Opleiding Uitvaartverzorger

uitvaartverzorger

Uitvaartverzorger is een dankbaar beroep. Je steunt nabestaanden in de periode kort na het overlijden van een dierbare en zorgt ervoor dat je hun aanspreekpunt bent. Je kunt op die manier een belangrijke factor zijn binnen de begrafenis en uitvaart en zult respect geven en ontvangen. Dit alles maakt het beroep intensief en emotioneel, maar vooral ook indrukwekkend en indringend.

Als jij voelt dat je klaar bent om dergelijke werkzaamheden te verrichten kun je een opleiding uitvaartverzorger volgen. Tijdens deze opleiding leer je de know how van het vak en leid je jezelf op tot een vaardige uitvaartverzorger. Deze opleidingen zijn in heel Nederland te volgen bij verschillende onderwijsinstellingen.Werkzaamheden van een uitvaartverzorger

Uitvaartverzorger *aanrader

Iedereen krijgt helaas ooit te maken met het overlijden van een dierbare. Hoe fijn is het als je dan kunt leunen en steunen op iemand met inlevingsvermogen die jou als nabestaande veel zorgen uit handen neemt. Voor, tijdens maar ook zeker ná de uitvaart. Heb jij empathisch vermogen en kun je toch voldoende afstand houden? Ben je in staat om naast het vervullen van die schouderrol ondertussen alles te regelen, zodat de nabestaanden zich kunnen focussen op het rouwproces? Dan ben jij uit het juiste hout gesneden voor de opleiding Uitvaartverzorger.

  • v.a. 529,-
  • Thuisstudie
  • Laudius
  • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

De werkzaamheden van een uitvaartverzorger zijn divers. Vaak is het een traject waarin je komt nadat een persoon is overleden. De eerste stap daarbij is om in contact te treden met de nabestaanden. Dat kan bij hen thuis als de persoon thuis overleden is, of in het ziekenhuis. Daar ga je met hen zaken bespreken die te maken hebben met de baring van de het lichaam en de uitvaart zelf. Zo is er de mogelijkheid om een begrafenis of een crematie te doen. Dit bespreek je met de nabestaanden en met hen geef je invulling aan de uitvaart. Hierbij moet je denken aan de ruimte waar het plaats moet vinden, bijvoorbeeld in een kerk, de manier waarop er gesproken wordt, wie er mag spreken en wat voor soort eten er geserveerd gaat worden en welke muziek gedraaid moet worden.

Verder zorg je ook dat het lichaam in een goede staat wordt gebracht en schoongemaakt wordt en in communicatie met de nabestaanden passende kleding te dragen krijgt. Een onderdeel hiervan is het regelen van het bezichtigen van het lichaam.

Een belangrijke kant van de begrafenis is de zakelijke kant. Het is voor nabestaanden vaak niet fijn om met financiën en verzekeringen bezig te zijn zo kort na overlijden. Dit kun je als uitvaartverzorger uit handen nemen en in die gevallen zul je uit opdracht van de nabestaanden in contact treden met bijvoorbeeld verzekeringen en uitvaartmaatschappijen. Met hen stem je zaken af, zoals de locatie, de kist, de datum en allerhande zaken zoals de ligplaats en grafsteen. Ook kun je de nabestaanden bijstaan bij het versturen van de rouwkaarten.

Ook de behandeling van het lichaam is belangrijk binnen het hele proces. Deze uitvaartplechtiging gaat gepaard met de wensen van de overledene zelf, als die in zijn testament bepaalde wensen heeft ingevoerd of dat doorgegeven heeft aan naasten. Deze wensen kunnen bijvoorbeeld bevatten hoe hij of zij gewild heeft dat er met het lichaam omgegaan moet worden. Verschillende aspecten daarvan kunnen traditioneel of religieus zijn. Hierbij dien je de Wet op Lijkbezorging in het oog te houden.

Voor wie is de opleiding uitvaartverzorger?

De opleiding uitvaartverzorger is voor iedereen beschikbaar. Het is vaak niet nodig om voorkennis te hebben of vooropleidingen te hebben gedaan.

De opleidingen zijn te volgen bij zowel uitvaartmaatschappijen (dus intern) als bij particuliere onderwijsinstellingen die de opleiding uitvaartverzorger als onderdeel van hun curriculum hebben. Deze onderwijsinstellingen zijn in heel Nederland te vinden en bieden deze opleidingen vrijblijvend aan, dus iedereen kan zich aanmelden ongeacht de voorkennis. De vorm van deze opleidingen kan verschillen per onderwijsinstelling. Zo is het bij de ene nodig om klassieke lessen te volgen terwijl andere ook thuisstudies aanbieden.

Uiteindelijk zul je aan het einde een examen moeten afleggen dat bepaalt of je voldoende kennis in huis hebt om een diploma tot uitvaartverzorger te mogen ontvangen. Mocht je slagen, dan kun je de volgende stap nemen: het zoeken van vacatures of een eigen uitvaartonderneming starten.

Is de opleiding uitvaartverzorger iets voor mij?

Je zult tijdens de werkzaamheden van uitvaartverzorger vaak in contact komen met nabestaanden die kort geleden een dierbare verloren zijn. Dat is een emotionele periode en als uitvaartverzorger moet je daarmee om kunnen gaan. Het is fijn om te weten dat jij als uitvaartverzorger deze mensen kunt helpen door hen zorgen uit handen te nemen. Je kunt de nabestaanden op die manier de rust geven om te rouwen, zonder dat zij zich al te veel zorgen moeten maken over de begrafenis en de regeling van de uitvaart in het algemeen.

Als je bereid bent om deze wereld in te stappen, dan is de opleiding uitvaartverzorger zeker geschikt voor jou.

Praktijk en theorie

Het beroep van uitvaartverzorger kent theoretische en praktische kanten. Het is ten eerste praktisch omdat je allerlei zaken moet regelen met nabestaanden, uitvaartmaatschappijen en verzekeringen en ten tweede theoretisch omdat er ook een juridische kant aan zit, zoals het omgaan met de wetgeving omtrent lichamen en uitvaarten.

Deze juridische kant wordt sterk uitgelicht bij de uitleg over de Wet op Lijkbezorging. Dit is een wet die een prominente rol speelt binnen de werkzaamheden van een uitvaartverzorger. Kort samengevat beschrijft deze hoe een uitvaartverzorger moet handelen en met welke instanties hij in aanraking zal komen. Je zult bijvoorbeeld als uitvaartverzorger de taak krijgen om het overlijden door te geven aan een ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze zal op zijn beurt een overlijdensakte opmaken dat ervoor zorgt dat het overlijden bij de officiële instanties bekend wordt. Verder wordt erin beschreven hoe het proces verloopt van lijkschouwing en welke rol artsen spelen in het bepalen van zowel of niet plaatsvinden van een natuurlijke dood.

Inhoud van de opleiding

De inhoud van de opleiding uitvaartverzorger is erop gericht om je voor te bereiden op de dagelijkse werkzaamheden die je zult gaan verrichten. Je krijgt dus theoretische kennis aangeleerd die je nodig hebt.

Na afronden van de opleiding

Als je de opleiding uitvaartverzorger succesvol afrondt, krijg je een diploma. Dat diploma is jouw entreebewijs tot een nieuwe carrière als uitvaartverzorger. Je kunt dan besluiten om de vacatures uitvaartverzorger te raadplegen en te gaan werken binnen een bedrijf dat uitvaarten regelt. Maar je kunt ook voor jezelf gaan werken en dus als ZZP’er gaan werken als uitvaartverzorger. Je dient dan zelf een eenmanszaak op te richten en vanuit die onderneming kan je nabestaanden bijstaan en begeleiden.

Uitvaartverzorger *aanrader

Iedereen krijgt helaas ooit te maken met het overlijden van een dierbare. Hoe fijn is het als je dan kunt leunen en steunen op iemand met inlevingsvermogen die jou als nabestaande veel zorgen uit handen neemt. Voor, tijdens maar ook zeker ná de uitvaart. Heb jij empathisch vermogen en kun je toch voldoende afstand houden? Ben je in staat om naast het vervullen van die schouderrol ondertussen alles te regelen, zodat de nabestaanden zich kunnen focussen op het rouwproces? Dan ben jij uit het juiste hout gesneden voor de opleiding Uitvaartverzorger.

  • v.a. 529,-
  • Thuisstudie
  • Laudius
  • Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Krijg nú 5% extra korting, bovenop de al mogelijke kortingsprijs van Laudius zelf, met onze unieke kortingscode: bero5

Meer over Uitvaartverzorger

Over het beroep uitvaartverzorger
Opleiding uitvaartverzorger

Uitvaartverzorger Opleiding volgen?

Waar kun je de opleiding tot uitvaartverzorger volgen? Kijk bij de volgende aanbieders:

  1. Laudius – Uitvaartverzorger (v.a. 529,- )

Plaats een reactie