie aan het werk van een notaris, is dat deze een wettelijk beschermd beroep beoefend. Dit betekent dat je jezelf alleen notaris mag noemen, wanneer je hier de juiste opleiding voor hebt gevolgd.

Heb je vragen over Waar houdt een notaris zich mee bezig??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Waar houdt een notaris zich mee bezig?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren