Beroepen.nl » Veelgekozen opleidingen in 2021
Beroepen Blog

Veelgekozen opleidingen in 2021

leraren tekort

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Omscholing kan een goede eerste stap zijn, om vervolgens breder te kunnen zoeken. Banen in de zorg en technische sector zijn er momenteel in overvloed. Daar waar de evenementen- en horecabranche het in 2021 zwaar heeft. Sluiten de populairste opleidingen van dit jaar aan bij het beeld wat de huidige arbeidsmarkt schetst? In dit artikel vind je de populairste WO- en HBO opleidingen van dit moment. Vergelijk je de lijstjes met de meest gekozen opleidingen van meerdere jaren, dan valt op dat verschillende studies steeds weer bovenaan staan. 

Populairste HBO opleidingen van dit moment 

Een aantal HBO opleidingen springt er jaarlijks uit, wanneer je kijkt naar de meest gekozen opleidingen. Onder meer de HBO bachelor Business IT is populair. Tijdens deze studie leer je te werken op het snijvlak van de business en IT. Welke IT-toepassingen kunnen helpen om de wensen vanuit de business te vervullen? Op welke manier kan het IT-landschap anders worden ingericht om de business nog beter te kunnen voorzien? Naast de HBO bachelor Business IT is ook de opleiding Toegepaste Psychologie populair. Het sluit aan bij de trend, dat WO opleiding Psychologie al jaren tot de populairste opleidingen behoort. 

Een derde HBO opleiding die het bekijken waard is: HBO Rechten. De studie bereidt je voor op de juridische praktijk. Het fijne aan deze opleiding is dat je als juridisch expert breed inzetbaar bent na het afronden hiervan. Je kunt overwegen een WO opleiding te volgen na het afronden van de HBO opleiding Rechten. Denk aan Rechtsgeleerdheid of bijvoorbeeld Notarieel Recht. 

Andere populaire HBO opleidingen: 

 • Forensisch Onderzoek
 • Verpleegkunde 
 • Journalistiek 
 • Bouwkunde
 • ICT 
 • HBO Bedrijfskunde 
 • HBO Accountancy

WO opleidingen die populair zijn in 2021 

Naast de verschillende populaire HBO opleidingen zijn er een aantal WO opleidingen die jaarlijks honderden studenten trekken. Het beste voorbeeld hiervan is Geneeskunde. Er zijn in Nederland te weinig plekken beschikbaar om alle studenten toe te kunnen laten tot deze studie. Het betekent dat zij een toelatingstest moeten volbrengen of bijvoorbeeld worden beoordeeld op basis van hun cijfers op de middelbare school. Niet alleen Geneeskunde is een studie met een numerus fixus, het geldt ook voor bijvoorbeeld Psychologie op universitair niveau. Zoals eerder op de pagina al genoemd werd, is ook Toegepast Psychologie op HBO-niveau zeer populair onder studenten. 

Andere WO opleidingen die opvallen zijn Criminologie en Rechtsgeleerdheid. Rechtsgeleerdheid is een studie die je kunt volgen na HBO Rechten. Mocht je het vwo succesvol hebben afgerond, dan kun je direct aan deze opleiding beginnen. 

Andere populaire WO opleidingen: 

 • Economie en Bedrijfseconomie 
 • Bedrijfskunde
 • International Business
 • Accountancy
 • Biomedische wetenschappen
 • Bedrijfseconomie 

Opvallend in het overzicht met de populairste WO opleidingen is dat het met name gaat onder economische opleidingen. Men droomt van een eigen bedrijf of een hoge functie bij een bestaande organisatie. Daar waar de vraag naar IT’ers bijvoorbeeld veel groter is. Het zijn met name jongens die voor deze opleidingen kiezen. Dames kiezen eerder voor Rechtsgeleerdheid, Geneeskunde of Psychologie. Althans, dat blijkt uit de statistieken over de meest gekozen opleidingen. 

Studie thuis volgen naast je werk 

Voor mensen die op zoek zijn naar een nieuw beroep, is het interessant om een opleiding naast hun bestaande werk te volgen. Er zijn verschillende opleidingsinstituten die deze mogelijkheid bieden middels een thuisstudie. Vaak wordt er vanuit werkgevers een opleidingsbudget aangeboden. Maak hier gebruik van, zodat je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Voor het uitoefenen van een nieuw beroep hoef je niet direct op zoek naar een nieuwe werkgever. Vaak zijn er ook binnen de bestaande organisatie kansen om door te groeien of aan de slag te gaan op een andere afdeling.

Heb je vragen over Veelgekozen opleidingen in 2021?

Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Veelgekozen opleidingen in 2021', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!

Klik hier om te reageren