Beroepen.nl » Verschil tussen boekhouder en accountant
Beroepen Blog

Verschil tussen boekhouder en accountant

verschil boekhouder accountant

Wat is het verschil tussen boekhouder en accountant? Vaak worden de beroepen boekhouder en accountant in één adem genoemd. Er is veel onduidelijkheid over het verschil tussen een boekhouder en accountant. Vaak wordt een boekhouder een accountant genoemd, omdat het net even wat beter klinkt. Toch mag een boekhouder zichzelf geen accountant noemen, terwijl iedereen wel een boekhouder kan zijn. We leggen het verschil tussen beide beroepen uit.

Een vrij beroep

Bij alle beroepen is er onderscheid te maken tussen vrije en beschermde beroepen. Iemand die een vrij beroep oefent doet dit zelfstandig, voor eigen rekening en risico zonder een ander als plaatsvervanger te sturen. Veel vrije beroepen vereisen geen speciale opleiding of diploma’s. Een boekhouder is een voorbeeld van een vrij beroep. Iedereen mag een boekhoudkantoor opzetten en de boekhouding voor anderen voeren. Hierdoor is er veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende boekhouders, van starters tot zeer ervaren boekhouders.

Accountant is een beschermd beroep

De accountant valt onder de beschermende beroepen. Dit betekent dat een opleiding en diploma is vereist. De accountant staat geregistreerd als register accountant (RA) of accountant administratieconsulent (AA). Wie niet over de vereiste diploma’s beschikt en zich wel accountant noemt, is strafbaar.

Waarom kiest een bedrijf voor een boekhouder of accountant?

Veel kleine bedrijven laten hun boekhouding of administratie door een boekhouder verzorgen. De boekhouder hanteert over het algemeen een lager tarief, wat vooral voor zzp-ers en kleine bedrijven doorslaggevend is. Bedrijven vanaf 50 personeelsleden of een omzet vanaf 12 miljoen euro (6 miljoen balanstotaal) zijn verplicht hun boekhouding door een accountant te laten voeren. De accountant heeft hierbij een controlerende taak met betrekking tot de cijfers. Vaak zal de bank bij een bedrijfslening om een accountantsverklaring vragen, zodat deze meer zekerheid heeft. Zonder accountantsverklaring is het voor veel grote bedrijven niet mogelijk om een lening te krijgen.

Voordeel voor kleine bedrijven

De boekhouder richt zich specifiek op zzp-ers en kleine bedrijven. Deze is gespecialiseerd in bijzondere belastingregels voor kleine ondernemers. Deze kennis ontbreekt vaak bij de accountant, die zich vooral richt op het inrichten en controleren van de boekhouding en bedrijfsadministratie.

Het salaris van een accountant ligt tussen de €100 en €120 per uur. De boekhouder hanteert een tarief dat gemiddeld tussen de €45 en €80 per uur bedraagt.

Opleiding boekhouder en accountant

Ondanks dat iedereen zich boekhouder mag noemen, verdient het aanbeveling om te kiezen voor een gedegen vakopleiding. Dit vergroot de betrouwbaarheid, tevredenheid en klantenkring van de boekhouder. Een bedrijf zal ook sneller kiezen voor een boekhouder met een aantoonbare ervaring en kennis.

De boekhouder volgt een opleiding basiskennis boekhouden of cursus praktijkdiploma boekhouden op mbo-niveau. Dit is eventueel op te volgen door een hbo-opleiding boekhouden. De accountant administratieconsulent heeft de hbo-opleiding accountancy gevolgd. Tijdens deze opleidingen is het verplicht om een aantal praktijkstages te doorlopen. De registeraccountant heeft de universitaire opleiding accountancy gevolgd, samen met het postdoctoraal registeraccountant. De universitaire opleiding bestaat uit een verplichte praktijkstage van 3 jaar. Een opleiding tot boekhouder of accountant is aftrekbaar wanneer deze opleiding bedoeld is voor het toekomstige of huidige beroep.

Wil je meer weten over beroepen, lees dan verder op onze beroepen blog!

Heb je vragen over Verschil tussen boekhouder en accountant?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Verschil tussen boekhouder en accountant', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren