Beroepen.nl » Verhuizer

Verhuizer

verhuizer-1

De verhuizer heeft veel meer taken dan het over verhuizen van goederen en inventaris. Een verzekering veilige verhuizing, opslag van goederen naar ook het inpakken hiervan behoren tot de taken. Werk jij nauwkeurig en vind je het belangrijk dat goederen onbeschadigd worden vervoerd, ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken en kan je goed samenwerken met anderen? Dan ben jij de perfecte verhuizer.

Je werkt vaak samen met andere verhuizers, bij kleine klussen werk je alleen. Van grote en zware meubels tot een kostbare vaas, je gaat zorgvuldig om met andermans inventaris. Je voorkomt dat er schade ontstaat tijdens het inpakken en vervoeren. Je overlegt met de klant en collega’s, of laat je aansturen door de ploegbaas.

De verhuizer is werkzaam bij een verhuisbedrijf. Je vervoert goederen van particulieren, kantoren of bedrijven. Heb je een eigen verhuisbedrijf of werk je als zelfstandige, dan draag je zorg voor een verzekerde en snelle verhuizing, die verloopt naar de wensen van de klant.

De werkdag van een verhuizer

De werkdag begint met het nalopen van de planning. Welke verhuizingen worden deze dag uitgevoerd en wat is hiervoor nodig? Je verzamelt klantgegevens en zorgt voor het juiste vervoer. Vooraf is het materiaal ingepakt, zodat het niet beschadigd tijdens de verhuizing. Je rijdt naar de klant en draagt zorg voor de eigenlijke verhuizing. Soms is bijsturing tijdens de verhuizing nodig omdat het toch anders gaat dan gepland. Verhuizers worden ook vaak ingezet voor het vervoer van witgoed of lampen. In dit geval is het handig dat je beschikt over enige technische kennis.

Aan het einde van de verhuizing loop je alles samen met de klant na. Je rondt de verhuizing af en regelt het papierwerk. Vervolgens rijd je door naar de volgende klant. Tussendoor beantwoord je telefoontjes of maak je prijsafspraken.

De werkdag kent een strakke tijdsplanning. Klanten rekenen erop dat in een bepaald tijdsbestek alle goederen of de inventaris is over verhuisd. Mocht er tussendoor iets misgaan, dan breng je de klant hiervan op de hoogte. De werkdag eindigt met het terugbrengen van de vrachtwagen, het afhandelen van verhuizingen en het opstellen van facturen. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkzaam bent worden administratieve taken soms overgenomen door een administratief medewerker of boekhouder.

Opleiding tot verhuizer

De verhuizer is een vrij beroep, dit betekent dat iedereen zich zo mag noemen. Er is geen specifieke opleiding of ervaring vereist om als verhuizer aan de slag te gaan. Belangrijk is dat je van aanpakken weet en fysiek fit bent.

De opleiding projectverhuizer wordt gegeven door Het Verhuiscollege, dat onderdeel is van de Erkende Verhuizers. Tijdens deze opleiding leer je alles over communicatie, fysieke belasting en praktische vaardigheden. Ook wordt er dieper ingegaan op omgang met klanten en collega’s en de veiligheid tijdens de werkzaamheden. De opleiding duurt 4 dagen en wordt afgesloten met schriftelijke toetsen. Er wordt bij sommige vacatures gevraagd naar het diploma projectverhuizer. Het gaat hier om bedrijven die zelf het keurmerk van professionele project verhuizers dragen.

Op de opleiding inboedelverhuizer is een aanrader. Je leert alles over de inboedel verhuizen en hoe je vakbekwaam en representatief overkomt. Ook deze cursus is te volgen via Het Verhuiscollege.

Naast bovenstaande opleidingen kun je ook kiezen voor de opleiding voorman inboedelverhuizer of voorman projectverhuizer. Deze opleidingen duren 5 dagen en behandelen communicatie, fysieke belasting en organisatie. De opleiding projectleider projectverhuizer kan alleen gevolgd worden wanneer je in het bezit bent van een diploma voorman projectverhuizer en minimaal 2 jaar relevante werkervaring hebt.

De kosten voor deze opleidingen bedragen tussen de €1064 à €1549 euro. Deze kosten zijn aftrekbaar indien de opleiding bedoeld is voor het huidige beroep, maar ook voor het toekomstige beroep.

De ervaren verhuizer kan een bijscholingscursus volgen, waarbij te kiezen valt uit de cursus fysieke belasting, ICT verhuizer of export packer. Bijzonder is de cursus NEN3140, waarbij je alles leert over het aansluiten van elektrische apparaten. De kosten van deze cursus bedragen tussen de €300 en €400.

Past het beroep verhuizer bij mij?

Om als verhuizer aan de slag te gaan ben je lichamelijk sterk en gezond. Je vindt het geen probleem om zware spullen te sjouwen en zorgvuldig om te gaan met breekbare goederen. Je vindt het leuk om in verschillende omgevingen te werken en beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Het is belangrijk dat je overleg voert met zowel de klant als collega’s en klachten naar tevredenheid oplost.

Je bent werkzaam als verhuizer, voorman of projectleider. Ook wordt er soms een bijrijder gevraagd. Het salaris bedraagt, afhankelijk van de werkzaamheden die je verricht, tussen de €1300 en €3000 bruto per maand, op fulltime basis. Veel verhuizers werken op projectbasis of met behulp van een offerte. Ben je zelfstandige, dan bepaal je zelf het uurtarief of projecttarief. Houd hierbij rekening met bijkomende kosten waaronder verpakkingsmateriaal en vervoerskosten. Deze bereken je door aan de klant, waardoor er een eerlijke prijs ontstaat.

Vacatures verhuizer

Zowel in grote steden als kleine dorpen is er altijd wel vraag naar sterke verhuizers. Met name in de grotere steden maak je meer kans op het vinden van een geschikte vacature. Ervaren verhuizers zijn gewild, vooral wanneer ze in het bezit zijn van het diploma projectverhuizer. Zorg dat je over de nodige papieren beschikt, dit vergroot je kansen bij het solliciteren.

Vacatures vind je op bekende werksites, bij het arbeidsbureau of uitzendbureau. Steeds meer vacatures staan online, daarom zet jij je cv ook online. Hierdoor kun je direct reageren en bied je de werkgever inzicht in jouw kennis en ervaring.

Heb je vragen over Verhuizer?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Verhuizer', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren