Verschil integrale veiligheid en integrale veiligheidskunde

Gepubliceerd door op

Veiligheid speelt een steeds belangrijkere rol binnen de samenleving. Integrale veiligheid heeft betrekking op de landelijke bestrijding van georganiseerde misdaad, openbare orde en veiligheid op straat of crisis-en rampbeheersing. Integrale veiligheid betekent dat meerdere partijen samenwerken om de veiligheid binnen de samenleving te waarborgen. Het begrip integrale veiligheid is nog niet zo oud en bestaat pas sinds 1993.

Een ander begrip dat we veel tegenkomen is de integrale veiligheidskunde. Dit staat voor de opleiding tot veiligheidskundige. Toch zijn hier ook weer twee studies in, de opleiding integrale veiligheid en de opleiding integrale veiligheidskunde. Het verschil tussen integrale veiligheid en integrale veiligheidskunde is niet heel groot. Beide opleidingen leiden op tot veiligheidskundige. Ook de vakken binnen beide opleidingen overlappen elkaar.

Inhoudsopgave

De opleiding integrale veiligheid en integrale veiligheidskunde

Tijdens de opleiding komen vakken als brandveiligheid, vandalisme, bedrijfskunde en criminologie aan bod. Ook bedrijfskunde, psychologie en recht zijn vakken die onmisbaar zijn tijdens deze opleiding. Tijdens de studie leer je risico’s inschatten en doe je kennis en vaardigheid op over alles met betrekking tot veiligheid. De hbo-opleiding wordt in verschillende steden gegeven. In veel gevallen is er sprake van een dagopleiding met een aantal bijeenkomsten. Een online leeromgeving maakt het leren gemakkelijker. Volg je een opleiding aan de Hogeschool, dan kies je in het tweede jaar een bepaalde richting. Integrale veiligheid kan zich richten op het publieke domein of het bedrijfsleven. Naast de hbo-opleiding is er ook nog de mbo-opleiding. Hier kan wel een klein verschil zitten tussen integrale veiligheid en integrale veiligheidskunde. Met name de toelatingseis kan een rol spelen.

Waarom verschillende benamingen?

Het beroep integrale veiligheidskundige is ontstaan vanuit een aantal ernstige gebeurtenissen begin 21e eeuw. Denk hierbij aan de aanslagen in de Verenigde Staten en de vuurwerkramp in Enschede. Het werd duidelijk dat er meer behoefte was aan een nauwe samenwerking tussen verschillende partijen, met als doel het verhogen van de veiligheid. Afhankelijk van het opleidingsinstituut of het onderwijs heeft deze opleiding de benaming integrale veiligheid (IV) of integrale veiligheidskunde (IVK). Dat er twee verschillende benamingen worden gebruikt doet vermoeden dat het om twee verschillende opleidingen gaat. Dit is niet het geval, beiden opleidingen behandelen dezelfde lesstof. Veel studenten kiezen na deze opleiding voor een vervolgopleiding.

In België is integrale veiligheid een studierichting binnen het technisch secundair onderwijs. Deze studie omvat in het zevende jaar een specialisatiejaar. Algemene vakken vallen weg, terwijl specifieke vakken worden toegevoegd. Integrale veiligheid wordt dan ook alleen in het zevende leerjaar behandeld.

Werkgebied integrale veiligheid of veiligheidskunde

Na de opleiding integrale veiligheid of integrale veiligheidskunde ben je werkzaam bij de gemeente of overheid, de politie, brandweer of andere bedrijven. Voorbeeld beroepen waarbij integrale veiligheidskunde van pas komt zijn de hoofd veiligheid, preventie adviseur, particulier rechercheur of crisisonderzoeker. Sommige van deze beroepen zijn nog betrekkelijk nieuw. Ook tijdens de werkzaamheden wordt er geen onderscheid gemaakt tussen integrale veiligheid of integrale veiligheidskunde.

Je werkt als veiligheidskundige met verschillende partijen samen. Dit zijn vaak de hulpdiensten of maatschappelijke organisaties. Ook de gemeente speelt een rol binnen de sociale veiligheid. Als veiligheidskundige werk je mee aan de veiligheid bij een evenement, concert, voetbalwedstrijd of andere gelegenheden. De laatste jaren is integrale veiligheid steeds belangrijker geworden.

Auteur
Met veel plezier doe ik research en schrijf ik artikelen omtrent beroeps- en werkgerelateerde onderwerpen. Heb je een leuk onderwerp voor mij of wil je meer van mij komen te weten, bekijk mijn profiel voor al mijn publicaties.

Plaats een reactie