Wanneer je groene vingers hebt en het heerlijk vindt om in de tuin te werken, past het beroep tuinarchitect wellicht perfect bij je! De tuin moet een plek zijn om je heerlijk in te kunnen ontspannen na een lange werkdag, een dagje studeren, of een dag op pad met je kinderen. De indeling en inrichting van de tuin speelt hier een belangrijke rol bij. Je wil immers niet dat de tuin te druk is met tal van verschillende planten, struiken en bomen, maar wilt tegelijkertijd dat de tuin een beschutte plek biedt voor je gezin. Het kan als zeer vervelend worden ervaren als de buren voortdurend bij je tuin naar binnen kunnen kijken.
Om de tuin op een leuke manier in te richten heb je een uitgebreide kennis nodig over de verschillende soorten planten, struiken en bomen die er bestaan. Niet alleen moet je weten welke kleuren een bepaalde plant of struik bevat, ook is het essentieel dat je weet op welke plek in de tuin een plant of struik het beste groeit. Sommige planten hebben bijvoorbeeld erg veel zon nodig om te kunnen groeien, waardoor een plek in de schaduw niet geschikt is. Als de planten hier toch geplant zouden worden, zou dit ertoe kunnen leiden dat de planten het niet overleven. Als tuinarchitect heb je voldoende kennis om de tuin op een gezellige manier in te richten!
De werkdag van een tuinarchitect
De naam van het beroep tuinarchitect zegt veel over de werkdag van mensen die dit beroep beoefenen. Tijdens de werkdag ben je voor een groot deel van de dag op pad om de tuinen van klanten te bezoeken. In sommige gevallen is de tuin nog helemaal kaal, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning, in andere gevallen zal er al een tuin bestaan. Het bezoek aan een opdrachtgever moet de wensen van de opdrachtgever duidelijk maken. Hierbij is het essentieel om de juiste vragen aan een opdrachtgever te stellen, zodat je na het bezoek precies weet wat een opdrachtgever van je verlangt. Denk hierbij aan het type planten en struiken die een opdrachtgever wenst, de mate van privacy ten opzichte van eventuele buren, het gebruik van hoge bomen, enzovoorts.
De wensen van de opdrachtgever zijn essentieel voor een tuinarchitect. Er zijn bijvoorbeeld mensen die een onderhoudsarme tuin wensen, waardoor bomen mogelijk minder geschikt zijn. Een boom of struik moet immers ieder jaar gesnoeid worden! Daarbij zijn ook open tuinen in dit geval minder handig, omdat het onkruid in dat geval kan domineren. Zorg er liever voor dat de tuin een groot gazon heeft, of dat de grond afgedekt wordt door grondbloemen als klimop. Het gazon moet weliswaar gemaaid worden, maar dit is een relatief eenvoudige klus. Daarbij biedt het gazon ruimte voor kinderen en huisdieren om heerlijk te rennen en te vliegen tijdens de zomerdagen.
Tuinarchitecten worden niet alleen ingezet door particulieren. Ook kan een tuinarchitect hulp bieden bij het inrichten van tuinen voor grote organisaties, die de tuin bijvoorbeeld willen voorzien van een groot terras voor medewerkers. Tot slot kan ook de gemeente een opdrachtgever voor een tuinarchitect zijn, omdat er bijvoorbeeld parken moeten worden ingericht. Bij de inrichting van parken is het essentieel dat er voldoende ruimte is voor kinderen om te spelen, huisdieren uit te laten, etc.
Tuinarchitect worden: welke opleiding volgen?
Niet iedereen mag zich zomaar een tuinarchitect noemen, omdat dit beroep beschermd is door de wet. Er zijn verschillende manieren om het beroep tuinarchitect te mogen beoefenen. Zo worden er door verschillende instanties cursussen aangeboden voor mensen die al een achtergrond op dit gebied hebben. Daarbij kun je een opleiding volgen op HBO- of WO-niveau. Dit moet een opleiding zijn in de richting van Tuinarchitect of Tuin- en Landschapsinrichting op HBO-niveau. Een WO-opleiding die geschikt is om tuinarchitect te worden is bijvoorbeeld de studie Landbouw.
Om na je tuinarchitect opleiding aan de slag te mogen gaan als tuinarchitect dien je jezelf in te schrijven in het architectenregister. Iemand die zich wel tuinarchitect noemt maar niet in dit register opgenomen is, kan een hoge boete krijgen. Iets wat je logischerwijs liever voorkomt! Let er hierbij op dat er een verschil bestaat tussen een tuinarchitect en een tuinontwerper. Het beroep tuinontwerper is namelijk niet beschermd, waardoor je dit beroep altijd mag beoefenen. Ook voor het beroep tuinontwerper kan een opleiding Tuin- en Landschapsinrichting op HBO-niveau een slimme keuze zijn.
Het is sterk aan te raden om bijvoorbeeld na een MBO-studie of een HBO-studie een vervolgopleiding te volgen. Zo kun je je baankansen vergroten als je het beroep tuinarchitect wilt beoefenen.
Tuinontwerpen *aanrader
Ben jij creatief en lijkt het jou leuk om tuinen te ontwerpen? Kies dan voor de praktijkgerichte cursus Tuinontwerpen van Laudius! Gedurende de thuisstudie wordt er aandacht besteed aan de principes van tuinarchitectuur, het vormgeven van tuinen, soorten tuinen en plantensoorten. Na het afronden van de thuisstudie kun jij een tuin ontwerpen, aanleggen en onderhouden.
-
v.a. 249,-
-
Thuisstudie
-
Laudius
- Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
- Bekijk nu!
Past het beroep tuinarchitect bij mij?
Bij het beoefenen van het beroep tuinarchitect is het vanzelfsprekend van groot belang dat je groene vingers hebt. Je moet het leuk vinden om aan de slag te gaan met planten, struiken en bomen. Let wel, groene vingers zijn bij een beroep als hovenier nog belangrijker dan bij het beroep tuinarchitectuur. Als tuinarchitectuur zal je de planten, struiken en bomen in de meeste gevallen niet zelf planten. Dit doet een hovenier doorgaans voor de opdrachtgever.
Andere competenties die belangrijk zijn voor een tuinarchitect zijn onder meer een klantgerichte manier van werken, een flexibele houding ten opzichte van de klant en een goed inzicht in verschillende omgevingen.
Vacatures voor een tuinarchitect
In de meeste gevallen werkt een tuinarchitect voor een hoveniersbedrijf. Er zijn op internet verschillende websites te vinden waarop hoveniersbedrijven vacatures aanbieden voor tuinarchitecten. Houd er hierbij rekening mee dat het aantal vacatures enigszins beperkt is doordat hoveniers vaak ook zelf tuinen vormgeven voor opdrachtgevers. De noodzaak van een gediplomeerde tuinarchitect is hierdoor minder groot.
Dit is ook de reden dat veel afgestudeerde tuinarchitecten een eigen bedrijf beginnen om hun diensten aan opdrachtgevers aan te bieden. In het begin kan het behoorlijk lastig zijn om aan opdrachtgevers te komen en een portfolio op te bouwen. Naarmate je meer ervaring hebt in dit vak zal je door steeds meer opdrachtgevers gevraagd worden voor het inrichten van tuinen en parken. De gemeente kan bijvoorbeeld een interessante opdrachtgever zijn, omdat gemeentes regelmatig parken moeten laten inrichten.
Heb je vragen over Tuinarchitect?
Heb je het artikel zojuist gelezen, maar zit je nog met vragen omtrent 'Tuinarchitect', of wil je graag een opmerking toevoegen? Laat die dan hieronder achter. Wij en andere bezoekers zullen proberen zo snel mogelijk jouw opmerking of vraag te beantwoorden!