Beroepen.nl » Voor wie is de opleiding Wft Basis bedoeld?
Beroepen Blog

Voor wie is de opleiding Wft Basis bedoeld?

wet op financieel toezicht

De Wet op het financieel toezicht (Wft) regelt het toezicht op een groot gedeelte van de Nederlandse financiële sector. Het kabinet wil het financieel toezicht uitbreiden en verbeteren. Financiële instellingen kunnen zien aan welke eisen zij moeten voldoen en hoe het toezicht is geregeld. De opleiding Wft Basis is ontwikkeld voor mensen die graag financieel dienstverlener willen worden of werkzaam willen zijn binnen de financiële sector. Bijvoorbeeld bij een bank, een verzekerings- of beleggingsbureau. 

Wft Basis Verplicht?

Tegenwoordig is het verplicht om binnen de financiële sector te beschikken over een Wft-vergunning. Zonder een Wft-vergunning is het bij wet verboden om financiële diensten of adviezen te verlenen. Voor alle personen met een financieel adviserende rol geldt daarom een Wft-diplomaplicht. Ook van mensen die zich bezighouden met het verlenen van financiële diensten geldt een Wtf-diplomaplicht. Ben je in al het bezit van een Wft-diploma? Dan kun je een Wft-vergunning aanvragen. Het uitgangspunt van de vakbekwaamheidseisen is dat alle professionals binnen de Nederlandse financiële sector daadwerkelijk vakbekwaam zijn en blijven.

Je kunt een Wft-opleiding volgen als je nieuw bent in de financiële wereld. Er wordt meestal geen specifieke vooropleiding van je gevraagd. Ook volgen mensen Wft-cursussen (of bepaalde losse modules) om hun financiële kennis bij te spijkeren of enkel voor het verkrijgen van het diploma om hun vergunning aan te kunnen vragen.

Tijdens een opleiding Wft Basis zul je alles leren over de competenties en vaardigheden die van je verwacht worden als medewerker of adviseur binnen de financiële dienstverlening. Daarnaast doe je een hoop kennis op over kredieten, verzekeringen, financiële dienstverlening en schades. Ook zal er aandacht worden besteed aan financiële producten zoals hypothecaire kredieten.

Na het behalen van je Wft Basis diploma beschik je over alle relevante financiële basiskennis en voldoe je aan de wettelijk gestelde eisen. Je mag klanten financieel advies geven en vragen behandelen. Ook zul je beschikken over financiële kennis met betrekking tot het verrichten van zakelijke betalingen, sparen en verzekeringen. Een opleiding of cursus Wft kent een gemiddelde studieduur van drie tot zes maanden. De opleiding Wft Basis duurt gemiddeld zes maanden tot een jaar. Ook zijn er kortere Wft-opleidingen te vinden die maar één of twee maanden duren. Je kunt cursussen en opleidingen klassikaal volgen of thuis. Er wordt meestal geen specifieke vooropleiding van je gevraagd.

Veelgestelde vragen

Hieronder lees je enkele veelgestelde vragen omtrent de opleiding Wft (Basis), de diplomaplicht en verschillende Wft studievormen.

Voor wie is de opleiding Wft bedoeld?

De opleiding Wft (Wet financieel toezicht) is ontwikkeld voor mensen die graag financieel dienstverlener willen worden of werkzaam willen zijn in de financiële sector. Bijvoorbeeld bij een bank, een verzekerings- of beleggingsbureau. De opleiding is ook bedoeld als bijscholingstraject voor mensen die al werkzaam zijn binnen de financiële sector.

Is het verplicht om een Wft-diploma te hebben?

Voor alle personen met een financieel adviserende rol geldt een Wft-diplomaplicht. Ook voor mensen die zich bezighouden met het verlenen van financiële diensten aan klanten geldt een Wtf-diplomaplicht. Ben je in het bezit van een Wft-diploma? Dan kun je een Wft-vergunning aanvragen. (Die vergunning is noodzakelijk, want het kabinet wil het financieel toezicht uitbreiden en verbeteren.)

Kan ik een Wft-opleiding ook als thuisstudie volgen?

Ja, er worden Wft-opleidingen als thuisstudie aangeboden.

Hoelang duurt de studie Wft Basis?

Een opleiding Wft kent een gemiddelde studieduur van drie tot zes maanden. De opleiding Wft Basis duurt gemiddeld zes maanden tot een jaar. Ook zijn er kortere Wft-opleidingen en cursussen te vinden die maar één of twee maanden duren.

Wat zijn de kosten van een opleiding Wft?

Een opleiding Wft kost gemiddeld tussen de € 450 en € 1.850,-.

Heb je vragen over Voor wie is de opleiding Wft Basis bedoeld??

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Voor wie is de opleiding Wft Basis bedoeld?', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren


  • Goedemiddag,

    Ik ben werkzaam bij een reisorganisatie die ,weliswaar sporadisch, ook een reis en annuleringsverzekering aanbiedt.
    Heb ik hiervoor een WFT diploma nodig en wat zijn de regels hiervoor. Ik kan het nergens terug vinden.

    Hartelijke groet,

    Sylvia